luni, iunie 17, 2024
AcasăLocaleOmar Hayssam a fost PREDAT Poliției Române

Omar Hayssam a fost PREDAT Poliției Române

hayssamOmar Hayssam a fost predat Poliției Române, vineri dimineață, anunță purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea, precizând că nu se pot oferi în acest moment informații suplimentare și menționând că președintele Băsescu mulțumește instituțiilor și ofițerilor implicați în operațiune. Predarea are loc la 7 ani după ce autoritățile constatau că Hayssam e de negăsit, acesta neprezentându-se la mai multe termene în procesul în care era judecat. O zi mai târziu, în 20 iulie 2006, Poliția cerea emiterea unui mandat de urmărire internațională pe numele lui, iar șefii SRI, SIE și DGIPI demisionau.

Purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea, a precizat, pentru MEDIAFAX, că Omar Hayssam se află în acest moment în arestul Poliției Române, fiind predat polițiștilor la ora 6.40.

„Omar Hayssam se află în acest moment pe teritoriul României, în arestul Poliției. El a fost predat polițiștilor români la ora 6.40”, a menționat Oprea.

Omar Hayssam a fost predat Poliției Române

„În dimineața zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliției Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituțiilor statului român pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnaliști români răpiți în Irak stabilită de instanțele românești este rezultatul unor activități complexe desfășurate timp îndelungat de instituțiile de siguranță națională ale statului român”, afirmă purtătorul de cuvânt al președintelui Băsescu într-un comunicat de presă intitulat „Aducerea în România a domnului Omar Hayssam”.

De asemenea, el  subliniază că detalii suplimentare privind acest subiect nu pot fi prezentate presei.

„Administrația Prezidențială înțelege interesul presei pentru acest subiect și dorința de a cunoaște detalii legate de operațiunea de aducere în țară a domnului Omar Hayssam, dar subliniază faptul că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice”, se arată în comunicatul purtătorului de cuvânt.

Totodată, sunt menționate și mulțumirile șefului statului pentru instituțiile statului și ofițerii de poliție care „timp de mai bine de 5 ani au urmărit cu tenacitate” aducerea în țară a lui Hayssam.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, mulțumește instituțiilor și ofițerilor implicați în această amplă operațiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în țară pe domnul Omar Hayssam pentru ispășirea pedepsei”, se mai afirmă în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Hayssam Omar este un om de afaceri sirian cu cetățenie română născut în 1963 în Siria. El a fost implicat în criza jurnaliștilor români răpiți în Irak în aprilie-mai 2005. Pe data de 13 iunie 2007 a fost condamnat de judecătoria competentă din România la pedeapsa maximă de 20 de ani de pușcărie.

Cazul lui Omar Hayssam a fost o premieră în România.

Un subiect controversat a fost cel legat de modul în care Omar Hayssam a părăsit România. Președintele Traian Băsescu a declarat că acesta a plecat din țară într-o navă care transporta oi, iar Omar Hayssam a spus că de fapt a plecat din țară „ca un domn”, prin aeroport, fără probleme.

Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la ședința de judecată în urma căreia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale procurorul a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel București a admis solicitarea.

La 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar în 30 iunie a fugit din România. Șefii serviciilor de informații și procurorul general al României și-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.

Președintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam „este bine-merci” și nu mai are cancer. Președintele preciza că partea română știe unde se află acesta pentru că este subiect de discuție cu partea siriană. „Știm precis și unde este, și e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoși ai patriei”, spunea atunci Băsescu.

Tratatul de extrădare între România și Siria a fost ratificat la jumătatea lui 2012.

Actualul director al SRI, George Maior, declara, în februarie 2013, că Omar Hayssam este încă în detenție în Siria.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente