Acasă Economico-social National Pasaportul COVID 19

Pasaportul COVID 19

Persoanele care dețin un pașaport de imunitate ar putea fi scutite de restricții fizice și s-ar putea întoarce la muncă, la școală și la viața de zi cu zi. Cu toate acestea, specialiștii susțin că pașapoartele de imunitate prezintă provocări considerabile științifice și practice.

La nivel global, majoritatea țărilor au implementat o serie de măsuri de control pentru a preveni îmbolnăvirea populației cu noul coronavirus. Pentru că vor trece multe luni până când un potențial vaccin împotriva COVID-19 va fi disponibil, unele state au venit cu propunerea ca populația să aibă pașapoarte de imunitate – adică documente digitale sau fizice care să ateste că o persoană a fost infectată și se presupune că este imună la SARS-CoV-2.

Persoanele care dețin un pașaport de imunitate ar putea fi scutite de restricții fizice și s-ar putea întoarce la muncă, la școală și la viața de zi cu zi. Cu toate acestea, specialiștii susțin că pașapoartele de imunitate prezintă provocări considerabile științifice și practice.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până la această oră nu există studii care să ateste că persoanele care s-au vindecat după ce s-au infectat cu noul coronavirus SARS-CoV-2  au anticorpi și că sunt protejate de o a doua infecție.

Măsurarea anticorpilor specifici COVID-19

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății susțin că dezvoltarea imunității la un agent patogen prin infecție naturală este un proces în mai multe etape, care are loc de obicei între 7 și 14 zile. În cazul unei infecții virale, organismul uman reacționează printr-un răspuns automat, mai exact macrofagele, neutrofilele și celulele dendritice încetinesc acțiunea virusului și chiar îl pot împiedica să producă simptome. Acest răspuns al organismului este urmat de un răspuns adaptiv, când organismul  produce anticorpi specifici COVID-19. Acești anticorpi sunt proteine ​​numite imunoglobuline. Acest răspuns adaptiv combinat poate elimina noul coronavirus din organism și, dacă răspunsul este suficient de puternic, poate preveni complicații sau reinfecția cu același virus.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății continuă să examineze datele colectate de la câteva studii cu privire la răspunsul organismului la anticorpii specifici COVID-19.  Majoritatea acestor studii arată că persoanele care au fost diagnosticate cu COVID-19 și s-au vindecat au anticorpi împotriva noului coronavirus. Cu toate acestea, unele dintre aceste persoane au un nivel scăzut de anticorpi în sânge, ceea ce denotă că imunitatea celulară poate fi, de asemenea, critică pentru recuperarea pacientului. Începând cu 24 aprilie 2020, niciun studiu nu a evaluat dacă prezența anticorpilor împotriva SARS-CoV-2 conferă imunitate la infecțiile ulterioare ale acestui virus la om.

În acest moment al pandemiei COVID-19 nu există suficiente dovezi despre eficacitatea imunității mediate de anticorpii SARS-CoV-2 pentru a garanta exactitatea unui „pașaport de imunitate”. Persoanele care presupun că sunt imune la o a doua infecție pot ignora sfaturile de sănătate publică. Prin urmare, utilizarea acestor certificate poate crește riscul de transmitere continuă.

Având în vedere incertitudinile actuale cu privire la acuratețea și interpretarea testelor serologice individuale, pașapoartele de imunitate sunt incompatibile cu recomandările OMS.
Până când un vaccin COVID-19 va fi disponibil și accesibil, singurele modalități recomandate de autorități prin care se poate încetini infectarea cu noul coronavirus sunt respectarea practicilor stabilite de autorități și izolarea celor diagnosticați.

- Advertisment -

Cele mai populare

Lucruri inedite pe care nu le știai despre cafea

Pentru multe persoane, consumul de cafea este un adevărat ritual zilnic. Românii nu sunt printre marii consumatori de cafea la nivel european...

Joe Biden a schimbat din prima zi deciziile lui Trump

În primele ore după ce a devenit președinte al Statelor Unite, Joe Biden a semnat 17 decrete prezidențiale. Primul a făcut obligatorii purtarea măștii și...

Bucuresti relaxează restricţiile

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunțat miercuri că, dacă rata cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori se va menține sub 3...

Facultatea şi viaţa studentului în 2021

Odată cu începerea semestrului al doilea, majoritatea școlilor se vor redeschide, în timp ce revenirea studenților la cursuri în format fizic este...

Comentarii recente