miercuri, iunie 19, 2024
AcasăsusPeste 2.000 de persoane au manifestat la Donețk pentru o Ucraină unită

Peste 2.000 de persoane au manifestat la Donețk pentru o Ucraină unită

Peste 2.000 de persoane au manifestat joi seara pentru o Ucraină unită, la Donețk, regiune unde mai multe clădiri publice au fost ocupate de activiști proruși.

„Am venit să arătăm că nu vrem separatism în țară. Mai multe persoane susțin ideea unei Ucraine unite, dar le este frică să-și exprime părerea. Astăzi este periculos să dai dovadă de patriotism”, afirmă ucraineanul Andrei, în vârstă de 36 de ani.

Manifestanții au fluturat steaguri ucrainene și au interpretat imnul național, iar pe scenă cinci preoți ortodocși și greco-catolici au recitat rugăciunea Tatăl Nostru.

„Mi-e frică de război civil. N-am crezut niciodată că Rusia ne-ar putea ataca, deoarece am trăit atât de mult timp împreună”, comentează Vasili Lisovoi, în vârstă de 68 de ani.

Majoritatea manifestanților a apreciat că autoritățile de la Kiev au avut o reacție „foarte slabă” față de acțiunile activiștilor proruși din estul Ucrainei.”Dacă puterea de la Kiev ar fi reacționat normal în această situație, nu ar fi fost nevoie de organizarea unei astfel de manifestații. Suntem aici pentru a-i determina să ia niște măsuri”, spune Oleg, în vârstă de 56 de ani.

Reprezentanții Ucrainei, Rusiei, UE și Statelor Unite au ajuns, joi, la un acord pentru detensionarea situației din Ucraina, în primul rând prin pentru dezarmarea „grupurilor ilegale”, o referire la milițiile proruse, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Ulterior, Statele Unite, de asemenea, au cerut aplicarea imediată a acordului de la Geneva, îndemnând Rusia să se asigure că milițiile proruse din Ucraina depun armele și părăsesc instituțiile ocupate, avertizând Moscova cu noi sancțiuni dacă aceste propuneri nu se vor concretiza.

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente