Puterea a adăugat excepție după excepție la legea care prevede interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat, ultimii adăugați fiind bugetari care au ambele venituri cu mult peste medie.
Coaliția de guvernare a dat impresia că va face o reformă în profunzime în ceea ce privește interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat. Însă a adăugat categorie după categorie căreia să nu i se aplice legea. În forma inițială primele persoane exceptate erau cele alese prin vot popular: deputați, senatori, primari, viceprimari, președinți sau vicepreședinți de consilii județene, europarlamentari și președintele României. De asemenea, au pus persoanele cu mandatul prevăzut în Constituție: Curtea de Conturi, magistrații CCR, Avocatul Poporului și membrii CSM. În plus, au fost adăugați și membrii Academiei Române. Apoi, în Camera Deputaților au fost adăugate câteva categorii în domenii-cheie: cadre didactice, personalul medical, personalul din zona de asistență socială, cei cu venituri pe drepturi de autor.
Însă exact în ziua votului, într-o ședință-fulger de la Comisia de muncă, Puterea a adăugat noi persoane cărora nu li se va aplica legea, membrii instituțiilor care se află în subordinea Parlamentului și unde entitatea lor se autofinanțează.
Instituții cu lefuri de mii de euro
Mai precis, dintre instituțiile care se află în subordinea Parlamentului și se autofinanțează sunt Autoritatea de Supraveghere Financiară, Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie, Autoritatea Națională pentru Reglementare în Comunicații, dar și Banca Națională a României, toate fiind entități cu lefuri lunare de mii de euro.
Un astfel de exemplu este la BNR. Salariul lui Isărescu (aferent anului 2021, pentru că ultima declarație de avere, pentru anul 2022, nu e încă publică) se ridica la 960.752 de lei per total în 2021, în timp ce valoarea pensiei se ridica la 224.700 de lei (medie lunară de 18.700 de lei). Spre deosebire de alți membri ai Consiliului BNR Isărescu nu a avut niciun mandat de parlamentar. Florin Georgescu, numărul doi din BNR, avea nu una, ci două pensii speciale. Așadar, salariul din anul 2021 se ridică la 913.616 lei, în timp ce pensia pe bază de contributivitate era de 148.247 de lei (medie lunară de 12.300), iar cea de fost parlamentar (pentru doar o lună și zece zile, în condițiile în care în februarie 2021 fuseseră eliminate aceste pensii) era de 16.862 de lei.
O pensie medie, potrivit datelor din luna mai, este de 2.005 lei. Pensia minimă, primită de circa 1,3 milioane de români, este de 1.125 de lei.
Explicația lui Ciolacu
Premierul României a venit cu o explicație privind adăugarea de noi instituții. „Există nişte oameni aleşi de Parlament în anumite mandate. Dacă vrem să decapităm astăzi BNR şi toate instituţiile din subordinea Parlamentului pentru că aşa avem noi chef şi să luăm un drept unor oameni, greşim fundamental. Cred că rostul nostru e să aducem echilibru şi respect“, a punctat Ciolacu, în plenul Parlamentului. Apoi, într-o declarație de presă, a subliniat că așa evită Puterea plecarea unor oameni înainte de terminarea mandatului. Mandatul lui Isărescu și al celorlalți va expira în vara lui 2024.