Acasă Economico-social National Personalul din învăţământ ar putea primi un stimulent de risc

Personalul din învăţământ ar putea primi un stimulent de risc

În această săptămână, Camera Deputaţilor a proiectul de lege care prevede acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ pe întreaga durată a stării de alertă şi urgenţă, ca urmare a riscului răspândirii coronavirusului COVID-19.

Poriectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor în data de 13 octombrie 2020 cu 158 de voturi pentru, 1 vot contra, 77 de abţineri şi o persoană care nu a votat, conform informaţii de pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Astfel, cadrele didactice, precum şi personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul de stat vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar acordat pe toată durata stării de alertă şi a stării de urgenţă, pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii coronavirusului COVID-19.

Mai exact, este vorba despre propunerea legislativă nr. B519/2020 privind acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ pe întreaga durată a stării de alertă şi urgenţă, ca urmare a riscului răspândirii coronavirusului COVID-19, înregistrată la Senat în data de 2 septembrie 2020 şi care a fost adoptată de Senat în data de 21 septembrie 2020.

“Ţinând cont de începerea noului an şcolar 2020-2021 în plină evoluţie epidemiologică, ca urmare a riscului răspândirii coronavirusului-COVID 19 şi luând act de circumstanţele excepţionale create de ameninţarea cu infecţia COVID-19, precum şi de faptul că atât cadrele didactice, cât şi personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul de stat vor fi implicaţi direct în lupta cu pandemia şi vor fi extrem de expuşi, este necesar ca statul să acorde un stimulent de risc (…)”, scrie în expunerea de motive la proiectul de lege.

De asemenea, şi personalul din învăţământul preuniversitar şi universitar particular acreditat/autorizat poate beneficia de stimulentul de risc.

Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa  ntepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor/ studenţilor, aşa cum este menţionat în documentul oficial.

Lista persoanelor care beneficiază de stimulentul de risc se stabileşte, lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ. Conducătorul unităţii de învăţământ este responsabil pentru întocmirea listei beneficiarilor stimulentului de risc şi are obligaţia comunicării acesteia către inspectoratul şcolar, mai scrie în document.

Pentru ca această propunre legislativă să intre în vigoare mai trebuie să fie promulgată de şeful statului şi apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ziua Imnului Național marcată la Satu Mare

Anual, la data de 29 iulie, este celebrată Ziua Imnului Național. În acest context, în municipiul Satu...

Jumătate de tonă de cocaină a ajuns din greșeală într-un depozit de fructe din Ilfov

În loc de banane, la un depozit de fructe din Ilfov au ajuns 503 kilograme de cocaină aproape...

CFR Cluj s-a calificat în turul 3 al Ligii Campionilor

Formația campioană a României, CFR Cluj, a primit miercuri vizita celor de la Lincoln Red Imps în returul...

Turțean de 70 de ani, decedat în urma unui accident rutier

Miercuri, în jurul orei 23.10, pe raza localității Turț, a avut loc un grav accident de circulație. Un...

Comentarii recente