duminică, mai 26, 2024
AcasăLocalePerchezitii in Satu Mare si in alte 25 de judete la suspecti...

Perchezitii in Satu Mare si in alte 25 de judete la suspecti de evaziune fiscala

mascatiProcurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O Târgu Mureș, efectuează, azi, 9 iulie, 166 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București și în 26 de județe, printre care și Maramureșul, la locuințele unor învinuiți, la sediile a 112 societăți comerciale, precum și la sediile unei societăți de asigurări, în cadrul unei acțiuni de amploare, vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Procurorii D.I.I.C.O.T. efectuează cercetări față de persoane cu atribuții de conducere și angajați în cadrul unei societăți de asigurări, precum și față de reprezentanți ai unor societăți comerciale, care sunt suspectate că au constituit un grup infracțional organizat, în scopul obținerii unor importante beneficii financiare în modalitatea sustragerii de la plata taxelor și impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea că modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părți din Politia-politisti-mascatidrepturile salariale lunare, inițial prin încheierea de către angajator a unei polițe formale de asigurare de viață colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii polițelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii),  urmate imediat, în cursul aceleiași zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare” și, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaților – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăți ca fiind parte din veniturile salariale. După reținerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaților, cu o frecvență lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând în fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale, și în același timp o modalitate de sustragere de la plata contribuțiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin această metodă, salariații primeau o parte din indemnizația lunară cu eludarea plății taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 6 milioane de Euro, aferentă unei activității infracționale desfășurate pe o perioadă de 7 luni, perioada de săvârșire a infracțiunilor fiind mult mai mare, respectiv din 2009 la zi. Perchezițiile domiciliare sunt efectuate în județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița, Brăila, Bihor, Caraș, Cluj, Constanța, Galați, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mureș, Maramureș, Neamț,  Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui și Vrancea. Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul IGPR – DCCO și Jandarmeriei Române. Suportul tehnic și informativ a fost asigurat de către SRI. La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureș vor fi audiate 44 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor față de învinuiți să fie dispuse măsurile legale în cauză.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente