vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareMinistrul Mediului, d-na Graţiela Gavrilescu în vizită la Satu Mare

Ministrul Mediului, d-na Graţiela Gavrilescu în vizită la Satu Mare

Consiliul Județean și Ministerul Mediului caută soluții urgente pentru deblocarea proiectului de închidere a depozitului neconform de deșeuri municipale din Satu Mare
În data de 6 august 2019, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, s-a întâlnit la Satu Mare cu doamna viceprim-ministru Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului. Alături de alte autorități locale din județul Satu Mare, au fost purtate discuții referitoare la principalele probleme de mediu la nivelul județului.

Un punct important al discuției l-a reprezentat necesitatea deblocării proiectului de închidere a depozitului neconform de deșeuri municipale din Satu Mare. Referindu-se la acest aspect, ministrul Mediului a afirmat că “Depozitul de deșeuri de la Satu Mare ar fi trebuit să fie închis.

Procedura de închidere a început de foarte mulți ani, finanțarea s-a făcut de la Administrația Fondului de Mediu, deci Ministerul Mediului a fost aplecat asupra problematicii. În schimb, nu am înțeles și nu o să pot să înțeleg niciodată de ce o societate care a câștigat acest contract și care mai este și în insolvență, a avut curajul și tupeul să atace întregul județ într-un proces pentru care să plătească toți cei care trăiesc în această comunitate”.

Proiectul „Managementul regional al deşeurilor urbane şi ecologizarea rampelor de deşeuri din judeţul Satu Mare”, este în curs de implementare prin Consiliul Județean Satu Mare. Este finanţat în proporţie de 75% de către Ministerul Mediului prin Programul „Sistem integrat de management al deşeurilor în municipiul Iaşi, judeţele Satu Mare şi Sibiu” și 25% din bugetul Județului Satu Mare.

În urma unei sentințe a Tribunalului Maramureș, pentru execuţia lucrărilor a fost încheiat în anul 2009 Acordul Contractual având ca obiect proiectarea tehnică şi execuţia lucrărilor de construcţie, între Județul Satu Mare și Consorţiul Joint Venture Satu Mare Ecosoil-Geiger-Unio. Ulterior, de la sfârșitul anului 2010, ca urmare a ieşirii din asociere a asociaţilor Geiger şi Ecosoil a rămas doar UNIO S.A. Baia Mare.

În cadrul proiectului a fost construit Depozitul de deșeuri ecologic Doba, Micro-stația de transfer deșeuri Livada și au fost închise depozitele de deșeuri din Carei, Tășnad și Negrești-Oaș.

Tot în acest proiect este inclusă și închiderea depozitului de deșeuri neconform din municipiul Satu Mare, str. Odoreului.

Potrivit președintelului Pataki Csaba, Consiliul Județean Satu Mare s-a confruntat cu probleme majore în derularea lucrărilor la acest depozit de deșeuri, din cauza ritmului deosebit de scăzut al lucrărilor antreprenorului și a revendicărilor acestuia de plăți suplimentare.

“Deși Ministerul Mediului și Consiliul Județean Satu Mare au alocat pe parcursul derulării proiectului sume care ar fi permis finalizarea până în prezent a lucrărilor, în prezent stadiul financiar al lucrărilor de închidere a depozitului de deșeuri din municipiul Satu Mare este de doar 37,7%, de la sfârșitul anului 2015 neînregistrându-se practic niciun progres al acestora. În ceea ce privește revendicările UNIO SA de sume suplimentare, acestea au fost respinse de către Comisia de Adjudecare a Disputelor (CAD), dar UNIO a refuzat să ducă la îndeplinire decizia CAD, conform căreia nu i se cuvin sume suplimentare pentru lucrările de închidere a depozitului de deșeuri Satu Mare și are obligația de a închide tot depozitul de deșeuri din municipiul Satu Mare. UNIO s-a adresat în continuare Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț Paris, în prezent fiind în derulare această procedură de arbitraj”, a afirmat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare.

În urma acestor discuții avute la Satu Mare cu ministrul Mediului, s-a stabilit ca săptămâna viitoare o echipă a Consiliului Județean Satu Marre să se deplaseze la Ministerul Mediului, acolo unde împreună cu specialiștii Direcției Generale de Deșeuri din cadrul ministerului și cu cei ai Agenției pentru Protecția Mediului, să se găsească soluția cea mai rapidă, astfel încât problema să fie rezolvată.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente