luni, aprilie 22, 2024
AcasăEconomico-socialLocale smParteneriatul dintre județele înfrățite, Satu Mare și Ostalbkreis, continuă

Parteneriatul dintre județele înfrățite, Satu Mare și Ostalbkreis, continuă

Județul Satu Mare își întărește relația de parteneriat cu județul înfrățit Ostalbkreis din landul BadenWürttemberg, Germania. O delegație din Ostalbkreis s-a aflat în această săptămână în vizită în județul Satu Mare la invitația Consiliului Județean, cu scopul de a relua proiectele comune începute în urmă cu 7 ani, o parte dintre ele fiind suspendate din cauza pandemiei.

Delegația germană a fost formată din prefectul și președintele Consiliului Județean din Ostalbkreis, Dr. Joachim Bläse, directorul Departamentului de Finanțe, Karl Kurz și Stefan Weber, originar din Satu Mare, promotorul acestor relații bilaterale.

În cadrul vizitei în județul nostru, oaspeții, însoțiți de conducerea Consiliului Județean Satu Mare, au vizitat clădirea nouă modulară a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare în care funcționează Secția de Neurologie, una dintre cele mai moderne secții de această specialitate din țară. Membrii delegației consideră că această secție este un exemplu de bune practici și doresc să o propună drept reper pentru colegii lor din sistemul medical din Ostalbkreis. Președintele Pataki Csaba a mulțumit comunității din Ostalbkreis pentru că, în momentul izbucnirii pandemiei, ne-a dat o mână de ajutor și a trimis echipamente de protecție spitalelor din județul Satu Mare.

Delegația a mai vizitat Centura de ocolire a municipiului Satu Mare, investiție în curs de finalizare, iar primarul Kereskenyi Gabor a prezentat oaspeților stadiul lucrărilor de construcție al celui de-al treilea pod peste râul Someș, un proiect deosebit de important pentru municipiul Satu Mare.

În municipiul Carei, delegația din Germania s-a întâlnit cu primarul Eugen Kovacs și cu reprezentanții Forumului Democrat din Carei, iar în Halmeu au vizitat punctul de trecere a frontierei dintre România și Ucraina, unde le-a fost prezentată modalitatea de gestionare a crizei refugiaților, oaspeții apreciind în mod pozitiv colaborarea dintre autoritățile sătmărene și ONG-uri. Tot în Halmeu oaspeții au vizitat Centrul de Plasament „Floare de Colț”, au străbătut câteva trasee turistice omologate din proximitatea comunei și au vizitat podgoriile din zonă.

“Am observat că de la ultima vizită, cea din urmă cu trei ani, județul Satu Mare s-a dezvoltat foarte mult, iar standardul de viață este foarte ridicat. Intenționăm să continuăm colaborarea în ceea ce privește sistemul medical, iar un prim pas va fi donarea unor noi ambulanțe moderne care să servească transportului pacienților între spitalele din județ. Gestionarea deșeurilor și colaborarea în ceea ce privește sistemul de învățământ sunt alte domenii în care rămânem parteneri. Lista rămâne însă deschisă și pentru alte parteneriate”, a afirmat prefectul Joachim Bläse.

Continuarea colaborării cu Ostalbkreis este foarte importantă pentru județul Satu Mare. Vom continua să conlucrăm pentru a consolida relațiile nu numai la nivel instituțional, ci și la nivelul comunităților din Satu Mare și Ostalbkreis. Încă de săptămâna viitoare vom stabili pașii concreți de desfășurare a acestor parteneriate”, a spus președintele Pataki Csaba.

În cadrul vizitei în județul Satu Mare, delegația germană a mai avut întâlniri cu reprezentanții Instituției Prefectului și ai Primăriei Municipiului Satu Mare, cu liderii Forumului Democrat German și cu deputatul Nagy Szabolcs.

Biroul de presă al Consiliului Județean Satu Mare

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente