miercuri, iunie 19, 2024
AcasăsusObiceiuri zilnice care dăunează creierului

Obiceiuri zilnice care dăunează creierului

Te-ai întrebat vreodată de ce continui să uiți lucruri, să ai dureri de cap constante sau să-ți fie greu să te concentrezi? Este literalmente totul în capul tău. Mulți oameni nu realizează că anumite alimente și obiceiuri zilnice pot avea o mare influență asupra sănătății mintale și pot contribui la dezvoltarea bolilor mai târziu în viață.

Tot ceea ce facem are un impact asupra corpului nostru, fie pe termen scurt, fie pe termen lung. Este important să fiți conștienți de obiceiurile specifice care pot dăuna funcționării normale a creierului și chiar pot deteriora structura acestuia.

Mai multe studii științifice au arătat că obiceiurile de zi cu zi pot deteriora celulele creierului nostru și pot contribui la dezvoltarea bolilor degenerative.

Săritul peste micul dejun

Probabil ați auzit expresia „micul dejun este cea mai importantă masă a zilei”, nu? Ei bine, este adevărat. După o noapte de post, creierul are nevoie de nutrienți pentru a funcționa corect.

Când nu mănânci la începutul zilei, creierul își va folosi rezervele și va fi forțat să muncească mai mult pentru a îndeplini sarcini. Acest lucru poate compromite concentrarea, poate provoca pierderi de memorie, vă poate face să vă simțiți capricios și vă poate scădea performanța fizică și intelectuală.

Stilul de viață sedentar

Lipsa exercițiilor fizice poate compromite funcționarea normală a creierului pe termen lung. Activitatea fizică facilitează învățarea, îmbunătățește starea de spirit și previne pierderea memoriei și alte probleme legate de vârstă.

Prea multă cafea

Cofeina inhibă un neurotransmițător care acționează ca un tranchilizant natural, provocând insomnie.

Combinația de diuretice și stimulente din organism determină creierul să se suprasolicite, ceea ce poate declanșa dureri de cap. De asemenea, poate genera neliniște, nervozitate, iritabilitate și anxietate.

Savurarea unui fum

Nicotina găsită în țigări dăunează creierului prin restricționarea fluxului sanguin și prin includerea fluxului de glucoză și oxigen.

Ascultarea muzicii puternice

Muzica tare poate afecta memoria și învățarea, pe lângă deteriorarea celulelor creierului. Decibelii mari sunt legați de o ușoară pierdere a țesutului cerebral, în special cu materia cenușie.

Privarea de somn

Privarea de somn accelerează moartea celulelor creierului, făcându-vă să vă simțiți obosiți și iritabili.

Consumul excesiv de alcool

Viața socială aduce beneficii creierului, dar prea multe ore fericite pot avea un efect negativ. Există o relație directă între consumul excesiv de alcool și tulburările cognitive timpurii.

Alcoolul interferează cu reacțiile chimice din creier. În plus, alcoolismul provoacă moartea neuronilor și încetinește transmiterea impulsurilor nervoase.

Consumul de prea mult fast-food

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Montreal, alimentele bogate în grăsimi pot modifica substanțele chimice din creier, ducând la simptome asociate cu depresia și anxietatea.

Conserve de ton

Atunci când este consumat excesiv, tonul poate crește foarte mult nivelul de mercur din organism, ceea ce are un impact negativ asupra sănătății mintale.

Petrecerea orelor în fața calculatorului/telefonului

Această activitate este dăunătoare sănătății mintale, deoarece compromite funcționarea normală a creierului.

Agresivitate și stres

Stresul determină o reducere a capacității mentale și crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.

Popcorn pentru microunde

Un studiu realizat de Universitatea din Minnesota (SUA) a sugerat că diacetilul, compusul care dă popcornului pentru microunde aroma sa untoasă, poate crește riscul de a dezvolta Alzheimer. Diacetilul stimulează acumularea de proteine beta-amiloide, ceea ce poate duce la apariția bolii.

Carne procesată

Alimente precum cârnații și salamul trebuie evitate. Proteinele găsite în carnea naturală sunt benefice pentru sistemul nervos, în timp ce cele găsite în carnea procesată sunt dăunătoare.

Prea multă carne roșie

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din California, consumul excesiv de carne roșie poate declanșa Alzheimer. Rezultatele sugerează că acumularea de fier, abundentă în carnea roșie, poate provoca leziuni oxidative creierului, crescând riscul de apariție a bolii.

Zahăr și alimente procesate

Predominanța zaharurilor rafinate, a făinii albe, a alimentelor prăjite și a cărnii procesate în dietele noastre interferează cu dezvoltarea neurologică.

Poluarea, privarea de aer curat

Creierul are nevoie de oxigen. Substanțele toxice pot interfera cu transportul oxigenului în celule, reducând eficiența creierului și declanșând dureri de cap.

Lipsa stimulării fizice și mentale

Gândirea, conversațiile profunde, citirea unei cărți și chiar cuvintele încrucișate stimulează mintea. Crește capacitatea de învățare și memoria, precum și viteza de reacție.

Concluzii: Legume și fructe zilnic! Mâncați aceste alimente cât mai des posibil, deoarece stimulează activitatea creierului. Vrei ca creierul tău să funcționeze la capacitate maximă? Consumați pește bogat în omega 3. Acest acid gras ajută la facilitarea comunicării între neuroni.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente