joi, noiembrie 7, 2024
AcasăsusOspitalitatea sătmăreană prezentată peste granițe

Ospitalitatea sătmăreană prezentată peste granițe

Proiectele transfrontaliere sunt un domeniu foarte important pentru Consiliul Județean Satu Mare. Implementarea acestor proiecte cu țările învecinate este foarte benefică județului Satu Mare și face parte din strategia de dezvoltare locală a Consiliului Județean.

În anul 2013 s-au finalizat cinci proiecte transfrontaliere: „Gastro-Tur – Tur gastronomic în județele Szabolcs-Szatmár-Bereg (HU) și Satu Mare (RO)”, „Circuitul bisericilor medievale din județele Szabolcs-Szatmár-Bereg și Satu Mare”, „Poarta de est – dezvoltarea infrastructurii de transport rutier între localitățile Garbolc și Bercu, cod HURO/ 0802/ 033”, Soluții pentru utilizarea infrastructurii prin punctul de trecere a frontierei Csengersima – Petea, după intrarea României în spațiul Schengen, cod HURO/ 1001/ 051și proiectul „Mijloace de poziționare economică pentru atragerea investițiilor în județele Szabolcs-Szatmár-Bereg și Satu Mare, cod HURO/ 1001/ 0181”.

Gastro-Tur – Tur gastronomic în județele Szabolcs-Szatmár-Bereg (HU) și Satu Mare (RO)

Proiectul a fost finanțat prin „Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013” și a fost depus în anul 2010. Durata de implementare a proiectului a fost de 15 luni, principalul partener fiind Consiliul Județean Satu Mare.

Obiectivele proiectului sunt promovarea turistică a județelor Szabolcs-Szatmár-Bereg și Satu Mare, prin identificarea valorilor gastronomice, formarea a cel puțin cinci rute gastronomice, aplicarea metodelor de marketing corespunzătoare, precum și organizarea unor evenimente specifice (festivaluri gastronomice). În cadrul proiectului s-a organizat un festival gastronomic cu denumirea „Festivalul Mămăligii”, al cărui loc de desfășurare a fost județul Satu Mare, respectiv comuna Turț.

Obiectivele organizării acestui festival gastronomic au fost: creșterea numărului turiștilor care vizitează județul Satu Mare prin oferirea de alternative în petrecerea timpului liber, de cunoaștere a tradițiilor și culturii românești din județul Satu Mare, prin interacționarea directă cu populația locului în cadrul unui eveniment multietnic și multicultural. Valoarea proiectului a fost de 36.510 Euro.

Circuitul bisericilor medievale din județele Szabolcs-Szatmár-Bereg și Satu Mare

Proiectul a fost finanțat prin „Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013” și a fost depus în anul 2009.

Durata de implementare a proiectului fiind de 17 luni iar partenerul principal este Consiliul Județean Satu Mare.

Proiectul a fost inițiat de Autoguvernarea Județului Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria) în parteneriat cu Consiliul Județean Satu Mare și vizează activități de cercetare științifică, de editare a unui volum valoros despre 70 de biserici medievale din cele două județe, precum și activități de promovare turistică comună a acestora.

Cele 10 biserici medievale promovate prin intermediul proiectului sunt: biserica reformată din Vetiș, biserica romano-catolică din Căpleni, Mănăstirea Ortodoxă Sf. Petru și Pavel din Bixad, biserica reformată din Tășnad, biserica de lemn din Lechința, biserica de lemn din Corund, biserica reformată din Acâș, biserica romano-catolică Sf. Ladislau, biserica reformată Agriș și biserica reformată Livada. În cadrul proiectului au fost realizate câte 1000 de broșuri pentru fiecare biserică, 10 panouri informative, 500 de volume de studii și câte o carte de oaspeți. Valoarea proiectului fiind de 17.516 Euro.

