miercuri, aprilie 24, 2024
Acasăreportaje,,Prin cântec îmi exprim trăirile”

,,Prin cântec îmi exprim trăirile”

Interviu  cu interpretul Darius Câmpean

Încercăm să îi aducem în atenția publică pe acei tineri care înțeleg că o carieră adevărată se construiește într-un timp îndelungat, cu multe eforturi și sacrificii. Unul dintre aceștia este și tânărul Darius Câmpean, solist vocal și dansator, membru al Ansamblului Folcloric al Județului,  Doruri Sătmărene.

Reporter:- Aș dori să ne spui câteva lucruri despre începuturile tale pe tărâm folcloric!

Darius Câmpean:- Eu am fost descoperit la grădiniță că am inclinații către muzica populară. La îndrumarea educatoarei mele, părinții au decis să mă înscrie la Liceul de Arte ,,Aurel Popp”. Apoi, la vârsta de opt ani, văzând că la Liceul de Arte ,,Aurel Popp” nu are secție de folclor, părinții s-au gândit să mă înscrie la Palatul Copiilor din Satu Mare, avându-l profesor pe domnul Nicu Miclăuș, căruia îi mulțumesc. Inițial, am mers pentru vioară și dans, iar după aceea, la îndrumarea dânsului am decis să încep și orele de canto popular. Prima mea melodie învățată a fost din repertoriul domnului Nicolae Mureșan ,,Trecui asară prin codru”. Alături de colegii mei de la Palatul Copiilor am participat la numeroase festivaluri și concursuri. La vârsta de 12 ani am intrat în Ansamblul ,,Doruri Sătmărene”, iar de două luni sunt elev al celebrei interprete de muzică populară, doamna profesoară Angela Buciu.

R.:- Știm că ai un palmares deja foarte bogat, te rog să prezinți succint, câteva dintre cele mai importante premii pe care le-ai obținut?

D.C.:-  Premiul I –  ,,Muzica ne poate uni” Pecica, Premiul III – , la Șimleul Silvaniei, Premiul I – ,,Someș, cântecele tale” Jibou, Premiul II – Festival, Concurs ,,Trandafiri în colțu mesii”, Premiul II – ,,Așa-i jocul pe la noi” Arad.

R.:- Cât de relevant a fost pentru tine faptul că te-ai înscris în ansamblul Doruri Sătmărene?

D.C.:- Intrarea mea în ansamblul ,,Doruri Sătmărene” a fost cel mai important pas, deoarece, eu pe lângă vioară și canto, am vrut să fac și dansuri. Auzind că ansamblul ,,Doruri Sătmărene” caută băieți, am decis să mă înscriu, fiind la acel moment, cel mai tânăr membru. Alături de acest ansamblu am participa la numeroase festivaluri și concursuri județene, naționale și internaționale.

R.:- Care crezi că a fost cel mai emoționant moment din cariera ta artistică?

D.C.:- Cel mai emoționant moment din cariera mea a fost primul premiu obținut la Arad, în 2013, la festivalul ,,Așa-i jocul pe la noi”, unde am interpretat melodia ,,Ține-mă doamne pe mine” din repertoriul lui Nicolae Mureșan.

R.:- Poți să ne spui câteva cuvinte despre viața ta de din afara scenei?

D.C.:- Viața mea de din afara scenei, e împărțită în două. O parte a timpului mi-o dedic orelor de canto, iar cealaltă parte, repetițiilor cu ansamblul.

R.:- Care crezi că este motiv pentru care din ce în ce mai puțini tineri sunt atrași de fenomenul cultural?

D.C.:- Eu cred că școala și autoritățile locale, nu eu promovat foarte mult evenimentele culturale, cum ar fi: concursuri între școli sau concursuri olimpice.

R.:- Ai avut un model de artist sau ai fost îndrumat de către cineva ca să urmezi o carieră artistică?

D.C.:- Nu pot să spun că am avut un model, deoarece, cred că nu ar fi corect să spun că am doar un singur model. Am fost îndrumat de către educatoarea mea, ea mi-a deschis, ca să spun așa, porțile carierei.

R.:- Cum arată o zi obișnuită din viața ta?

D.C.:- O zi obișnuită din viața mea, presupune multă muncă pe plan muzical.

R.:- Cum sună viitorul tău, ești hotărât să mergi pe acest drum?

D.C.:- Da sunt hotărât și sunt convins că vreau să urmez această carieră. Am să-mi continui studiile la facultatea din Cluj Napoca.

R.:- Care crezi că este cel mai important moment al carierei tale, la care ai participat?

D.C.:- Nu pot să spun că am doar un singur eveniment, deoarece pentru mine toate sunt importante, orice festival sau concurs, pentru mine e un pas în plus, chiar dacă merg la un concurs și nu obțin niciun premiu, eu sunt împăcat cu gândul că am fost și-am încercat, am văzut unde mă clasez între ceilalți colegi. Prin cântec îmi exprim trăirile.

R.:- Aș dori să adresezi câteva cuvinte iubitorilor de folclor și celor din generația ta!

D.C.:- Iubitorilor de folclor, le mulțumesc că ne susțin, în special pe mine, iar celor din generația mea vreau să le spun să nu lase folclorul românesc să se piardă, pentru că strămoșii noștri, ne-au lăsat o tradiție pe care noi ar trebui să o ducem mai departe.

A consemnat Adrian Lupescu

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente