joi, februarie 29, 2024
AcasăEconomico-socialSocialO fetiță dintr-un centru de plasament din Satu Mare, a fost abuzată...

O fetiță dintr-un centru de plasament din Satu Mare, a fost abuzată sexual de un educator

O fetiţă instituţionalizată, din județul Satu Mare, a fost abuzată, de la vârsta de 11 ani, de un educator. Când a aflat despre aceste orori, conducerea centrului din Halmeu nu a anunţat poliţia, scrie Libertatea.

Toate lumea vorbea, dar nu am avut dovezi”, explică directoarea. Educatorul a demisionat, dar abuzul a continuat până când fata a ajuns la spital, unde a mărturisit agresiunea sexuală. Abuzatorul ei a fost trimis recent în judecată, însă nu pentru viol, ci pentru act sexual cu un minor, căci „nu au fost identificate strategii directe de constrângere”, explică DGASPC Satu Mare.

Iulia* (nu este numele real al fetiței) avea 9 ani, când statul a luat-o de acasă şi a internat-o într-un centru de plasament. Spre binele ei şi-n numele interesului superior al copilului invocat de lege, căci părinţii Iuliei, dependenţi de alcool, nu s-au dovedit în stare că pot să aibă grijă de ea. Fetiţa a ajuns în Halmeu, într-un centru de plasament unde trăiau 40 de copii. În vara anului 2016, aici s-a angajat, ca educator, Adrian V.. Absolvent de liceu, avea 28 de ani, o soţie şi un copil. Imediat după ce bărbatul a ajuns în centru, viaţa Iuliei s-a schimbat.

La 11 ani, Iulia devenise „protejata” educatorului, fără ca ea măcar să poată bănui scopul ascuns al favorurilor lui. „Impresia ei”, notează procurorii în rechizitoriu, „era că ea a fost cuminte și a ascultat, astfel că i-a devenit dragă lui Adrian V, care s-a apropiat de ea și îi dădea sfaturi, despre cum să se comporte în viaţă”.

Dar nefireasca apropiere dintre educator şi fetiţa instituţionalizată a fost sesizată şi de angajaţii centrului. „Am fost foarte revoltată”, le-a mărturisit polițiștilor Margareta H., care era şi managerul de caz al fetiţei.

Conform documentelor din dosarul penal, conducerea centrului ar fi aflat despre ce i se întâmplă Iuliei abia în 2018, când pe telefonul fetiţei de 13 ani a fost găsită o conversație în care, potrivit rechizitoriului, „inculpatul V. Adrian i-a spus că este frumoasă și că se bucură că o are, ea răspunzându-i că îl iubește”.

Directoarea a vorbit atunci cu Iulia, care i-a mărturisit că ea îl consideră pe educator „ca pe un tată”. La rându-i, Adrian V. a negat că ar fi avut vreun comportament nepotrivit, dar „pe fondul discuțiilor contradictorii cu conducerea şi a suspiciunilor care existau deja în cadrul centrului de plasament”, notează procurorii, pe 13 septembrie 2018 educatorul şi-a dat demisia. Odată cu plecarea lui, cazul Iuliei a fost trecut sub tăcere. Nimeni din centru nu a mers la poliţie, pentru a sesiza faptele. Iar abuzul a continuat.

Fata a spus, conform datelor din dosarul penal, că ar fi întreţinut un singur raport sexual cu Adrian V.. A fost în 22 octombrie 2019, când ea avea 14 ani. O educatoare din centru a confirmat cu exactitate ziua, precizând că atunci, după ce a aşteptat-o zadarnic pe Iulia să apară de la şcoală, a plecat în căutarea ei şi a găsit-o în scara blocului unde domicilia Adrian V..

Educatorul a negat iniţial totul, dar apoi, după ce a picat testul poligraf, iar în telefonul Iuliei au fost găsite conversaţii ce descriau explicit acte sexuale, bărbatul a recunoscut că ar fi întreţinut un raport sexual cu fetiţa, în 2019.

Cercetat în stare de libertate, Adrian V. a fost trimis în judecată în februarie 2022, după doi ani şi jumătate de anchetă. Nu a fost acuzat de viol, ci de act sexual cu un minor, pentru că raportul de evaluare a fetiţei, întocmit de DGASPC Satu Mare abia în decembrie 2021, concluziona că „nu au fost identificate strategii directe de constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra sau de a-şi exprima consimţământul”.

Sursa text: Libertatea

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente