vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareManifestări impresionante de Ziua Națională a României

Manifestări impresionante de Ziua Națională a României

Duminică, 1 Decembrie ca în fiecare an, cel mai așteptat moment din program a fost parada militară și defilarea portului popular. Sute de oameni s-au adunat în centrul municipiului Satu Mare pentru a participa la spectacolul pregătit cu ocazia Zilei Naționale a României.

Parada militară și defilarea portului popular din Piața Libertății au fost programate după ceremonialul militar şi religios, cu alocuţiuni şi depuneri de coroane care au avut loc în faţa statuii dr. Vasile Lucaciu.

În cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Națională a României, a avut și loc un spectacol de gală la Casa de Cultură a Sindicatelor: folk și poezie: Felician Pop, Adrian Lupescu, George Negrea.
Program folcloric: Diana Cârlig, Ionuț Bledea, Petrică Mureșan , Maria Tripon cu ceterașii din Oaș, Marian Buzilă, Ansamblul Folcloric al județului Satu Mare „Doruri Sătmărene” cu soliștii: Darius Câmpean, Liliana Bota și Bogdan Bota, Ansamblul Folcloric „Cununița” – Leontina Dorca și Maria Carmen Sas.

1 Decembrie este ziua naţională a României şi are o însemnătate specială în societatea noastră. Totodată, această zi marchează un eveniment istoric foarte important: unirea Transilvaniei cu România, în anul 1918. În această zi, românii de pretutindeni sărbătoresc pe stradă, la paradele militare din Alba-Iulia sau Bucureşti, ori acasă alături de cei dragi.

1 Decembrie a fost adoptată ca ziua naţională a României în anul 1990, fiind promulgată de fostul preşedinte Ion Iliescu şi publicată ulterior în Monitorul Oficial. Această dată marchează Unirea Transilvaniei cu România şi va rămâne una dintre cele mai importante pagini ale istoriei şi unităţii naţionale româneşti.

Adunarea Naţională de la Alba Iulie a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.După abdicarea regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, a fost proclamată Republica Populară Română. Astfel, ziua de 24 august a fost adoptată drept ziuna naţională, sub numele oficial de ziua insurecţiei armate antifasciste şi începutul revoluţiei populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente