vineri, mai 3, 2024
AcasăsusPăulești, comuna în care s-ar muta toți sătmărenii

Păulești, comuna în care s-ar muta toți sătmărenii

   Interviu cu primarul Zenoviu Bontea

Dintr-o îngrămădire de sate ce funcționau ca un fel de cartier al municipiului reședință de județ în care sătmărenii proaspăt îmbogățiți din capitalismul sălbatic își construiau viloace în mijlocul lanurilor de porumb, cu fose septice în curte (în cel mai bun caz), Păulești a devenit în ultimii ani o comună ce poate servi ca model de dezvoltare în orice țară europeană, cu infrastructură in plină dezvoltare și facilități specifice unui stil de viață de tip urban. Secretul acestei transformări spectaculoase l-am aflat de la primarul Zenoviu Bontea, cel care a administrat această comună în ultimele două mandate și mai are planuri mari și pentru următoarele mandate.

Rep. – Domnule primar, aveți în spate două mandate (cu excepția celor 6 luni din 2018, când în mod ilegal, unii politicieni au încercat să vă îndepărteze din funcția de primar), în care schimbările din Păulești au devenit foarte vizibile pentru oricine trece prin comuna limitrofă municipiului Satu Mare. Cum ați preluat administrația și cum ați reușit să-l aduceți la un alt nivel?

Z.B. – Cel mai la îndemână exemplu pentru a ilustra starea în care se afla comuna în momentul în care eu am devenit primar, în 2016, este, probabil, situația așa-numitului Cartier Nou. Acesta era inițial o îngrămădire de case construite de rezidenți mutați la noi din oraș, care ocupau terenuri de-a lungul unor ”urme de căruțe pe câmp”, fără ca drumurile să fie întăbulate și fără utilități minime necesare unui trai civilizat.

Acum, Cartierul Nou este o zonă rezidențială cu străzile bine delimitate, reglementate juridic (întăbulate) cu denumiri și identificări clare, cu infrastructură ce evoluează rapid spre modelul occidental, adică, de exemplu, rețelele de cabluri în prezent le relocăm în subteran și vom asfalta toate străzile printr-un proiect pentru care avem contractul de finanțare semnat în valoare de 14,7 milioane de lei, aflat în licitație. Acest model de străzi dorim să-l introducem în toată comuna.

A fost un efort birocratic imens, iar rezultatul este, printre altele, un Plan Urbanistic General unic în județul Satu Mare, realizat după noile norme impuse de legislația românească.

Rep. – Mai sunt și alte domenii în care Păulești e un fel de ”deschizător de drumuri” nu doar în județul Satu Mare, ci chiar la nivel național…

Z.B.  – Da, pot să exemplific prin proiectul pentru care am câștigat recent finanțare de la Administrația Fondului de Mediu, în valoare de aproape 12,5 milioane de lei și prin care vom extinde rețeaua de canalizare a comunei în zonele recent incluse în teritoriul intravilan. Sunt puține comune și orașe din țară pe lista câștigătorilor de asemenea finanțări, iar în județul Satu Mare sunt doar șase, toate conduse de primari liberali.

Sau pot să dau exemplul rampei pentru colectarea voluntară a deșeurilor, pe care nu le colectează societatea de salubrizare. Proiectul este foarte util și printre puținele depuse în toată țara, iar acum se află în licitație și așteptăm finalizarea acesteia pentru a putea să construim efectiv rampa respectivă.

De asemenea, suntem în al doilea an în care vaccinăm și microcipăm câinii din comună iar  în lipsa unei inițiative concrete despre care se tot vorbește la nivelul administrației județene, noi, câțiva primari din regiunea limitrofă municipiului Satu Mare, am început deja procedurile juridice pentru asociere în vederea construirii unui adăpost pentru câinii vagabonzi.

Rep. – Se pare că nu așteptați după ”promisiunile de la Județ” și nici nu vă bazați pe bugetele aprobate acolo…

Z.B. – Prioritatea în toate mandatele mele de până acum a fost accesarea fondurilor europene sau guvernamentale în cadrul tuturor programelor pe care le-am avut la dispoziție (a se vedea căminele din Păulești și Amați, grădinița din Petin, grădinița din Ambud, sala de sport din Amați, ori căminul din Rușeni, ce se  află acum în  reabilitare,  sau solicitările de finanțare depuse pentru modernizarea dispensarului din Păulești, pista de biciclete pe digul Someșului etc). Nu ne putem plânge că ar fi prea puține programe sau fonduri pe care să le obținem, trebuie doar să facem un efort și să depunem solicitări de finanțare pentru proiecte! Știu că implementarea proiectelor europene este greoaie de multe ori, presupune multă birocrație și rigoare în respectarea condițiilor și termenelor, plus că orice ”pagubă” din bani europeni, indiferent de valoare, ajunge imediat în vizorul DNA, de aceea, probabil, unii primari, din alt spectru politic, sunt mai reticenți în această privință. Nu și primarii PNL!

Spuneam că avem în derulare un proiect de 14.700.000 Ron pentru asfaltarea străzilor, un alt proiect pentru extinderea canalizării 12.474.000 Ron și  un proiect în valoare de 9.400.000. Ron pentru gaz, la toate acestea avem azi finanțare!!! Prin extinderea rețelei de alimentare cu gaz metan în satele Amați, Hrip și Rușeni, a canalizării și asfaltării, toți locuitorii din toate cele șase sate aparțintoare de comuna Păulești își vor putea racorda gospodăriile la rețeaua de gaz și canalizare. Două proiecte sunt finanțate prin Programul Guvernamental ”Anghel Saligny”, iar unul prin PNRR. Prin finanțări similare am reabilitat și dotăm cu echipamente moderne toate școlile, grădinițele din fiecare sat al comunei, astfel încât toți copiii, indiferent în ce comunități s-au născut, au acces egal la învățământ în cele mai bune condiții posibile. Mai mult, peste două săptămâni începem programul ”O masă sănătoasă” și toți copiii vor beneficia gratuit de o masă caldă în fiecare zi la școală, ceea ce suntem convinși că va contribui la reducerea abandonului școlar.

Rep. – Am observat că folosiți pluralul atunci când vorbiți despre realizarea proiectelor. La cine vă referiți?

Z.B. – Evident că nu aș fi putut implementa toate aceste proiecte de unul singur. A fost nevoie de colaborare permanentă și eficientă cu colegii din Consiliul Local și cu cei din echipa Primăriei, consultanți, dar și cu întreaga comunitate, care, tocmai datorită acestor realizări, crește numeric de la un an la altul, deoarece comuna atrage populație tânără și activă nu doar datorită faptului că se află în imediata vecinătate a capitalei județului.

Chiar în aceste zile fac un tur al tuturor satelor aparținătoare și am întâlniri cu locuitorii, pentru a ne consulta cu privire la problemele și prioritățile pe care le consideră ei importante pentru următorul mandat, în contextul în care se apropie alegerile locale. Dar asemenea întâlniri avem nu doar în anii electorali, ci în mod obișnuit, periodic, cu cetațenii sau pe categorii ocupaționale (agricultorii), fie că le organizăm în cadru informal, la căminele culturale sau la corturile pe care le amenajează medicii veterinari în fiecare sat atunci când încep campaniile de vaccinare a câinilor ori la diferite activități sportive, socio-culturale, în biserici, etc. Nimic din tot ce s-a realizat în ultimii ani nu s-ar fi putut face fără dialog sincer și deschis cu membrii acestei comunități din care sunt mândru că fac parte și fără ajutorul lor, pe care mă bazez și în viitor.

A consemnat Florin Răchitan

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente