duminică, mai 26, 2024
AcasăPoliticaInternationalNicolae Ciucă: România a fost prima ţară care a ajuns în Turcia,...

Nicolae Ciucă: România a fost prima ţară care a ajuns în Turcia, în zona afectată de cutremur

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, în timpul şedinţei de Guvern, de miercuri, un mesaj de compasiune şi solidaritate cu poporul turc, afectat de o tragedie de proporții cauzată de o serie de cutremure devastatoare.

“O să începem şedinţa de Guvern prin a exprima solidaritatea şi compasiunea pentru poporul turc, foarte greu încercat de cutremurul dezastruos de acum două zile, şi doresc să încep prin a mulţumi tuturor instituţiilor statului care au fost implicate pentru a identifica soluţiile prin care să îi ajutăm pe cetăţenii români aflaţi în zona Gaziantep şi, desigur, să facem în aşa fel încât să putem să asigurăm sprijinul necesar Guvernului Republicii Turcia pentru a putea să gestioneze cât mai bine situaţia, încă o dată, deosebit de dezastruoasă”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul a subliniat că, urmare a situaţiei din Turcia, a dispus, încă din primul moment, ca Ministerul Afacerilor Externe, prin serviciul consular, să ia toate măsurile să pună la dispoziţia cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Turciei mijloacele necesare şi modalităţile prin care pot să primească sprijin de la autorităţile române, iar Ministerul Apărării Naţionale, prin mijloacele de transport aerian puse la dispoziţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, să asigure repatrierea.

Totodată, Nicolae Ciucă a evidenţiat şi modul exemplar în care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă – DSU s-a mobilizat pentru a putea să identifice primele măsuri pentru a asigura ajutorul necesar.

„De altfel, România a fost prima ţară care a ajuns în zona afectată de cutremur şi a trecut imediat la sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale”, a precizat premierul Ciucă.

Nicolae Ciucă a mai afirmat că a fost analizată şi asigurarea unui ajutor umanitar pentru Siria.

„Am discutat la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi în coordonare cu instituţiile europene vom proceda la asigurarea contribuţiei noastre, la efortul de ajutorare şi a cetăţenilor sirieni afectaţi de acest cutremur”, a precizat Ciucă.

Amintim că misiunile de transport aerian în sprijinul populației din Turcia a continuat și în cursul zilei de miercuri.

O aeronavă C-17 Globemaster III, din cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, precum și trei aeronave ale Forțelor Aeriene Române au executat misiuni aeriene spre Turcia, în sprijinul populației grav afectate de cutremurele produse recent în zonă.
Aeronavele au transportat o echipă de salvare RO-USAR, personal medical, materiale și echipamente de căutare-salvare, precum și bunuri materiale de strictă necesitate.

O aeronavă C-130 Hercules a plecat spre Turcia în jurul orei 9.30, aeronava C-17 Globemaster III a decolat din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni în jurul orei 13.00, iar două aeronave C-27J Spartan au decolat mai târziu în cursul acestei zile.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente