În urma unei anchete complexe, în care au fost angrenați polițiști din cadrul Biroului de Investigații Criminale, suspecta în cazul a patru tâlhării prin smulgere de bijuterii din aur, a fost reținută în Arestul Poliției.
Patru sătmărence au apelat numărul de urgență 112, reclamând că le-au fost smulse de la gât lănțișoarele din aur, toate victimele indicând drept suspectă în aceste cazuri, o tânără ce acționa rapid și fugea de la locul faptei. Ancheta a presupus activități multiple, de o complexitate ridicată, fiind audiate mai multe persoane incluse de polițiști în cercul de suspecți, persoane implicate anterior în comiterea unor infracțiuni de acest gen sau care făceau parte din anturajul infractorilor.
În final, acest demers s-a dovedit a fi corect, suspecta în aceste cazuri, o tânără de 18 ani, aflându-se în cercul unor persoane anchetate în trecut de polițiștii judiciariști tot pentru smulgere de bijuterii și furturi. Elena T. își alegea victimele în așa fel încât acestea să nu fie foarte tinere și miza pe lipsa unei reacții prompte. Le observa bijuteriile, lanțuri ori brățări, și acționa rapid, fără a exercita alte violențe asupra persoanei, decât smulgerea obiectelor din aur. Într-un caz, victima, acostată la miezul nopții pe o stradă din zona unei piețe din municipiu, le-a relatat polițiștilor că la început a bănuit că tânără intenționează să-i fure poșeta, și abia când aceasta a dispărut din respectiva locație a realizat că-i lipsesc brățara și lanțul.
Tânăra a ajuns acum în Arestul Inspectoratului, fiind reținută de ofițerii de cercetare penală pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de azi, 27 iunie a.c., să fie sesizată instanța cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracțiunilor de tâlhărie.
Pentru a evita ca sătmărenii să cadă victime ale unor asemenea infracțiuni, la nivelul I.P.J. Satu Mare a fost lansată campania “Siguranța ta, înainte de toate!”, o campanie de prevenire a tâlhăriilor și de informare a tuturor cetățenilor cu privire la măsurile ce trebuie luate într-o atare situație.
Campania vizează, în special, conștientizarea de către cetățeni a factorilor care îi pot face vulnerabili în fața infractorilor, în special în stradă, factori cum sunt: circulația pe timp de noapte neînsoțiți, prin locuri întunecate, lăturalnice, pe scurtături necirculate, acceptarea companiei unor persoane necunoscute în baruri, terase, cluburi și mai ales a faptului de a fi condus acasă de astfel de persoane cunoscute întâmplător. De asemenea este de evitat expunerea la vedere a bijuteriilor de valoare precum și a unor genți, poșete, borsete în care sunt transportate sume mari de bani.
Categorii vulnerabile, pe lângă copii și vârstnici, sunt atât femeile singure, cât și bărbații aflați sub influența alcoolului. Elevilor li se va acorda o atenție specială, polițiștii urmărind să-i învețe și pe aceștia care sunt conduitele preventive ce trebuie adoptate pentru a nu deveni victime ale acestor infracțiuni.