duminică, iulie 21, 2024
AcasăSportLocalValer Marian a depus la Senat declarația politică "Generalul Coldea, câinele de...

Valer Marian a depus la Senat declarația politică „Generalul Coldea, câinele de pradă al democrației”

Marți, 21 mai, alături de fostul ministru Liviu Marian Pop și de alți colegi din grupul senatorial PSD, senatorul Valer Marian a inițiat o propunere legislativă care are ca obiect sporirea drepturilor sindicatelor.

Miercuri, 22 mai, senatorul Marian a votat în plenul Senatului propunerea legislativă privind revenirea la cuantumul anterior (din decembrie 2010) a pensiilor militarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, diminuate prin Ordonanța Guvernului Boc nr. 1/ 2011, propunere inițiată de un grup de parlamentari PSD și PNL. 

_DSC0177

În aceeași zi, senatorul Marian a depus la Senat declarația politică intitulată „Generalul Coldea, cânele de pradă al democrației”, în care prezintă o serie de acuze privind acte de corupție și de abuz, îndeosebi de poliție politică, ale primului adjunct al directorului SRI.

În cursul acestei săptămâni senatorul Valer Marian a primit răspuns din partea ministrului de interne Radu Stroe la interpelarea prin care a solicitat sancționarea disiplinară și penală a șefului Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare, colonelul Gheroghe Avram. Astfel, ministrul Radu Stroe îi face cunoscut că, în urma unui control efectuat de Direcția Control și Verificări Interne din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, au fost dispuse următoarele măsuri:

1. Sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor de Corupție Săvârșite de Militari, pentru efectuarea de cercetări sub aspectul infracțiunilor de furt, furt calificat și abuz în serviciu contra intereselor publice;
2. Trimiterea în fața Consiliului de Judecată constituit la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a inspectorului șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare și a altor trei subordonați, pentru comiterea de abateri grave de la prevederile regulamentelor militare, ordinelor și instrucțiunilor ministrului afacerilor interne sau de la alte reglementări legale.

Tot în cursul acestei săptămâni, senatorul Marian a primit răspuns de la viceprim-ministrul și ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, la interpelarea referitoare la actele de abuz și de corupție semnalate la Sucursala Satu Mare a CEC Bank. Potrivit acestuia, Ministerul Finanțelor Publice a solicitat conducerii operative a CEC Bank verificarea aspectelor sesizate în interpelarea senatorului Valer Marian, iar CEC Bank a comunicat că în prezent este în curs de desfășurare un control de fond privind activitatea Sucursalei Satu Mare a CEC Bank, estimat a fi finalizat la sfârșitul lunii mai a.c. .

Săptămâna viitoare, senatorul Valer Marian va iniția două propuneri legislative, dintre care una va viza domeniul achizițiilor publice, iar cealaltă autorizarea și verificarea firmelor de protecție și pază din România.

Totodată, va adresa trei interpelări ministrului de interne Radu Stroe privind abaterile disciplinare și infracțiunile de serviciu, de corupție și de abuz ale șefei Serviciului Pașapoarte Satu Mare, comisar șef Simona Babici, ale directorului Direcției Generale de Pașapoarte, chestorul Aurel Vasile Sime, ale șefului Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, comisar șef Liviu Bute, ale șefului Compartimentului pentru Infracțiuni Transfrontaliere, comisar șef Tiberiu Gim Giurea, ale șefului Serviciului Județean Satu Mare al Poliției de Frontieră, comisar șef Vasile Maxim, precum și ale șefului Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare, comisar șef Constantin Taloș și ale primului adjunct al acestuia, chestorul Liviu Tăut.

Avînd în vedere că a aflat de la nivele politice înalte din București că atacurile denigratoare la adresa sa din ultima perioadă au fost inițiate, susținute și girate de deputatul Ovidiu Silaghi, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, vicepreședintele Comnsiliului Județean Satu Mare, Mircea Govor, și de primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, pentru a nu le dezvălui și afecta afacerile veroase în care sunt implicați, senatorul Valer Marian a formulat împoriva acestora o sesizare către Direcția Națională Anticorupție, pentru a fi cercetați pentru afaceri cu asfaltări și reparații de drumuri, licitații cu dedicație, decontarea din bani publici de deplasări în străinătate în scop personal (la clinici din Austria sau din Germania) ori pentru deplasări la București la întruniri cu caracter politic, precum și pentru angajări preferențiale ale unor prieteni, rude sau colegi de partid în aparatul Consiliului Județean sau al Primăriei municipiului Satu Mare , ori în instituții subordonate acestora, îndeosebi la S.C. Apaserv S.A.

Menționăm că persoanele nominalizate mai sus sunt verificate actualmente de Agenția Națională de Integritate (ANI), ultimul vizat de această instituție fiind vicepreședinele Consiliului Județean Satu Mare, Mircea Govor, care este cercetat în lucrarea nr. 8717/J/II/21.02.2013 pentru incompatibilități și pentru conflicte de interese în perioada exercitării de funcții publice, în special pentru deturnări de fonduri de la Consiliul Județean ori de la societăți comerciale aflate în relații contractuale cu Consiliul Județean către firme de familie (fiu, frate, cumnați), sau ale unor foști angajați.

Senator Valer Marian

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente