duminică, mai 19, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareMilitarii români puși la dietă

Militarii români puși la dietă

Medicii de la Spitalul Militar din Cluj trag un semnal de alarmă după ce au realizat un studiu pe aproximativ 900 de militari. Peste 20% prezintă risc de boli cardiovasculare.

„Tensiunea arterială normală înaltă este prezentă la grupa tânără interval 20-29 de ani. Colesterolul, valori peste 200 au prezentat 58,5% dintre cei din studiu”, arată col. dr. Mihai Florea, șeful secției de cardiologie de la Spitalul Militar Cluj-Napoca.

Primul pas este schimbarea meniului din unitățile militare, unde se gătește în principal mâncare tradițională românească. Medicii propun un regim alimentar mediteranean, dar și mai mult sport.

„Apropierea a ceea ce mănâncă la popotă, la gustare și la prânz, de o dietă mediteraneană, sigur, cu ce avem în România ca alimente. S-ar putea înlocui tocăturile, chiftelele, cu alt tip de carne, carne de pui, de pește, cu mai multe legume”, recomandă col. dr. Doina Băltaru, comandantul Spitalului Militar din Cluj.

Militarii din județele Cluj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sălaj și Satu Mare vor fi primi vor avea pe masă mâncare mai sănătoasă.

„Cel puțin, la recrutare, în România este o selecție foarte dură și nu sunt acceptate pesoane cu exces ponderal. Dar ulterior, stilul lor de viață nefiind tocmai adecvat, apar astfel de schimbări în greutate și ulterior și modificări biochimice, metabolice, care au influență asupra riscului de mortalitate cardio-vasculară”, a explicat col. dr. Doina Băltaru.

Pentru un astfel de meniu, bugetul ar fi de 30 de lei pe zi, iar dacă va fi un succes, ar putea fi implementat în toate unitățile militare.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente