Acasă Economico-social National Pasaportul COVID 19

Pasaportul COVID 19

Persoanele care dețin un pașaport de imunitate ar putea fi scutite de restricții fizice și s-ar putea întoarce la muncă, la școală și la viața de zi cu zi. Cu toate acestea, specialiștii susțin că pașapoartele de imunitate prezintă provocări considerabile științifice și practice.

La nivel global, majoritatea țărilor au implementat o serie de măsuri de control pentru a preveni îmbolnăvirea populației cu noul coronavirus. Pentru că vor trece multe luni până când un potențial vaccin împotriva COVID-19 va fi disponibil, unele state au venit cu propunerea ca populația să aibă pașapoarte de imunitate – adică documente digitale sau fizice care să ateste că o persoană a fost infectată și se presupune că este imună la SARS-CoV-2.

Persoanele care dețin un pașaport de imunitate ar putea fi scutite de restricții fizice și s-ar putea întoarce la muncă, la școală și la viața de zi cu zi. Cu toate acestea, specialiștii susțin că pașapoartele de imunitate prezintă provocări considerabile științifice și practice.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până la această oră nu există studii care să ateste că persoanele care s-au vindecat după ce s-au infectat cu noul coronavirus SARS-CoV-2  au anticorpi și că sunt protejate de o a doua infecție.

Măsurarea anticorpilor specifici COVID-19

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății susțin că dezvoltarea imunității la un agent patogen prin infecție naturală este un proces în mai multe etape, care are loc de obicei între 7 și 14 zile. În cazul unei infecții virale, organismul uman reacționează printr-un răspuns automat, mai exact macrofagele, neutrofilele și celulele dendritice încetinesc acțiunea virusului și chiar îl pot împiedica să producă simptome. Acest răspuns al organismului este urmat de un răspuns adaptiv, când organismul  produce anticorpi specifici COVID-19. Acești anticorpi sunt proteine ​​numite imunoglobuline. Acest răspuns adaptiv combinat poate elimina noul coronavirus din organism și, dacă răspunsul este suficient de puternic, poate preveni complicații sau reinfecția cu același virus.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății continuă să examineze datele colectate de la câteva studii cu privire la răspunsul organismului la anticorpii specifici COVID-19.  Majoritatea acestor studii arată că persoanele care au fost diagnosticate cu COVID-19 și s-au vindecat au anticorpi împotriva noului coronavirus. Cu toate acestea, unele dintre aceste persoane au un nivel scăzut de anticorpi în sânge, ceea ce denotă că imunitatea celulară poate fi, de asemenea, critică pentru recuperarea pacientului. Începând cu 24 aprilie 2020, niciun studiu nu a evaluat dacă prezența anticorpilor împotriva SARS-CoV-2 conferă imunitate la infecțiile ulterioare ale acestui virus la om.

În acest moment al pandemiei COVID-19 nu există suficiente dovezi despre eficacitatea imunității mediate de anticorpii SARS-CoV-2 pentru a garanta exactitatea unui „pașaport de imunitate”. Persoanele care presupun că sunt imune la o a doua infecție pot ignora sfaturile de sănătate publică. Prin urmare, utilizarea acestor certificate poate crește riscul de transmitere continuă.

Având în vedere incertitudinile actuale cu privire la acuratețea și interpretarea testelor serologice individuale, pașapoartele de imunitate sunt incompatibile cu recomandările OMS.
Până când un vaccin COVID-19 va fi disponibil și accesibil, singurele modalități recomandate de autorități prin care se poate încetini infectarea cu noul coronavirus sunt respectarea practicilor stabilite de autorități și izolarea celor diagnosticați.

- Advertisment -

Cele mai populare

Madrid intră în carantină pentru a doua oară

Toţi cei 3,3 milioane de locuitori ai Madridului intră în carantină, pentru a doua oară în acest an. Anunţul a...

1 Octombrie-Acoperământul Maicii Domnului

Pe 1 octombrie Biserica lui Hristos cea dreptmăritoare sărbătoreşte Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoare mare pentru Biserica lui Hristos şi pentru tot creştinul.

Reintroducerea restricțiilor de luni

Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri că luni se va decide în Comitetul Național de Situații de Urgență reintroducerea restricțiilor pentru țările...

Deținuți evadați în Maramureș

Doi tineri de 21 de ani, din Ucraina, au evadat, în noaptea de miercuri spre joi, din Centrul de Reținere și Arestare...

Comentarii recente