29.8 C
New York City
marți, iulie 5, 2022
AcasăEducatie&CulturaMedalion cultural ”Paul Grigore-70” IN MEMORIAM

Medalion cultural ”Paul Grigore-70” IN MEMORIAM

Marţi, 17.05.2022, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria Cămărzana au organizat Medalionul Cultural ”Paul Grigore-70” IN MEMORIAM.


Paul Grigore a fost un talentat poet care s-a născut la 17 mai 1952 în Cămărzana şi a decedat în data de 3 iunie 1989 la Bucureşti. A debutat publicistic în revista Astra cu un articol de critică literară. Debutul editorial este postum cu volumul de poezie Anluminura (Ed. Litera, 1991). A colaborat cu poezii şi articole de critică literară la revistele: Astra, Amfiteatru, Cariatide, Poesis, Steaua şi altele.


Medalionul a început prin depunerea de coroane la mormântul poetului, apoi grupul de scriitori a fost condus de primarul comunei, Ionici Florin, la Şcoala Generală Cămărzana.
Evenimentul a fost deschis de directoarea şcolii doamna Brânduşe Gabriela şi primarul comunei în prezenţa unui grup de elevi şi a scriitorilor prezenţi.


Moderatorul evenimentului, poetul Felician Pop, a vorbit despre oamenii de cultura care fac cinste comunei (Iacob Dance, reputat folclorist şi artistul plastic V. Ionici) şi despre faptul că ei nu trebuie uitaţi ci dimpotrivă, ei trebuie să devină emblematici pentru locurile din care vin.


Despre Paul Grigore, scriitor cu un destin tragic, au vorbit poeţii care l-au întâlnit şi l-au cunoscut: George Vulturescu, Ioan Nistor şi criticul Alexandru Zotta. Elevii şcolii au evocat şi ei biografia poetului Paul Grigore.


La eveniment au participat şi membrii Cenaclului Cronograf: Loredana Ştirbu, Cornelia Bălan Pop, Georgeta Govor, Claudiu Govor, Mihai Sas, Adrian Lupescu, Gheorghe Cormoş iar din partea Direcţiei de Cultură Ioan Moldovan iar din Bixad prozatorul Ioan Finta.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente