Acasă Locale Internationale NATO va construi în 2015 centre de comandă în șase țări, inclusiv...

NATO va construi în 2015 centre de comandă în șase țări, inclusiv în România

Alianța Nord-Atlantică va construi, anul acesta, centre multinaționale de comandă în România, Bulgaria, Polonia și în țările baltice, anunță Ministerul lituanian al Apărării, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

„Am reușit să atingem obiectivele stabilite de Comitetul militar NATO – crearea unor centre multinaționale de comandă în Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, România și Bulgaria”, a declarat șeful Statului Major lituanian, generalul Jonas Vytautas Zukas, la revenirea de la o reuniune NATO desfășurată la Bruxelles.

Centrele multinaționale de comandă și control din cele șase țări central și est-europene ar urma să fie construite anul acesta.

„Centrul multinațional din Lituania nu va fi doar un element de disuasiune, ci și o capabilitate de comandă și control pentru forțele aliate din Lituania, în caz de necesitate, contribuindu-se astfel la consolidarea apărării noastre”, a explicat generalul Zukas, conform Business Standard.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică intenționează să suplimenteze prezența militară în Europa de Est, în contextul crizei ucrainene. „Avem deja o prezență sporită a NATO în Bulgaria și în alte țări partenere din estul Europei. Am suplimentat numărul militarilor care participă la exerciții terestre. Am pus la dispoziție mai multe avioane și mai multe nave, sporind prezența militară NATO pe teritoriile aliaților noștri est-europeni. Vom încuraja această tendință”, a spus Stoltenberg, conform Bloomberg.

Stoltenberg a reiterat intenția materializării planului care prevede desfășurarea unei forțe de reacție rapidă și crearea unor centre de comandă și control în cel puțin șase țări din Europa de Est – Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, România și Bulgaria.

Țările membre NATO au adoptat pe 5 septembrie 2014 un plan care prevede consolidarea apărării colective și crearea unei forțe de reacție rapidă. În contextul crizei ucrainene, NATO a adoptat o serie de măsuri pentru garantarea securității aliaților est-europeni. Alianța a intensificat patrulele aeriene deasupra țărilor baltice, consolidând prezența în Marea Baltică și în Marea Mediterană.

- Advertisment -

Cele mai populare

Munții Șureanu-Fundătura Ponorului

Nu-i ușor de ajuns în Fundătura Ponorului, colțul de rai din Munții Șureanu. Ai nevoie de entuziasm, de răbdare, dar și de...

PNL, USR sau PSD?

Sănătatea în programele de guvernare: PNL promite investiții masive, PSD vrea dezvoltarea rețelei de centre comunitare, iar USR plănuiește liberalizarea sistemului de...

Studenți voluntari în lupta cu Covid-19

Primele ordine de repartizare a studenţilor voluntari care se vor alătura cadrelor medicale aflate în prima linie, responsabile în continuarea îngrijirilor medicale...

Călătoria cu avionul, doar pentru cei vaccinați anti-covid

În viitor, companiile aeriene vor permite accesul la zborurile internaționale doar pasagerilor care au fost vaccinați împotriva Covid-19, conform declaratiilor șefului companiei...

Comentarii recente