Acasă Locale Stiri Satu Mare Petro Poroșenko: Ucraina a votat masiv pentru o apropiere "ireversibilă" de Europa

Petro Poroșenko: Ucraina a votat masiv pentru o apropiere „ireversibilă” de Europa

Ucrainenii au votat masiv pentru o apropiere „ireversibilă” a țării lor de Europa, a declarat duminică seara președintele Petro Poroșenko în timp ce prooccidentalii au obținut o victorie zdrobitoare la alegerile legislative potrivit sondajelor efectuate la ieșirea de la urne.

„Peste trei sferturi din alegătorii care au participat la vot au susținut cu putere și ireversibil orientarea Ucrainei spre Europa„, a afirmat președintele ucrainean într-o declarație pentru națiune difuzată la televiziune.

Partidele prooccidentale au înregistrat o victorie zdrobitoare la alegerile legislative anticipate din Ucraina, pe fondul conflictului armat cu rebelii proruși din est, arată duminică sondajele efectuate la ieșirea de la urne.

Blocul președintelui Petro Poroșenko și alte patru mișcări prooccidentale, între care naționaliștii, au obținut împreună aproximativ 70 la sută din voturi, potrivit sondajului care se referă la jumătatea din Parlament aleasă prin scrutin proporțional și realizat de trei institute de sondare a opiniei publice.

„Majoritatea alegătorilor s-au pronunțat în favoarea forțelor politice care susțin planul de pace (…) și caută mijloace politice pentru a soluționa conflictul”, a declarat Poroșenko. „Susținătorii unei soluții militare sunt în minoritate”, a adăugat el.

Pe de altă parte, Poroșenko s-a felicitat pentru declinul Partidului Comunist (mai puțin de 3 la sută), care este pe cale să nu mai obțină vreun mandat de deputat în Parlament, pentru prima oară din 1993.

„Tribunalul popular (…) a condamnat la moarte Partidul Comunist”, a declarat Petro Poroșenko. „Ucrainenii au aplicat o lovitură decisivă coloanei a cincea comuniste”, a continuat el.

„Aștept constituirea cât mai rapidă a unei noi coaliții” parlamentare, care va forma ulterior Guvernul, a atenționat președintele ucrainean.

Potrivit unor analiști, premierul actual Arseni Iațeniuk, al cărui partid Frontul Popular a încheiat pe al doilea loc, potrivit sondajelor efectuate la ieșirea de la urne, ar urma să își păstreze postul.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ministrul Transporturilor a fost în vizită la Satu Mare

Lucian Bode, Ministrul Transporturilor a fost într-o vizită vineri în județul Satu Mare, unde a și ținut o...

Un creier sanătos de lungă durată

Un factor de multe ori neglijat în ceea ce privește impactul asupra creierului este nutriția. Și există numeroase produse care pot fi...

Mită de 89.000 de euro pentru semnarea de contracte

Mai multe persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita ar fi primit mită de până la 89.000 de euro...

Ordonanță de Urgență privind telemunca

Guvernul va discuta în ședința de vineri un proiect de OUG privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă. Actul normativ reglementează...

Comentarii recente