Poarta de est – dezvoltarea infrastructurii de transport rutier între localitățile Garbolc și Bercu, cod HURO/ 0802/ 033

Proiectul a fost finanțat prin „Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, Axa prioritară 1 – Îmbunătățirea condițiilor cheie pentru dezvoltarea durabilă comună a zonei de cooperare, Domeniul Major de Intervenție 1.1 – Îmbunătățirea facilităților de transport transfrontalier.”

Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat între Agenția Națională de Dezvoltare și Autoguvernarea Localității Garbolc, Nr. HURO/0802/033 – AF, semnat în 09.08.2011.

Durata contractului de finanțare a fost între 01.07.2011 și 15.11.2013, principalul partener fiind Consiliul Județean Satu Mare.

Obiectivele proiectului fiind îmbunătățirea infrastructurii și a condițiilor de acces în zona de graniță a județelor Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg și îmbunătățirea cooperării dintre localitățile din zona de graniță. Proiectul presupune reabilitarea unei secțiuni de drum de 2,37 km din care 0,6 km aflându-se pe partea română. Secțiunea de drum va face legătura între localitatea Bercu (RO) și localitatea Garbolc (HU).

Valoarea totală a proiectului a fost de 1.269.285 Euro din care 278.615 Euro au fost finanțați de partea română.

Soluții pentru utilizarea infrastructurii prin punctul de trecere a frontierei Csengersima – Petea, după intrarea României în spațiul Schengen, cod HURO/ 1001/ 051

Proiectul a fost finanțat prin „Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, Axa prioritară 2 – Întărirea coeziunii sociale și economice în zona de frontieră, Domeniul Major de Intervenție 2.2 – Promovarea cooperării în domeniul C+D și inovării, Acțiunea 2.2.4. Elaborarea de Studii de Fezabilitate.” Contractul de finanțare a fost semnat cu Agenția Națională de Dezvoltare, Nr. HURO/1001/051 din 01.09.2012

Durata contractului de finanțare a contractului fiind: 01.09.2012 – 30.09.2013

Principalul partener fiind Agenția de Dezvoltare Teritorială și Gestionarea Mediului din județul Szabolcs – Szatmár – Bereg, Societate cu Răspundere Limitată non – profit.

Obiectivul proiectului este dezvoltarea capacității economice și ocupării forței de muncă din zona Petea – Csengersima, prin utilizarea adecvată a infrastructurii transfrontaliere din zona de graniță. Valoare totală a proiectului este de 49.400 Euro din care partea română a alocat 23.600 Euro.

Mijloace de poziționare economică pentru atragerea investițiilor în județele Szabolcs-Szatmár-Bereg și Satu Mare, cod HURO/ 1001/ 0181.

Finanțarea proiectului s-a făcut prin  „Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, Axa prioritară 2 – Întărirea coeziunii sociale și economice în zona de frontieră, Domeniul Major de Intervenție 2.1 – Sprijinirea cooperării transfrontaliere în domeniul afacerilor, Acțiunea 2.1.2.Cooperarea în domeniul afacerilor”.

Contractul de finanțare semnat cu Agenția Națională de Dezvoltare, autoritatea de Management a Programului de Cooperare Transfrontalieră România, Nr. HURO/1001/0181/2.1.2 semnat în 25.04.2012. Durata contractului de finanțare: 01.03.2012 – 28.03.2013, iar principalul partener al proiectului a fost Consiliul Județean Satu Mare

Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea competitivității economice a județelor Szabolcs-Szatmár-Bereg și Satu Mare, iar obiectivele specifice sunt: definirea unor programe comune în scopul facilitării dezvoltării economice a regiunii; îmbunătățirea mediului de afaceri din Szabolcs-Szatmár-Bereg și Satu Mare; îmbunătățirea imaginii județelor Szabolcs-Szatmár-Bereg și Satu Mare din punct de vedere economic. Valoare totală a proiectului a fost  96.550 Euro din care 34.100 Euro au fost suportați de partea română.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare