sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăsusOrdonanța tăierilor pune în pericol viața bolnavilor

Ordonanța tăierilor pune în pericol viața bolnavilor

Situaţie fără precedent în spitalele din România. Ordonanța tăierilor pune în pericol viața bolnavilor pentru că lasă spitalele fără bani. Statul a pus egal între fondurile pentru petreceri locale și nevoile bolnavilor și a tăiat cheltuielile la normă. Așa s-a ajuns în situația ridicolă și sfidătoare în care unele spitale cu mii de pacienți să primească…300 de lei pentru o lună! Sunt în pericol tratamente, operații, internări, iar managerii spun că nu vor mai avea bani nici să cumpere formularele pentru foile de observație. Într-un nou episod „Pacient în România”, vedem mărturii ale medicilor, pacienţilor şi managerilor din 6 spitale.

„Am intrat în spital, e a doua oară și am nevoie de investigații și în continuare nu pot să respir, sunt și pacient oncologic, urmează să îmi fac biopsie și dacă nu mai sunt bani, înseamnă că eu pot să mor”, spune o pacientă. 

Așa arată disperarea bolnavilor care ar trebui să vină la spital să-și găsească sănătatea, nu să aibă grija dacă statul are bani să-i trateze. În numele unei economii la buget, Guvernul a tăiat accesul managerilor la fonduri. „Marius Nasta are blocaje pe aparate fără de care funcţionarea institutului nu e posibilă şi vorbim aici de funcţionarea respiratorie la pacient cu fibroză pulmonară, ambele sunt stricate în institut, suntem în situaţie de criză, investiţii nu putem face”, a declarat pentru Digi24 Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”. 

„Eu sunt foarte necăjită, sunt om simplu, pensionată, pensie mică și nu putem să mergem la privat, trebuie să venim la stat. Altfel stăm acasă și ne ucidem singuri”, mai spune pacienta.  Blocajul din sănătate lovește direct bolnavii, dar creează și situații ridicole. Spitale de top din România au primit de la stat… mărunțiș: 300 de lei cu care să se descurce o lună. „Activitatea spitalului este în blocaj.

Ne-au fost alocate suma de 300 de lei pentru decembrie, 3 hârtii albastre pe care le știm toţi, am făcut memorii prin care am adus la cunoștință această situație”, susține Andi Nodiţ, managerul  spitalului Bagdasar-Arseni.  Ministrul Sănătății promite că se va găsi o soluție pentru luna decembrie, dar medicii spun că lista cheltuielilor e prea lungă ca să se bazeze doar pe niște bani în plus și nu pe un buget consistent – renovarea clădirilor, repararea aparaturii medicale, mâncarea bolnavilor sau instalarea unor echipamente noi.

De exemplu, spitalul Colțea nu va putea pune în funcțiune aparatul RMN, iar bolnavii vor fi plimbați pe la alte spitale. „E primul RMN şi suntem un spital de hemato-oncologie, e mai mult decât o necesitate. Panica mea cea mare e că avem licitaţii aproape încheiate, nu vom putea să le ducem la sfârşit. Avem echipamente medicale care trebuie să vină în spital, nu o să putem să le instalăm sau să le facturăm”, atrage atenția Bogdan Furtună, managerul Spitalului Coltea. Medicii spun că nu vor mai fi bani nici măcar pentru foile de observație ale pacienților sau hârtie pentru facturi.

„Va interveni blocaj, când ai restricţii, foloseşti ce ai până când nu vei mai avea”, spune și Simin Florescu, manager al Spitalului Victor Babeș din Capitală.  Ordonanța care limitează cheltuielile publice blochează și modernizarea singurului spital de ortopedie din ţară – Foişor. Lucrările ar fi trebuit să fie gata luna viitoare. „Rămânem cu o clădire care este aproape gata, am așteptat peste 10 ani, eram entuziasmați și acum suntem blocați din acest punct de vedere”, a declarat managerul unității Bogdan Dragosloveanu. 

„Dacă se strică ușa de acces în pavilion, vin temperaturi negative, prin OUG nu o putem repara”, spune managerul Spitalul Colentina, Călin Oltean. Blocajul din sănătate a fost anticipat de șefii spitalelor. Un memorandum trimis guvernului și instituțiilor din Sănătate a fost semnat de 19 manageri de la spitale subordonate Primăriei Capitalei. 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente