Potrivit reprezentanților ONG-urilor sterilizarea obligatorie a câinilor, atât a patrupezilor vagabonzi din județ cât și ai celor cu stăpân ar fi singura soluție care ar putea reduce numărul maidanezilor aflați în libertate. Mai mult decât atât Instituția Prefectului va solicita primăriilor din județ să înființeze servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Totodată se va solicita și demararea unui proiect de inventariere a câinilor de pe raza fiecărei localități în parte. La ședința în cadrul căreia s-a discutat gestionarea problemei câinilor fără stăpân ce a avut loc azi, 5 septembrie în sala mică de ședințe a Palatului Administrativ au participat prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, viceprimarul municipiului, reședință de județ, dr. Radu Roca, directorul Direcției Sanitar-Veterinare (DSV) Satu Mare, dr. Corneliu Ceică, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), dr. Dorina Dragoș-Guran, Florentin Vlad din partea Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Satu Mare, dar și reprezentanți ai unor ONG-uri din județ cu atribuții în acest domeniu.
În luarea de cuvânt reprezentanta Asociației „Free Life” din Satu Mare, Carmen Frățilă a subliniat faptul că ar trebui adoptată o lege care să-i oblige pe stăpâni ca să sterilizeze câinii fără valoare chinologică. „Costurile la adăpostul pe care o reprezint se ridică lunar la aproximativ 20.000 de lei. Aici e vorba nu doar de hrana animalelor ci și de cușca acestora, tratamente, transportul câinilor cu mașini securizate, etc. Noi primim lunar de la Primărie între 3.500 și 4.500 de lei pentru sterilizarea câinilor. Diferența până la 20.000 de lei vine din donații, din acel procent de 2% și din buzunarele noastre”, a declarat Frățilă.
Potrivit interlocutoarei de la începutul existenței acestei asociații au fost sterilizate aproximativ 500 de animale iar din august anul trecut au fost date spre adopție 260 de câini. „Prin sterilizare, la un moment dat problema câinilor vagabonzi s-ar rezolva. Noi suntem de părere ca sterilizarea câinilor să se facă și la sate. În acest sens ar trebui să se adopte o lege sau măcar hotărâri de consiliu local la nivelul administrațiilor teritoriale prin care proprietarii să fie obligați să-și sterilizeze câinii iar cei care nu doresc acest lucru, să plătească o anumită taxă”, spune reprezentatnta „Free Life” Satu Mare.
Maria Ardelean din partea Asociației de Protecție a Animalelor „Pufi” din Carei, a declarat că la nivelul municipiului pe care îl reprezintă, în trei ani au fost sterilizați 673 de câini iar în cadrul proiectului de inventariere au fost înregistrați 550 de câini.