marți, aprilie 16, 2024
AcasăPoliticaLocalMihai Răzvan Ungureanu: „Nu poți moderniza țara în afara implicării active...

Mihai Răzvan Ungureanu: „Nu poți moderniza țara în afara implicării active a cetățenilor în politică”

Senatorul și liderul național al partidului Forța Civică, Mihai Răzvan Ungureanu a susținut sâmbătă, 18 mai, o conferință de presă la sediul din Satu Mare al partidului, de pe Bulevardul Vasile Lucaciu nr. 16. Alături, au fost prezenți secretarul general al Forței Civice, Ștefan Pirpiliu, președintele filialei Satu Mare, Cosmin Cortel, precum și Gabriela Leș, secretar regional. 

mru sm 1

În deschidere, președintele filialei Satu Mare le-a mulțumit lui MRU și lui Ștefan Pirpiliu pentru vizita lor la Satu Mare și pentru sprijinul oferit în dezvoltarea organizației din Satu Mare. La Satu Mare, proiectul Forța Civică a luat naștere imediat după momentul 7 septembrie 2012 și la ora actuală organizația cuprinde 113 membri din care peste 50 sunt tineri, cu vârsta sub 35 de ani, iar 35 sunt femei. Structurile funcționale sunt Biroul Permanent Județean, Organizația de Tineret și Studenți și Organizația de Femei.

Înainte de a-i da cuvântul secretarului general al partidului, Cosmin Cortel a dorit să prezinte câteva din planurile de viitor ale organizației: „În primul rând, pe termen scurt și foarte scurt, ne dorim ca până în data de 12 iulie să avem structurate și funcționale următoarele structuri: Biroul Permanent Local Satu Mare, Biroul Permanent Local Tășnad și Biroul Permanent Local Negrești Oaș. Din rândul organizațiilor interne ne dorim să mergem înainte cu Organizația oamenilor de afaceri și Organizația minorităților naționale. De ce ne-am propus până pe 12 iulie, pentru că 12 iulie este ziua partidului Forța Civică. Pe termen mediu și lung, sigur, ne dorim să devenim o importantă forță politică de dreapta în cadrul județului nostru”, a declarat Cosmin Cortel.

Pe plan național, 75 la sută dintre membrii Forței Civice sunt la prima opțiune politică

Secretarul general al partidului, Ștefan Pirpiliu, și-a exprimat bucuria pentru cea de-a doua sa prezență la Satu Mare, apreciind modul în care colegii săi sătmăreni au reușit să treacă peste un moment mai dificil din organizare și au intrat într-un program firesc de dezvoltare a structurilor locale. A trecut în continuare la câteva informații privind stadiul de dezvoltare a partidului, în calitate de secretar general. “În primul rând, am depășit cifra de 10.000 de noi membri, și când spun noi membri spun oameni care au venit către noi din 7 septembrie încoace. 75 la sută dintre aceștia se declară la prima opțiune politică, iată de ce considerăm și ne simțim îndreptățiți să declarăm în continuare că suntem un partid altfel, un partid care se adresează celor care până acum au fost tăcuți sau au considerat că alții se pot implica în politică și face lucrurile așa cum trebuie”. La nivelul președinților de organizații județene, media de vârstă este de 36 de ani, încă un element care la alte partide reprezintă simple declarații. Și în cazul Biroului Permanent Național, media de vârstă este de 42 de ani, generația de vârstă care în 1989 avea în medie 14 ani și a fost nevoită să se adapteze la democrație și să trăiască toate momentele plăcute și neplăcute ale tranziției către normalitate, lucru care încă nu s-a întâmplat pe deplin. În momentul de față, Forța Civică are constituite 39 de organizații județene și se speră ca până la jumătatea lunii iunie să se mai constituie organizații și în celelalte opt județe, iar până la sfârșitul anului se dorește încheierea alegerilor la nivelul fiecărui județ, să fie alese structurile de conducere și să nu se rămână la stadiul de interimat. “Acest lucru ne va oferi posibilitatea să fim unul dintre primele patru sau cinci partide din acest punct de vedere, de pe eșichierul politic din România, cu structuri alese și nu numite, și aici aș putea să enumăr ca având structuri doar PSD și PNL în momentul de față. Din punct de vedere organizatoric, ne pregătim pentru anul 2014, an important pentru noi și pentru alianța din care facem parte, Alianța pentru Dreptate și Adevăr”, a spus secretarul general al partidului, Ștefan Pirpiliu. Vorbind de alegerile europarlamentare și prezidențiale, ambele sunt deopotrivă importante atât la nivel de partid, cât și pentru viitorul României, cele europarlamentare fiind decisive în ceea ce privește drumul ales odată cu integrarea în UE din 2007. Pirpiliu a deschis aici o paranteză amintind că unii lideri ai USL sunt antieuropeni în momentul de față prin declarațiile făcute și prin acțiunile întreprinse în ultimul timp. Cât despre alegerile prezidențiale, Pirpiliu a spus că speră ca România să se rupă definitiv de ceea ce a reprezentat comunismul și reprezentanții de după 1989 ai fostului partid în conducerile administrative locale și centrale ale României și se dorește ca din noiembrie 2014 țara să aibă un președinte de dreapta.

