sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăEconomico-socialInternationalNoa, amu-i bai! Deputații sătmăreni Adrian Cozma și Radu Cristescu propun o...

Noa, amu-i bai! Deputații sătmăreni Adrian Cozma și Radu Cristescu propun o lege care ar putea scoate UDMR din Parlament

La scurt timp după scoaterea UDMR din Guvern, o nouă bombă politică îngheață rânjetul pe fețele grofilor. O propunere legislativă introdusă azi în Camera Deputaților de către cei doi deputați sătmăreni reprezentând PNL și PSD, Adrian Cozma, respectiv Radu Cristescu, amenință să provoace un taifun pe scena politică, prin ridicarea pragului electoral cu două procente, ca și prin eliminarea unui privilegiu al UDMR, anume accesul în parlament prin obținerea unui prag de 20% în patru județe.

În noua formă, partidul etnicilor maghiari ar putea avea probleme serioase cu accesul în viitorul parlament – la ultimele alegeri luând sub 6% – și e de așteptat o reacție dură a Budapestei.

În motivarea proiectului depus de inițiatorii legii se arată că:

”Rezultatele alegerilor derulate în ultimii 20 de ani la nivelul Camerei Deputaților și Senatului au determinat o fragmentare politică importantă. Acest lucru s-a repercutat asupra dificultății constituirii unor majorități parlamentare stabile, care să genereze o stabilitate politică și o stabilitate guvernamentală.

Spre exemplu, numai în ultimele două legislaturi, respectiv 2016-2020 și 2020-2024, Parlamentul României a acordat vot de învestitură pentru un număr de șapte guverne. Practic, durata medie a unui guvern a fost de cca. 1 an.

Această instabilitate politică și guvernamentală a avut consecințe și asupra stabilității economice, asupra viziunii privind implementarea politicilor cu finanțare externă nerambursabilă, precum și asupra relațiilor politice și economice externe.

Având în vedere faptul că în anul 2024 vor avea loc alegeri la termen pentru Camera Deputaților și Senat și că, în actualul context internațional România are nevoie de stabilitate politică și economică pentru următorul ciclu electoral, propunem următoarele modificări legislative:

– majorarea pragului electoral de la 5% la 7% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional pentru a asigura formarea unor majorități stabile și stabilitate guvernamentală;

– eliminarea unei prevederi discriminatorii din cuprinsul articolului 94, alin.(2), respectiv coexistența unui alt prag (”20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali”), în condițiile în care senatorii/deputații, potrivit Constituției României (art.61), reprezintă în integralitate poporul român, nu doar 4 circumscripții electorale.

Iată forma propunerii legislative:

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

”Articol unic – La articolul 94, alin.(2), din Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 553 din 24 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, lit.a) se modifică și va avea următorul cuprins:
a) 7% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional”.

Din articol dispare, deci, actuala prevedere ”sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electoral”, creată cândva strict în beneficiul UDMR.

La fel de spectaculoasă este o consecință a noii forme a legii, dacă va fi adoptată, și anume ridicarea pragului electoral pentru alianțele electorale sau politice, care vor trebui să ia minim 10% din voturi, față de 8% cât e stipulat în prezent.

Proiectul de lege a intrat deja în circuitul dezbaterilor în comisiile de specialitate, fiind susținut cu semnături de mulți reprezentanți ai ambelor partide din actuala alianță guvernamentală.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente