Acasă Locale Internationale Parlamentul Ucrainei aprobă anularea statutului de stat nealiniat, pentru apropierea de NATO

Parlamentul Ucrainei aprobă anularea statutului de stat nealiniat, pentru apropierea de NATO

Parlamentul ucrainean a decis marți să renunțe la statutul de stat nealiniat al Ucrainei pentru a se apropia de NATO, în condițiile în care Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, iar conflictul cu rebelii separatiștii din estul țării continuă.

O vastă majoritate a deputaților (303) a votat în favoarea unui proiect de lege în acest sens și numai opt au votat împotrivă.

Legea urmează să fie promulgată de președintele Petro Poroșenko, care a supus, săptămâna trecută, dezbaterii Parlamentului acest proiect de lege.

Proiectul de lege prezentat de Poroșenko prevede anularea statutului de stat nealiniat, o clasificare dată unor țări, precum Elveția, care refuză să adere la NATO sau la oricare altă alianță militară, sau să se implice în mod activ într-un conflict armat. Ucraina s-a alăturat statelor cu statut de nealiniat în 2010, sub presiunea Moscovei.

După accederea la președinția țării sale, în februarie, când predecesorul său, Viktor Ianukovici, un apropiat al Moscovei, a fost nevoit să cedeze puterea sub presiunea străzii, Petro Poroșenko a făcut din aderarea Ucrainei la NATO una dintre prioritățile sale în materie de politică externă.

Președintele ucrainean și NATO îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin că susține militar forțele separatiste din estul industrial al Ucrainei.

Cu toate că Moscova a respins constant aceste acuzații, Poroșenko a apreciat că „agresiunea” rusă împotriva țării sale l-a determinat să se orienteze spre Vest și să prezinte acest proiect de lege în Parlament.

„Statutul de stat nealiniat al Ucrainei a demonstrat că acesta constituie un mijloc total ineficient pentru a asigura securitatea” țării, a argumentat Poroșenko într-o notă explicativă postată pe site-ul său.

Premierul Arseni Iațeniuk a anunțat încă de la sfârșitul lui august că Ucraina intenționează să relanseze procesul de aderare la NATO, în fața „agresiunii” ruse. „Guvernul supune Parlamentului un proiect de lege vizând anularea statutului de stat nealiniat al Ucrainei și revenirea pe calea aderării la NATO”, a declarat Iațeniuk.

În aprilie 2008, la summitul de la București, liderii țărilor NATO au convenit că este firesc ca Ucraina să se alăture Alianței la un moment dat, ceea ce a iritat puternic Rusia. Dar în 2010, Guvernul prorus al președintelui Viktor Ianukovici a renunțat la acest obiectiv, continuând însă cooperarea cu NATO.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ministrul Transporturilor a fost în vizită la Satu Mare

Lucian Bode, Ministrul Transporturilor a fost într-o vizită vineri în județul Satu Mare, unde a și ținut o...

Un creier sanătos de lungă durată

Un factor de multe ori neglijat în ceea ce privește impactul asupra creierului este nutriția. Și există numeroase produse care pot fi...

Mită de 89.000 de euro pentru semnarea de contracte

Mai multe persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita ar fi primit mită de până la 89.000 de euro...

Ordonanță de Urgență privind telemunca

Guvernul va discuta în ședința de vineri un proiect de OUG privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă. Actul normativ reglementează...

Comentarii recente