Acasă Locale Stiri Satu Mare Persoană decedată de coronavirus, adusă în țară

Persoană decedată de coronavirus, adusă în țară

După ce Ministerul de Externe le-a spus că repatrierea trupului neînsuflețit nu intră în atribuțiile sale, familia femeii decedate în Italia a hotărât să acționeze pe cont propriu. Autoritățile s-au trezit cu sicriul la graniță.

Pe 14 martie, Grupul de Comunicare Strategică de la București anunța printr-un comunicat: „Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în urma demersurilor Ambasadei Române la Roma și ale Consulatului General al României la Milano, autoritățile italiene au confirmat decesul unui cetățean român ca fiind cauzat de infecția cu COVID-19, pe fondul unor afecțiuni medicale pre-existente”.

Se confirma, astfel, primul caz în care un cetățean român murea în urma infectării cu coronavirus.

Cetățeanul din comunicat era Ileana Timiș, o femeie din orașul Borșa, județul Maramureș, care ar fi împlinit 80 de ani chiar în ziua decesului. Era pensionară și ajunsese în Italia în urmă cu câteva săptămâni, chiar înainte ca țara să intre în haosul provocat de coronavirus. Sora sa suferea de o boală incurabilă și a ales să meargă în Italia la tratament, într-o localitate de lângă Milano. Bolnava avea nevoie de însoțitor, așa că Ileana Timiș a hotărât să meargă cu ea.

La scurt timp după ce au ajuns în Italia, epidemia de coronavirus a început să capete proporții, iar Ileana Timiș a fost testată pozitiv. Starea ei s-a înrăutățit de la o zi la alta, iar pe 13 martie a încetat din viață. Cu două zile înainte murise și sora ei, din cauza bolii de care suferea deja. Cele două decese au produs un val de tristețe printre membrii familiei Timiș din Borșa, care au cerut ca trupurile să fie repatriate.

„Mama era o femeie cu credința lui Dumnezeu, voia să vină acasă. Așa că ne-am hotărât să facem măcar atât, să o aducem acasă, că ne-a născut și ne-a crescut”, spune Gavril Timiș, unul dintre cei patru copii ai Ilenei.

„În drum spre casă”

Familia a luat, săptămâna trecută, legătura cu Ambasada României la Roma, însă li s-a explicat că repatrierea trupului neînsuflețit nu intră în atribuțiile instituției. „Chiar domnul ambasador personal a vorbit cu cineva din familie și le-a transmis că eliberarea documentelor de transport intră în atribuțiile statului italian”, a declarat Andrei Țărnea, reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe.

Cel mai probabil, autoritățile statului român s-au așteptat ca italienii să procedeze așa cum o fac în toate cazurile de deces provocate de coronavirus: cadavrele sunt înhumate rapid, fără familie și fără ceremonii.

Numai că statul italian, copleșit de propriile victime, a aprobat cererea de repatriere a familiei Timiș și le-a eliberat documentele de transport necesare. Fără să conștientizeze că e vorba de o situație specială și știind că statul român i-a transmis că nu se poate implica, Gavrilă Timiș a hotărât să acționeze de unul singur. Bărbatul a apelat la o firmă de pompe funebre din zonă: „Am vorbit săptămâna asta cu șoferul să meargă să le aducă, că am văzut că nimeni nu face nimic. Dumneavoastră nu ați face același lucru?”.

Șoferul a plecat luni spre Italia, fără să anunțe Direcția de Sănătate Publică sau vreo altă instituție de faptul că urmează să aducă în țară sicriul unui cetățean român decedat din cauza infecției cu coronavirus. Ieri, la ora 13.00, posta pe Facebook locația spitalului din Italia de unde a preluat sicriele celor două surori și mesajul „În drum spre casă”. Iar dimineață, la ora 3.30, posta că e deja la vama românească, dar „cu escorta lângă”. Fusese oprit de vameșii români de la punctul de frontieră Petea, luați prin surprindere.

recorder.ro

- Advertisment -

Cele mai populare

Lucruri inedite pe care nu le știai despre cafea

Pentru multe persoane, consumul de cafea este un adevărat ritual zilnic. Românii nu sunt printre marii consumatori de cafea la nivel european...

Joe Biden a schimbat din prima zi deciziile lui Trump

În primele ore după ce a devenit președinte al Statelor Unite, Joe Biden a semnat 17 decrete prezidențiale. Primul a făcut obligatorii purtarea măștii și...

Bucuresti relaxează restricţiile

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunțat miercuri că, dacă rata cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori se va menține sub 3...

Facultatea şi viaţa studentului în 2021

Odată cu începerea semestrului al doilea, majoritatea școlilor se vor redeschide, în timp ce revenirea studenților la cursuri în format fizic este...

Comentarii recente