Acasă Locale Stiri Satu Mare Pașaportul ar putea fi valabil 10 ani

Pașaportul ar putea fi valabil 10 ani

Senatul a adoptat, în procedură de urgență, un proiect care modifică Legea privind regimul liberei circulații a românilor în străinătate, potrivit acestuia persoanele cu vârste peste 25 de ani urmând să aibă pașapoarte valabile pe o perioadă de 10 ani.

Inițiativa legislativă care aparține Executivului prevede extinderea termenelor de la valabilitate a pașapoartelor de la 5 la 10 ani, pentru cetățenii care au împlinit vârsta de 25 de ani și de la 3 la 5 ani pentru persoanele între 12 și 25 de ani.

Scopul principal al proiectului de lege este fluidizarea în acțiunile serviciilor de pașapoarte prin reducerea numărului de cereri pentru eliberarea pașapoartelor.

Un alt amendament la articolul 40 al proiectului pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 prevede: „Exercitarea de către o persoană a dreptului la liberă circulație în străinătate se suspendă numai în următoarele situații: este inculpată într-o cauză penală și a fost dispusă, în condițiile Codului de procedură penală, instituirea unei măsuri preventive, cu impunerea după caz, a obligației de a nu părăsi o anumită limită teritorială, fixată de organul judiciar, decât cu încuviințarea prealabilă a acestuia.”

În forma inițială a Legii, articolul 40 era formulat astfel: „Exercitarea de către o persoană a dreptului la liberă circulație în străinătate se suspendă numai în următoarele situații: a) este învinuită sau inculpată într-o cauză penală și a fost dispusă instituirea unei măsuri preventive în condițiile Codului de procedură penală;”, însă inițiatorii anunță că e nevoie de schimbarea textului tocmai pentru a definire mai corectă și pentru că a fost scos din legislație cuvântul „învinuit”.

Raportul cu amendamente și inițiativa legislativă au fost adoptate în plenul de miercuri al Senatului cu 77 de voturi pentru, nicio abținere și niciun vot împotrivă.

- Advertisment -

Cele mai populare

Lansarea proiectului „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor- Jurnalul de Satu Mare SRL”

S.C. Jurnalul de Satu Mare S.R.L., în calitate de Beneficiar, implementează proiectul „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate...

Sprijin pentru participarea pentru prima dată la sistemele de calitate

Anunţă deschiderea apelului de selecţie nr. 2 pentru măsura 3.1 - Sprijin...

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Comentarii recente