sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocaleMii de sătmăreni solicită despăgubiri pentru culturile afectate de secetă

Mii de sătmăreni solicită despăgubiri pentru culturile afectate de secetă

Efectele secetei sunt devastatoare pentru fermierii români. Datele înregistrate până la această dată arată că suprafața afectată de secetă a crescut la peste un milion de hectare de teren agricol.

Conform ultimelor raportări centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, suprafaţă totală afectată de secetă a crescut până la 1.01 milioane de hectare în 37 de judeţe, printre care se numără și județul Satu Mare.

În cadrul ședinței ATOP de luni, 31 octombrie 2022, am aflat că 30% din suprafața destinată producției agricole vegetale de la nivelul județului Satu Mare, este afectată de seceta pedologică.

Până în prezent, la sediul a 64 de primării din județul Satu Mare producătorii au depus 8.546 de cereri de despăgubiri, pentru o suprafață de 79,888 ha de terenuri agricole. Principalele culturi afectate la nivelul județului Satu Mare sunt: porumb, soia, ovăz, cartofi.

Producătorii mai pot depune cereri pentru despăgubiri până la data de 15 noiembrie 2022, urmând ca până la data de 30 noiembrie 2022 să se mai efectueze verificări la culturile de primăvară, fiindcă cele de toamnă au fost recoltate la data începerii evaluărilor.

Fermierii ar urma să primească despăgubiri în cunatum de maximum 1.500 de lei pe hectar pentru culturile de toamnă, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

“Beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 şi au fost afectate de seceta pedologică în grade de afectare cuprinse între 30% şi 100% conform proceselor-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturi, respectiv: producătorii agricoli persoane fizice; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare; producătorii agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare”, precizează proiectul de act normativ.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente