Consumul de cofeină prezintă atât beneficii, cât și riscuri pentru sănătate. Un studiu realizat de cercetători australieni sugerează că excesul de cofeină poate fi asociat cu un risc crescut de osteoporoză. Multe persoane beau cel puțin o cafea dimineața, atât pentru o doză de energie, cât și pentru plăcerea gustului. Pe de o parte, cofeina poate îmbunătăți concentrarea, ajuta la pierderea kilogramelor în plus, stimula digestia și îmbunătăți performanțele sportive. Pe de altă parte, spun specialiștii, consumul excesiv de cofeină poate agrava simptomele depresiei, poate crește nivelul de zahăr din sânge și poate provoca atacuri de gută sau insomnie.
În cadrul cercetărilor privind efectele cafelei asupra modului în care rinichii reglează calciul în organism, oamenii de știință au descoperit că dozele mari de cofeină (aproximativ 800 mg) consumate într-o perioadă de șase ore aproape au dublat cantitatea de calciu eliminată prin urină. Este de menționat că până la 400 mg de cofeină pe zi (echivalentul a cel mult patru căni de cafea obișnuită preparată acasă) este considerată o cantitate sigură pentru majoritatea adulților sănătoși. Totuși, trebuie să fim atenți, deoarece conținutul de cofeină din băuturile comerciale variază considerabil, în special în cazul băuturilor energizante.