Luând cuvântul, senatorul Mihai Răzvan Ungureanu a precizat că luna mai 2013 este dedicată întâlnirilor cu organizațiile teritoriale. Prezența sa la Satu Mare a urmat după vizitele efectuate organizațiilor din Sibiu și Târgu Mureș, urmând ca în cursul săptămânii viitoare să se desfășoare întâlniri cu organizațiile din Brăila, Galați, Bistrița și Cluj. La sfârșitul săptămânii, pe 25 mai, MRU va participa la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc în calitate de invitat, ocazie cu care va vizita și organizațiile din Harghita și Covasna. Ungureanu a apreciat că asemenea întâlniri cu organizațiile locale au două beneficii: o auditare suplimentară a capacității organizatorice și a dinamicii de resurse umane și politice a organizațiilor, precum și întâlnirea cu cetățenii județelor unde există filiale puternice ale Forței Civice. De aceea, alături de reprezentanții conducerii centrale, i se alătură în aceste tururi și secretarii regionali. Senatorul a salutat prezența la conferință a Gabrielei Leș, secretar regional responsabil și de organizația din Satu Mare.

mru sm2

“Pasivitatea cetățenilor față de politică se plătește foarte greu, prin distrugerea economiei”  

Din perspectivă organizatorică, întâlnirile din teritoriu țin de proiectul de construcție Forței Civice în teritoriu și se urmărește creșterea cantitativă a partidului, în jurul cifrei de 18.000 de membri activi, militanți, la începutul anului viitor, înaintea începerii campaniei pentru alegerile europarlamentare, astfel ca fiecare secție de vot din țară să aibă un reprezentant al Forței Civice în calitate de membru de partid parlamentar. Liderul național al Forței Civice a declarat că mulțumirea cea mai mare provine din faptul că după doar șapte-opt luni, organizațiile își definesc membrii și structurile de conducere, devin  capabile de acțiuni politice, pe seama propriilor resurse financiare și logistice și aceasta în condițiile în care peste trei sferturi din membrii partidului sunt oameni care nu au făcut niciodată politică. „Participarea într-un partid înseamnă de fapt multă generozitate personală, se face pe seama timpului liber, a resurselor personale și financiare. Probabil că ați observat că discursul nostru politic în ultima vreme se axează pe două componente. Prima este legată de necesitatea implicării în politică.  Nu poți schimba lucrurile greșite din țară, nu poți moderniza România, nu o poți integra mai bine în UE în afara implicării active a cetățenilor. Că este vorba de viitorii membri de partid sau doar de cetățeni care sunt interesați să participe la viața cetății, contează mai puțin. Dar pasivitatea se plătește foarte greu. Cum? Prin 70 de procente de majoritate parlamentară, de exemplu. Sau prin distrugerea economiei României, sau prin incapacitatea de a produce bunăstare pentru fiecare cetățean”, a subliniat Ungureanu. În altă ordine de idei, în mesajul politic al Forței Civice se va regăsi necesitatea ca dreapta să-și regăsească pasul iar formațiunile politice de centru-dreapta să-și poată uni forțele în așa fel încât în jurul anului 2016 acestea să poată fi apte ca prin confederare să câștige alegerile locale și cele parlamentare. Însă până la atingerea acestui scop, dreapta trebuie să treacă prin etapa 2014 cu alte două confruntări electorale foarte importante, de succesul cărora depinde covârșitor rezultatul anului 2016: participarea la alegerile europarlamentare și prezidențiale.

Rebalansarea vieții politice din România de după alegerile din decembrie 2012 – o urgență 

MRU a spus că Forța Civică și implicit Alianța pentru Dreptate și Adevăr și PNȚCD a propus o listă comună a dreptei la alegerile europarlamentare, susținerea unui candidat unic la alegerile prezidențiale, și începerea proiectului strategic major de federare a forțelor de dreapta pentru 2016: “Cine își imaginează că 2014 este un an care poate fi pus în paranteză și rezultatele electorale pot fi tratate cu indiferență, dă dovadă de orbire politică. Nevoia de rebalansare a vieții politice din România ca urmare a rezultatelor alegerilor din 9 decembrie anul trecut este foarte importantă și necesară. Mai mult decât atât, comportă urgență. De asemenea, urgente sunt și răspunsurile pe care le așteptăm din partea interlocutorilor noștri politici, la acest proiect tripartid pe care l-am schițat. Dialogul cu reprezentanții conducerilor PDL, UDMR, Inițiativa România Liberală și Fundația Mișcarea Populară a început din ziua în care am declarat public că dialogul este deschis. Astfel se încheie o primă etapă de dialog, o primă verificare a felului în care se raportează la proiectul nostru  de unire a forțelor pentru anul 2014”.

“Unii primari văd regionalizarea ca pe un fel de competiție de frumusețe”

Spre finalul întâlnirii sale cu presa și cu organizația Forța Civică Satu Mare, Mihai Răzvan Ungureanu a dorit să facă și câteva precizări pe tema regionalizării României, subliniind că va fi un proiect care trebuie tratat cu maximă seriozitate și responsabilitate în care totodată și-a anunțat implicarea. Astfel, în cursul zilelor următoare va demara o sesiune proprie de conferințe privind regionalizarea, cu experți care vor realiza studii economice, fiind foarte necesare mai multe expertize și previziuni. În opinia sa, impărțirea țării pe regiuni este un proiect enorm care se va întinde pe două generații, va necesita o privire atentă, nu doar din punct de vedere al intereselor politice: “Vrem ca lumea să privească și altfel regionalizarea, nu doar din punct de vedere politic. Regionalizarea va costa mai mult decât întreg bugetul României. Azi, subiectul regionalizării e pentru unii primari un fel de competiție de frumusețe. Nu asta înseamnă regionalizarea. Cetățenii trebuie să știe care vor fi efectele regionalizării și nu putem lăsa acest lucru la mâna unor oameni politici care tratează îngrijorător această problemă”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente