Acasă Locale Oficial. Primul caz de coronavirus confirmat în România

Oficial. Primul caz de coronavirus confirmat în România

Primul caz de infecție cu coronavirus a fost confirmat miercuri seară de ministrul Sănătății, Victor Costache, și de șeful DSU, Raed Arafat, care au susținut o conferință de presă la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Ministrul Sănătății, Victor Costache:

 • Suntem din păcate în măsură să vă anunțăm că în urma testării persoanelor din județul Gorj care au intrat în legătură cu cetățeanul italian din Rimini, avem primul caz de infectare cu coronavirus, COVID 19.
 • Este un bărbat dintr-o localitate din Gorj. Starea bărbatului este bună, nu manifestă simptome și nu trebuie să ne alarmăm.
 • Imediat cum va ajunge la București va intra pe schema de tratament și sperăm într-o evoluție bună.
 • Este un bărbat care a fost la vânătoare cu italianul din Rimini.
 • Autoritățile sanitare mai au în lucru, în acest moment, 33 de teste ale unor persoane din zona unde a fost confirmat primul caz.

Șeful DSU, Raed Arafat:

 • Bărbatul e transportat la București. Starea de sănătate a bărbatului e bună. În casa respectivă mai trăiesc 7 persoane, toate au fost testate negativ, dar vor rămâne în izolare la domiciliu, sub pază, nu vor putea pleca din casă cel puțin 14 zile, după care vor fi testați iar. Dacă la unul dintre ei apar simptome mai devreme de 14 zile, va fi imediat internat.
 • Mașina de transport cu care e adus la Spitalul Matei Balș va fi dezinfectată. El va fi transportat cu izoleta.
 • Membrii familiei sunt carantinați, nu trebuie să aibă nici un contact decât cu persoane protejate complet. Ei sunt păziți de poliția locală.
 • Este posibil să fi intrat în contact cu alte persoane.
 • Persoana fusese pusă în izolare la domiciliu din momentul în care s-a aflat că a intrat în contact cu italianul infectat.
 • Poți să fii asimptomatic, dar pozitiv la test cu coronavirus iar apoi să devii simptomatic.
 • Evoluția virusului este imprevizibilă: s-ar putea să nu mai apară niciun caz, s-ar putea să mai apară încă un caz, două cazuri sau mai multe.
 • Nu e vorba de epidemie, vorbim de un singur caz. Și dacă vorbim de 2-3-4 cazuri, tot nu e epidemie.

Ministrul de Interne, Marcel Vela:

Facem un apel la calm, la responsabilitate și la implicare în a urmări toate comunicările noastre și toate recomandările făcute de Ministerul Sănătății sau de către DSU. Ne vom descurca. Acest caz a fost un mod de a vă demonstra că știm cum să intervenim: de la izolarea la domiciliu, de la preluare, de la transport, tratament, tot ceea ce ține de o bună organizare și de garanția oferită cetățenilor că autoritățile sunt pregătite pentru orice situație. Fac un apel la calm, la înțelepciune și, cu siguranță, românii și noi, ca națiune, vom trece peste această provocare pentru că suntem puternici (…). Acest coronavirus este o încercare pentru noi, peste care vom trece cu siguranță împreună.

- Advertisment -

Cele mai populare

Sprijin pentru participarea pentru prima dată la sistemele de calitate

Anunţă deschiderea apelului de selecţie nr. 2 pentru măsura 3.1 - Sprijin...

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Ce vreme îi așteaptă pe sătmăreni în perioada următoare

Vremea va rămâne închisă, cu șanse de precipitații, și în weekend și pe parcursul săptămânii viitoare. Temperaturile vor începe și ele să...

Comentarii recente