vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEconomico-socialMaria Grapini susține cu tărie dezvoltarea resurselor naturale și turistice ale județului...

Maria Grapini susține cu tărie dezvoltarea resurselor naturale și turistice ale județului

Joi, 23 mai, la sediul filialei Satu Mare a Partidului Conservator din Piața Libertății a avut loc o conferință de presă susținută de Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism, alături de președintele filialei PC Satu Mare, Cristian Smadu și prim-vicepreședintele Bota Cosmin.

maria grapini_sm

În ședințele anterioare ale filialei Satu Mare a Partidului Conservator au fost dezbătute diverse probleme care se regăsesc în județul Satu Mare. Astfel, conducerea PC a convenit de comun acord ca la Satu Mare să fie aduși diverși miniștri membri ai PC și să fie dezbătute anumite subiecte care ulterior să fie fructificate în interesul județului. S-au obținut astfelcâteva promisiuni ferme. Luna viitoare, pe 21 și 22, PC Satu Mare va primi vizita lui Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, la începutul lunii iulie va veni la Satu Mare Codrin Scutaru, ministru secretar de stat în Ministerul Muncii, în august urmând să onoreze invitația ministrul secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, Cristian Cosmin. Pe 7 septembrie va avea loc conferința județeană a PC la care este așteptată prezența tuturor miniștrilor PC din guvernul Ponta.

Vizitele în teritoriu ale liderilor centrali au o importanță deosebită

Maria Grapini a luat cuvântul, împărtășind impresiile sale din județul Satu Mare în urma vizitelor efectuate la Luna Șes, Băile Beltiug, Mihăieni și proaspăt inauguratul Aqua Park. Ministrul și-a exprimat mulțumirea față de stadiul în care se află la Satu Mare Partidul Conservator, ea găsind aici o echipă bine închegată. De asemenea, discuțiile avute cu oamenii de afaceri care au avut loc miercuri, 22 mai în sala mică a Prefecturii, s-au desfășurat liber, firesc, prelungindu-se peste program pentru a fi ascultate toate problemele ridicate. Maria Grapini l-a apreciat pe Cristian Smadu ca fiind unul din cei mai activi lideri de partid în aducerea în teritoriu a liderilor centrali și a considerat foarte importante vizitele acestora în teritoriu. ”Orice lider județean are nevoie de sprijin în rezolvarea unor probleme locale dacă vrem ca cetățenii să înțeleagă de ce facem politică. Dacă vom continua să facem politică așa cum s-a făcut în mulți ani și de către multe persoane, nu cred că avem de câștigat”, a declarat ministrul. La fel, a mulțumit administrației publice locale pentru modul în care a alcătuit programul vizitei sale la Satu Mare. Cu ocazia vizitei, a fost interesată de mediul de afaceri și de turismul sătmărean, iar pe de altă parte a dorit să ia pulsul comunității oamenilor de afaceri. Satu Mare este cel de-al 19-lea județ pe care l-a văzut în cele cinci luni de când deține funcția de ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism.

„Satu Mare a uitat să-și valorifice ce i-a dat natura”

O altă problemă mult discutată de Maria Grapini a fost cea a valorificării insuficiente a resurselor naturale și a proiectelor aferente începute de mai mult timp în județ, făcând referire la Băile Beltiug și la pârtia de schi de la Luna Șes. Ministrul și-a exprimat ferm dorința de a sprijini aceste proiecte deja începute: „Mi se pare extrem de neeconomic să nu sprijinim în acest an proiectul pârtiei de schi și să nu fie terminat până la început de sezon, pentru că un proiect care e 70 la sută făcut și nefinalizat e absolut neeconomicos, sunt bani aruncați și de aceea, cu toată supărarea mea, am moștenit foarte multe proiecte începute în toată țara cu mai puțin calcul economic. Aici cred că zona se poate dezvolta”, a spus Maria Grapini. Aceasta a solicitat din partea Consiliului Județean un memoriu detaliat cu etapele de lucru la pârtia de schi și la clădirea destinată hotelului din Beltiug începută în 1994 și actualmente abandonată, care de asemenea ar fi un obiectiv turistic excelent având în vedere apele termale din zonă.

Grapini a fost de părere că a Satu Mare a trecut printr-o etapă de mai mulți ani în care s-au pierdut șanse importante de valorificare a potențialului turistic local și nu s-au luat măsuri. Afirmația a fost făcută ca o declarație economică și nu ca una politică: “Cred că Satu Mare a uitat în acești ani să-și valorifice ce i-a dat natura. Să nu uităm să amintim că sunteți zona care a conservat poate cel mai bine tradiția, folclorul. Aceste lucruri în combinație cu ce s-ar fi putut dezvolta pe infrastructura balneară și turismul de sănătate, ar fi fost fost foarte bine valorificate economic. Avem acum obligația ca și guvern să vedem cum putem să valorificăm aceste lucruri”, a mai adăugat ministrul. Maria Grapini a solicitat administrației locale și organizației Satu Mare a PC să fie informată cu privire la decursul acestor proiecte, la rândul ei urmând să furnizeze informații la nivel central despre proiectele luate în analiză.

PC pune preț pe calitatea oamenilor politici

În cele cinci luni de când ocupă funcția de ministru delegat pentru IMM-uri, Grapini a reușit impunerea unor lucruri care se aflau în programul de guvernare al PC, pe care le-a translat în programul de guvernare al USL. Nu în ultimul rând, a dorit ca echipa din Satu Mare a PC să ajungă una din filialele fruntașe ale formațiunii, pe plan național, în sensul creșterii numărului membrilor, dar și a calității acestora: “Eu întotdeauna am pus preț pe calitatea oamenilor și cred că cu atât maI mult în politică trebuie să pui preț pe calitatea oamenilor, calitate însemnând aici corectitudine, implicare, moralitate. Întotdeauna am pledat din 2006 de când sunt în politică pe îmbunătățirea clasei politice din România”.

Alte lucruri pozitive remarcate de Maria Grapini în decursul vizitei efectuate la Satu Mare au fost existența asociațiilor profesionale, precum Camera Meșteșugarilor sau Asociația Gal, care la rândul lor au prezentat proiecte. Mesajul domniei sale pentru județ este unul optimist, în calitate de om politic cu acces la mediul de afaceri, a fost de încredere deplină în faptul că din 2014 comunitatea se va dezvolta așa cum ar trebui: „A fost un declin, o stopare, o încărcătură extraordinară de lipsă de încredere în oamenii de afaceri, dar personal simt trendul de ieșire din impas în sensul că începem să recăpătăm încredere că putem să rămânem până la urmă la noi acasă, să ne dezvoltăm aici afacerile și să trăim mai bine”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente