sâmbătă, decembrie 2, 2023
AcasăLocalePărinții Ștefaniei caută dreptate pentru fetița lor

Părinții Ștefaniei caută dreptate pentru fetița lor

Duminică, 26 februarie 2023, părinții Ștefaniei Raț alături de avocatul lor, Mureșan Silaghi Ovidiu, au susținut o conferință de presă în care au prezentat detalii despre cazul adolescentei care a decedat în cadrul Unității Primiri Urgențe.

Potrivit avocatului care îi reprezintă pe aceștia, deși a trecut mai bine de o lună de la decesul Ștefaniei și trei săptămâni de la momentul în care au solicitat spitalului actele medicale ale Ștefaniei, familia nu le-a primit.

„Vrem doar să aflăm adevărul, pentru această familie greu încercată. Noi nu spunem, cu subiect și predicat, că cineva a greșit. Nu am reproșant nimic altui personal medical, care își face treaba”, a spus avocatul familiei.

Potrivit avocatului, asta ridică mari semne de întrebare cu privire la ce se întâmplă cu acele acte. Din capul locului, reprezentantul legal al familiei a precizat că aceștia își doresc să afle adevărul cu privire la ceea ce a cauzat decesul fiicei lor.

,,Nu am primit un răspuns de trei săptămâni din partea Spitalului Județean. Vrem să aflăm adevărul, dar sunt probleme în legătură cu documentele medicale și nu știu de ce nu ni se permite accesul la aceste documente. Suntem la cinci săptămâni de la deces, iar noi nu știm ce s-a întâmplat, nu am primit niciun document. (…) Credem că spitalul ne va oferi toată disponibilitatea, dar în acest moment am totuși ușoare dubii. (…) Nu culpabilizăm pe nimeni, nu avem nimic de reproșat personalului medical care își face meseria, dar părinții vor să știe de ce și-au înmormântat copilul”, spune avocatul familiei.

În cursul acestei săptămâni, la data de 28 februarie, familia Ștefaniei urmează să fie audiată de Colegiul Medicilor, dar și de polițiști.

În cadrul conferinței, a fost refăcut traseul medical urmat de Ștefania în zilele dinainte morții sale. Potrivit acestora, în ziua de luni, familia a fost cu adolescenta la investigații la Policlinica Veche, însă nici de acolo nu le-au fost eliberate documente medicale. Un alt aspect ridicat de avocat se referă la faptul în care a fost evaluat de către spital medicul care s-a ocupat de Ștefania. În acest sens s-a solicitat evaluarea pe ultimii cinci ani a medicului respectiv.

Nu vrem să culpabilizăm nicio persoană și încă sperăm că spitalul ne va oferi toată bunăvoința, dar am dubii cu privire la faptul că nu am primit aceste acte”, a spus reprezentantul legal. „Vor să știe de ce și-au înmormântat copilul!”

Acuzațiile de malpraxis sunt greu de dovedit, a precizat avocatul, din cauza unor motive tehnice ce țin de domeniul medical.

,,Fiecare medic este evaluat de către spital, de către medicul șef de secție. Am cerut aceste evaluări pe ultimii cinci ani. Vrem să vedem care e calificativul acestui medic. Dacă criteriul de valoare a fost maxim, atunci avem o problemă. Dacă a fost sub nivelul maxim, înseamnă că spitalul știa ce se întâmplă”.

Totuși, una dintre ipotezele emise de familie, este legată de faptul că tânăra nu ar fi primit medicamentația corectă.

Este foarte greu de dovedit pentru că, v-am zis, cum vedeți în cazul de față, toate actele provin de la instituția angajatoare”, a mai precizat avocatul Mureșan Silaghi Ovidiu care a adăugat că în spitalele din România sunt raportate extrem de puține cazuri de malpraxis în comparație cu realitatea din spitale.

S-au adus acuzații și asupra modului în care a fost tratată verbal, Ștefania. Avocatul a mai ținut să puncteze că inclusiv demnitatea pacientei a fost lezată până în ultima clipă, iar așa ceva este inadmisibil.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente