joi, martie 28, 2024
AcasăPoliticaNationalMandatul președintelui, redus la patru ani în Noua Constituție

Mandatul președintelui, redus la patru ani în Noua Constituție

cms-image-000000186Comisia de revizuire a Constituției a adoptat, luni, o serie de amendamente care îl vizează pe președintele României, care va fi definit drept „șef al statului”, mandatul acestuia se va reduce la patru ani, iar PNL și-a retras amendamentul care impunea interdicții foștilor președinți.

Membrii Comisiei au adoptat două amendamente propuse de PNL, primul introducând noțiunea de „șef al statului” în cazul președintelui României.

„Președintele României este șeful statului, reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării”, a fost amendamentul PNL, adoptat cu 16 voturi pentru, 2 voturi împotrivă și o abținere.

Un alt amendament al PNL adoptat în Comisie prevede că „mandatul Președintelui României este de 4 ani și se exercită de la data depunerii jurământului”.

Totodată, PNL a retras amendamentul prin care se preciza că „președintele își exercită funcția cu neutralitate, fără partizanate politice sau de altă natură, iar după expirarea mandatului nu mai poate face parte din partide politice, nu mai poate candida în alegeri și nu mai poate ocupa funcții de demnitate publică”.

În plus, a fost adoptat un amendament care completează articolul 85 din Constituție și prevede că „Președintele României nu poate refuza propunerea primului ministru de revocare sau numire a unui membru al Guvernului”.

Totodată, membrii comisiei au adoptat un amendament al PNL care introduce condiția audierii miniștrilor în Parlament, inclusiv în cazul remanierilor.

Astfel, articolul 85, alineatul 2, care prevede că, „în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, Președintele revocă și numește, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului”, ar urma să devină: „În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, Președintele revocă și numește, la propunerea primului-ministru, după audierea cadidatului în comisiile de specialitate ale Parlamentului, pe unii membri ai Guvernului”.

De asemenea, a fost respins un amendament PSD prin care se susținea abrogarea actualei prevederi constituționale prin care președintele poate lua parte la ședințele Guvernului și le poate prezida.

Mediafax.ro

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente