vineri, martie 29, 2024
AcasăsusParlamentul se reunește miercuri pentru declarația politică privind demisia președintelui Băsescu

Parlamentul se reunește miercuri pentru declarația politică privind demisia președintelui Băsescu

Cele două Camere ale Parlamentului se reunesc, miercuri, pentru a discuta și supune votului declarația politică prin care i se cere demisia de onoare președintelui Traian Băsescu, șeful statului transmițându-le deja „domnilor” care îi cer plecarea din funcție că nu ia în considerare demersurile.

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului este programată să înceapă miercuri la ora 10.00, după ce, în cursul dimineții, urmează să aibă loc și o reuniune a Birourilor permanente, în care să fie definitivată ordinea de zi.

Propunerea de adoptare a unei declarații politice privind demisia de onoare a președintelui Traian Băsescu, ca urmare a cazului în care este implicat fratele acestuia, a fost formulată luni de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu a menționat că declarația propusă are o valoare de principiu, politică, și nu una juridică.

Pe site-ul Senatului a fost postat tot luni și un proiect de declarație care să fie supus votului în plenul acestei Camere. „Pe data de 6 iunie 2012, în temeiul Art. 95. Al. 1 din Constituție, Parlamentul l-a suspendat din funcție pe Președintele României. La Referendumul organizat pe 29 iulie 2012, conform Art. 95, Al. 3 din Constituție, o majoritate de 87% din cei care s-au prezentat la urne a votat pentru demiterea Președintelui României. Voința majorității covârșitoare a votanților a fost înfrântă atunci în condițiile cunoscute. În ciuda acestui vot de blam, atitudinea Președintelui României nu s-a ameliorat în ultimii doi ani, din contră, au apărut noi manifestări contrare constituției sau la limita constituționalității, cu precădere în preajma alegerilor, dar nu numai. Scandalul intern fără precedent și cu largi ecouri internaționale negative generat de arestarea fratelui Președintelui României, de legăturile acestuia cu indivizi care au acționat în afara legii, dar și de împrejurarea că Președintele României avea cunoștință de mai bine de un an de potențialul penal al acestor relații și activități, dar nu a intervenit pentru curmarea acestei stări de fapt, au creat o situație și o imagine incompatibile cu statutul funcției de Președinte al României și cu mult sub demnitatea impusă acestei poziții în stat. Având în vedere cele menționate, Senatul României întrunit în plenul său, solicită președintelui României, Traian Băsescu, să-și prezinte demisia de onoare”, se arată în proiectul de declarație inițiat de Tăriceanu.

Declarația politică ce va fi supusă votului plenului reunit ar urma să fie definitivată miercuri dimineață, când are loc ședința Birorurilor Permanente, putând fi integrate și eventuale amendamente. De altfel, luni, premierul Victor Ponta declara că forma propusă de Călin Popescu Tăriceanu pentru declarația pe care Parlamentul urmează să o adopte pentru a cere demisia șefului statului trebuie îmbunătățită.

Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului stabilește, între situațiile de competența forurilor legislative reunite, „adoptarea unor declarații, mesaje sau a altor acte cu caracter exclusiv politic”.

Aprobarea actelor cu caracter exclusiv politic se face cu votul majorității parlamentarilor prezenți la ședința comună.

Este deja anunțat că PDL nu va participa la plenul reunit pentru declarația privind demisia președintelui. „Noi nu o să participăm la ședință. Nu vrem să girăm această mascaradă politică a lui Ponta și Tăriceanu privind demisia de onoare a președintelui Băsescu. E neconstituțională cererea lor. Noi așa am hotărât”, a spus marți liderul deputaților PDL, Tinel Gheorghe.

În ceea ce-i privește pe liberali, PNL propune propria declarație pentru demisia lui Traian Băsescu. Parlamentarii PNL au adoptat, marți, în grupurile reunite, un proiect de declarație distinctă de cea a lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru demisia de onoare a președintelui.

„PNL cere demisia de onoare a domnului președinte Traian Băsescu. Nu este o decizie de moment generată de inițiativele lui Victor Ponta sau Călin Popescu Tăriceanu, ei neavând ținuta morală și statutul în raport cu justiția să ceară PNL o atitudine față de grava situație în care a fost adusă România de familia președintelui Traian Băsescu și dosarele ei penale. Îi cerem demisia de onoare domnului Traian Băsescu pentru că suntem consecvenți cu milioanele de români care știu cine este acesta și s-au exprimat prin vot răspunzând la întrebarea: «Merită Traian Băsescu să fie președinte al României, sau nu?» Îi cerem demisia pentru că țara nu poate fi reprezentată în Europa și în lume de un astfel de președinte, cu un astfel de dosar penal în care sunt subiecți fratele și ginerele domniei sale. Politica externă și imaginea României trebuie să fie apărate și reprezentate cu demnitate, iar domnul Traian Băsescu nu mai este, în opinia PNL, cel îndreptățit moral și politic să o facă. Iată de ce, dincolo de orice conjunctură de moment, PNL a decis să ceară demisia de onoare a președintelui Traian Băsescu”, a citit liderul senatorilor PNL, PuPuiu Hașottidin declarația propusă de PNL. El a precizat că declarația PNL va fi înaintată Birourilor Permanente reunite pentru a fi propusă plenului Parlamentului spre adoptare. „În virtutea acestei declarații vom vota solicitarea de demisie a președintelui Traian Băsescu”, a completat Hașotti.

Liderul deputaților PNL, George Scutaru, a afirmat că liberalii sunt de acord să susțină ideea demisiei de onoare a lui Traian Băsescu, după ce a fost întrebat dacă vor vota pentru declarația propusă de Călin Popescu Tăriceanu în cazul în care va fi respinsă propunerea făcută de PNL. El a evitat să răspundă la întrebarea referitoare la faptul că grupurile PNL și PDL nu s-au corelat pentru o poziție similară în acest subiect.

UDMR a anunțat că va lua o decizie legată de acest subiect miercuri dimineață. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, la finalul ședinței coaliției, că Uniunea analizează opotunitatea unei declarații a Parlamentului privind demisia președintelui Traian Băsescu, urmând să ia o decizie miercuri dimineață. El a spus că Uniunea așteaptă și concluziile comisiei parlamentare de control al SRI, care s-a sesizat în acest caz.

Kelemen Hunor a precizat la acel moment că are rețineri în legătură cu adoptarea unei astfel de declarații, deoarece pentru faptele fratelui președintelui nu poate fi acuzat președintele, până când nu există elementele necesare, iar în acest moment nu există aceste elemente. „Eu pentru faptele fratelui președintelui nu pot să acuz președintele până când nu am elementele necesare. În acest moment, nu există elementele necesare și așteptăm să vedem și declarația propriu-zisă de final și să vedem dacă există și alte elemente de care noi astăzi nu avem cunoștință”, a afirmat Kelemen.

El a spus luni că UDMR nu a făcut nicio promisiune și va analiza textul declarației și dacă vor exista elemente în acest sens va lua o decizie. „Nu ne jucăm cu astfel de solicitări, cu astfel de cereri, până nu avem elementele necesare. În acest moment, există un draft al domnului Tăriceanu și nu avem elementele necesare să dăm un răspuns la solicitarea domnului Tăriceanu. Miercuri dimineață vom lua decizia”, a mai spus Kelemen Hunor.

PPDD a anunțat, prin Dan Diaconescu, că parlamentarii partidului vor vota la ședința Parlamentului pentru declarația prin care i se cere demisia de onoare președintelui Traian Băsescu. „Mâine (miercuri – n.r.), grupul PPDD va vota pentru demisia domnului președinte Traian Băsescu, va vota în favoarea rezoluției propuse de unii lideri ai Parlamentului deja. Vom vedea la capătul ședinței de mâine cine sunt ceilalți parlamentari, cine sunt celelalte partide românești care sunt alături de PPDD sau sunt în sensul acesta al alianței anti-Băsescu, împotriva domnului Traian Băsescu”, a spus Diaconescu.

În ceea ce privește PC, liderul acestui partid, Daniel Constantin, a menționat luni că parlamentarii conservatori vor fi prezenți și vor vota în favoarea unei declarații politice a Parlamentului prin care să i se solicite președintelui Traian Băsescu să demisioneze.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat că va susține declarația politică a Parlamentului prin care i se cere demisia de onoare președintelui Traian Băsescu, șeful Guvernului urmând să fie prezent în plenul Parlamentului.

El menționa de altfel încă de luni că parlamentarii PSD-UNPR vor vota declarația politică. „Dacă va exista această ședință – și va exista – și dacă ajungem la un acord, ceea ce cu siguranță se va întâmpla, parlamentarii PSD-UNPR vor vota în favoarea declarației politice care să ceară președintelui României asumarea politică a răspunderii pentru buna funcționare a Justiției și pentru imaginea internațională a României”, a spus atunci Ponta.

La rândul său, președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că „domnilor” care îi cer demisia le spune că nu ia în considerare declarații ale Parlamentului în acest sens, menționând că actuala majoritate este cea care a gestionat „marțea neagră” și a respins vreo 10 cereri ale justiției legate de parlamentari.

El a spus că a văzut că niște „domni” din politica românească îi cer demisia pentru o faptă pe care nu a făcut-o.

„Îi anunț pe acești domni că nu voi lua în considerare strigătele lor și nici declarații ale Parlamentului”, a spus Băsescu.

El a menționat că există Constituție și legi care prevăd în ce situații președintele nu-și mai poate continua mandatul. „În niciun caz când fratele președintelui este suspectat”, a adăugat Băsescu.

„Constat că subordonații politici ai domnului Voiculescu, Călin-Anton Popescu-Tăriceanu și Victor-Viorel Ponta, au găsit cu cale să mobilizeze majoritatea parlamentară pentru o declarație a Parlamentului prin care cer demisia președintelui. Oameni buni, mi-e cam greu să iau în serios o declarație a unei majorități parlamentare care a gestionat marțea neagră. A unei majorități parlamentare care a respins de vreo zece ori, și sunt acolo, vor vota zilele următoare această declarație, sunt vreo zece senatori și deputați pentru care justiția a cerut să îi aibă la dispoziție în vederea unor anchete. Ce credibilitate au în fața mea, atât timp cât eu am privit pur și simplu, ca oricare dintre dumneavoastră, la declanșarea unor proceduri care l-au vizat pe fratele meu și care l-au dus în arest preventiv. Nu spun că e vinovat. Va trebui să hotărască o instanță acest lucru. Dar nu am înțeles în niciun fel să obstrucționez justiția, nici măcar să dau un telefon să întreb pentru ce este anchetat sau arestat. Am privit ca și dumneavoastră la televizor, văzând și filmulețele, văzând și acțiunea justiției”, a mai spus Traian Băsescu, în declarația de presă susținută la Palatul Cotroceni.

„Care este înălțimea morală a acestor politicieni care s-au sustras urmăririi penale să vină astăzi să dea lecții? Repet, eu nu spun că evenimentul care s-a petrecut cu fratele meu este un eveniment fericit. Dimpotrivă, este un lucru care nu ar fi trebuit să se întâmple. Dar avem abordări diferite vizavi de responsabilitatea în fața legii, asta este evident. Deci îi anunț pe acești domni că nu voi lua în considerație nici strigătele lor, și nici declarații ale Parlamentului. Obiectivul meu este ca până la sfârșitul mandatului, până în ultima zi a mandatului meu, să continue procesul de consolidare a justiției, să continue lupta anticorupție cu toată forța statului și aș vrea, mi-aș dori mult ca până la sfârșitul mandatului România să înceapă procesul de intrare în Schengen”, a adăugat președintele Băsescu.

3 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente