joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocaleNationaleOvidiu Silaghi a demisionat din calitatea de deputat

Ovidiu Silaghi a demisionat din calitatea de deputat

Liberalul Ovidiu Silaghi a demisionat din calitatea de deputat, anunțul fiind făcut marți, în plenul Camerei, de președintele forului legislativ, Valeriu Zgonea.

Totodată, plenul Camerei a aprobat, cu majoritate de voturi, vacantarea postului de deputat al lui Silaghi.

Luni, conducerea Camerei Deputaților decisese să trimită Comisiei juridice cererea procurorului general în privința urmăririi penale a lui Ovidiu Silaghi.

Urmare a demisiei lui Silaghi din Parlament, nu mai este necesară aprobarea de către Camera Deputaților a declanșării urmăririi penale a acestuia.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) a solicitat, în 19 august, Camerei Deputaților declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale față de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influență.

„În conformitate cu dispozițiile art. 109 alin. 2 din Constituția României și art. 12 și 19 din Legea nr. 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum și ale Deciziei Curții Constituționale nr. 270/2008, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Camerei Deputaților declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale față de Silaghi Ovidiu Ioan, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență în formă continuată”.

Faptele reținute în sarcina lui Silaghi au fost săvârșite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor și formează obiectul unui dosar al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), precizează sursa citată.

Șeful DNA a cerut în aceeași zi procurorului general să sesizeze Camera Deputaților cu o cerere de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influență, faptă din perioada în care a fost ministru al Transporturilor și prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

„În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituția României, art. 12 și 19 din Legea nr. 115/1999 și ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curții Constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kovesi a solicitat procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să sesizeze Camera Deputaților pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Silaghi Ovidiu Ioan, pentru infracțiunea de trafic de influență în formă continuată, fapte despre care există indicii și date că ar fi fost săvârșite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor”, s-a precizat într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit procurorilor, există indicii și date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa. Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Națională de Autostrăzi pi Drumuri Naționale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, și pentru ca plățile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

„Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeași persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-și exercita influența asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract și pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”, au precizat procurorii DNA.

Anchetatorii au precizat că din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârșirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă și completă a situației de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.

Compania aeriană Blue Air a lansat, în luna iunie 2012, două curse noi cu plecare din Satu Mare spre Torino -Cuneo și Veneția, operate cu o frecvență de două zboruri pe săptămână. Cursele dus-întors au fost active pe perioada orarului de vară, respectiv 4 iunie – 27 octombrie 2012.

Operatorul low cost a făcut parte, alături de constructorul Romstrade și alte companii, dintr-un grup de firme controlat de omul de afaceri Nelu Iordache. Firma Airline Management Solutions, înființată în luna aprilie de patru acționari români, a preluat fondul de comerț al Blue Air, printr-o tranzacție în sumă de 30 milioane de euro, care include asumarea unor obligații de 28 milioane de euro.

Liberalul Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012.

Liberalul Ovidiu Silaghi fusese nominalizat în iulie pentru funcția de ministru al Transporturilor, post rămas vacant după demisia lui Relu Fenechiu, în urma condamnării sale, în 12 iulie, de către instanța supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, decizia nefiind definitivă. În 19 august, Ovidiu Silaghi și-a retras candidatura pentru funcția de ministru al Transporturilor.

Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată la sfârșitul lunii aprilie, în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani și înșelăciune.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanței, că Nelu Ioardache a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA de firma administrată de acesta pentru proiectarea și execuția lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finanțată în proporție de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL – Monteadriano Engenharia E Construcao SA – SC Donrep Construct SRL care a încheiat contractul cu CNADNR SA.

Anchetatorii au arătat, în documentul citat, că suma de 31.519.960 de lei încasată de la CNADNR SA „a fost utilizată, în realitate, pentru achitarea unor datorii restante ale societății Romstrade SRL, pentru a susține societățile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum și în scop personal, după retragerea unor sume în numerar”.

Astfel, banii destinați construcției primului tronson de autostradă au fost folosiți de Nelu Iordache pentru achitarea unor datorii în valoare de 9.724.780 de lei ale societăților în care acesta era direct interesat, „între care o companie de transport aerian (Blue Air, n.r.), plăți făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente