marți, iunie 6, 2023
AcasăLocalePestă Porcină Africană într-o gospodărie din localitatea Pișcolt

Pestă Porcină Africană într-o gospodărie din localitatea Pișcolt

Focar de pestă porcină africană – PPA, confirmat într-o gospodărie din localitatea Pișcolt, județul Satu Mare. Există suspiciuni că boala a fost transmisă din mediul silvatic în gospodărie.

În cursul zilei de vineri, 23 septembrie 2022, la Prfectură a avut loc o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare pentru aprobarea Planului de măsuri pentru controlul pestei porcine africane în cadrul acestei exploatații. Astfel s-a stabilit o zonă de protecție în jurul focarului pe o rază de 3 km incluzând Pișcolt și Resighea și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, incluzând și localitățile Ciumești, Sanislău și Scărișoara Nouă.

„Prefectul insistă pe colaborarea între toate instituțiile membre ale CLCB pentru oprirea răspândirii PPA și în special a solicitat Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare, Jandarmeriei Satu Mare și celorlalte instituții cu competențe de control să contribuie activ, conform competenţelor legale, la realizarea măsurilor de control pe întreg teritoriul judetului, dar cu precădere în zonele afectate de pesta porcină africană la porcii domestici și mistreți.

Aceasta înseamnă supravegherea şi controlul mişcărilor de animale vii, produse şi subproduse de origine animală, controlul mijloacelor de transport în scopul identificării transporturilor ilegale de animale şi produse de origine animală, investigații conform competențelor pentru identificarea posibilei surse de contaminare, stabilirea gradului de extindere a contaminărilor, a firului evenimentelor legate de contaminarea și introducerea pestei porcine africane în exploatații”, transmite Biroul de Comunicare al Instituției Prefectului.

Sunt interzise activitățile, inclusiv circulația porcinelor și produselor obținute de la acestea, în interiorul, dinspre și spre zona de protecție și supraveghere.

Reamintim că orice îmbolnăvire sau mortalitate se anunță la DSVSA Satu Mare, iar animalele sau cadavrele se vor izola până la investigarea, intervenția, recoltarea – afluirea de probe și dispunerea măsurilor de către autoritatea veterinară.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente