vineri, martie 29, 2024
AcasăDivertismentMuzeul Daciei Românești din Satu Mare este unic în țară!

Muzeul Daciei Românești din Satu Mare este unic în țară!

El aparține omului de afaceri, Beniamin Kira

Fără îndoială, cel mai atipic muzeu din județul nostru, Muzeul Daciei Românești, se află la Satu Mare, pe strada Botizului și aparține cunoscutului om de afaceri, Beniamin Kira. Inaugurat pe 26 mai 2016,  acest muzeu se constituie într-una din atracțiile insolite ale Sătmarului. Vizitatorii pot admira câteva exponate de epocă, printre care se numără ,,Dacia Taxi Columbia” ,,Dacia 1100” ,,Dacia 1300” ,,Dacii pentru Polonia” dar și alte mărci printre care și o ,,Volga,, adusă de la Kiev.

Un muzeu unic

Cu toate că în țară au existat mai multe inițiative de acest gen, totuși, muzeul sătmărean este primul și deocamdată singurul muzeu de acest gen. Autoturismul Dacia, a fost mândria industriei constructoare din România, iar omagiul pe care Beniamin Kira a înțeles să-l aducă acestei venerabile mașini s-a concretizat în construirea acestui muzeu care a fost realizat în totalitate din fondurile puse la dispoziție de Beniamin Kira.

Atmosfera de epocă este completată și de o sugestivă recuzită a propagandei comuniste: ziare din anii 70 și 80 ai secolului trecut, portrete ale demnitarilor comuniști, drapele, steme, precum și un interior din acea epocă.  Fără îndoială, vizitarea unui astfel de muzeu este o adevărată incursiune în istoria recentă a României și prezintă o imagine cât se poate de fidelă a realităților regimului totalitar.

Și pentru ca vremurile de dinainte de 1989 să fie cât mai fidel redate pentru cei care trec pragul noului muzeu, atmosfera de epocă este întregită de un radio vechi, de pe vremea bunicii. Mai pot di admirate două televizoare alb-negru, o mașină de scris, colecții de publicații de pe vremea comunismului, dar și doi manechini îmbrăcați în uniformă de pionieri, cu nelipsitele cravate agățate în gât. Așezată într-un colț, uitat parcă acolo lângă măsuța cu mașina de scris, stă o ladă de lemn, umplută cu sticle pentru apă minerală, obiecte vechi de peste trei decenii de veac. Imaginea nu ar fi însă completă fără un tablou mare, expus pe unul dintre pereții muzeului, reprezentându-l pe fostul președinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceaușescu. Patronul muzeului spune că pe viitor intenționează să mai achiziționeze și alte Dacii.

”Dacia” – un adevărat brand național

Mașina Dacia, a intrat în conștiințele tuturor, ea a devenit în timp, o emblemă națională, dar și internațională, fiind exportată în toate țările blocului comunist și nu numai. Fiind o prezență permanentă în viața de zi cu zi a românilor, mașina Dacia a intrat și în folclor, existând mai multe cântece în care mașina românească este prezentată cu căldură și admirație.  

În vremea lui Ceaușescu, foarte mulți oameni râvneau să aibă o astfel de mașină, cu toate că prețul ei era și atunci, destul de prohibitiv: cam 80.000 de lei la vremea aceea, sumă echivalentă în vremea comunismului, cu aproximativ 10.000 de dolari. Norocoșii puteau câștiga o astfel de mașină la popularul joc ,,loz în plic”, sau pe Carnetele de CEC în valoare de 5.000 de lei în autoturisme.

După 1989, pe fondul unei adevărate invazii de mașini străine la mâna a doua, activitatea uzinei Dacia de la Pitești, a fost destul de afectată, dar brandul acesta a fost salvat, iar mașina Dacia a fost pur și simplu reinventată într-o formulă modernă, care este și astăzi de mare succes.

Tradiția acestei mașini, nu a murit nici la Satu Mare, există destul de mulți proprietari de mașini de epocă, constituiți în câteva cluburi de profil, care organizează anual câteva parade retro, mult gustate de publicul larg.

,,Îmi aduc aminte că în copilărie mă jucam cu aceste maşini prin curte, pe unde puteam, şi mă bucur că astăzi, după zeci de ani, m-a ajutat Dumnezeu să realizez un adevărat parc de maşini de epocă, aflat într-un muzeu. Să ne bucurăm cu toţii de aceste maşini frumoase, de istoria acestei fabrici care s-a înfiinţat în urmă cu mulţi ani la noi în România“, a declarat Beniamin Kira,  

Iubitorii mașinilor de epocă în general, și a autoturismelor Dacia în special, pot să viziteze acest muzeu, iar cei care nu au trăit în vremea regimului comunist, au prilejul să cunoască mai multe elemente sugestive din ceea ce a însemnat pentru poporul nostru, interstițiul totalitar în România secolului XX.

-Robert Laszlo-

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente