luni, iunie 17, 2024
AcasăsusPonta: Guvernul sesizează CC pentru implicarea lui Băsescu în campania electorală

Ponta: Guvernul sesizează CC pentru implicarea lui Băsescu în campania electorală

Guvernul va sesiza Curtea Constituțională în legătură cu implicarea președintelui Traian Băsescu în campania electorală, iar în baza deciziei CC se va proceda în consecință, a anunțat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

El a arătat că președintele are drept de vot, dar nu și de a se implica în campania electorală, interdicție aplicată și în cazul altor categorii profesionale, explicând astfel că un profesor își pierde locul de muncă, iar un judecător și un ofițer sunt excluși din magistratură, respectivă din armată dacă se implică în acțiuni cu caracter electoral.

„Fiind vorba de președinte, evident că sancțiunile sunt cele prevăzute de Constituție și, pentru a avea un punct de vedere oficial al Curții Constituționale, Guvernul va sesiza Curtea, în baza articolului 34, aliniat 1 din Legea 47/1992 care organizează activitatea CC, cu trei solicitări: să analizeze existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern, cel abilitat prin Constituție și lege să organizeze, și răspunde de altfel, campania electorală, și Președinte, să stabilească că acest conflict este cauzat de implicarea directă a președintelui în campania pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European și în campania pentru alegerea unor mandate de deputat și senator și să pronunțe o decizie prin care să stabilească în mod clar că președintele României, ca și alte categorii de persoane care ocupă anumite funcții, nu are dreptul de a face campanie electorală și de a se implica activ. În baza deciziei Curții Constituționale, evident vom proceda în consecință”, a spus Ponta.

Întrebat de presă ce înseamnă „a proceda în consecință” și dacă aceasta presupune inițierea unei noi suspendări din funcție a președintelui, Ponta a afirmat doar că orice decizie a CC este obligatorie.

El a adăugat că o decizie a CC va avea efecte și asupra altor categorii profesionale, respectiv dacă acestea se pot implica în campanie.

Întrebat în continuare dacă are în intenție să inițieze o nouă suspendare a președintelui în cazul în care Curtea va da dreptate Guvernului, dar președintele va refuza să nu se mai implice în campania electorală, Ponta a răspuns: „Eu am în intenție un singur lucru în acest moment foarte clar, și anume de a respecta Constituția, iar Curtea să stabilească foarte clar dacă președintele țării are voie să facă campanie electorală, pentru că o asemenea decizie ar avea implicații ulterioare referitoare la alte categorii – înseamnă că și judecătorii, și procurorii, și militarii, și înalții funcționari au voie să facă, pentru că dreptul la vot nu le-a fost interzis niciunora dintre aceștia, ci dreptul de a face campanie electorală. După care, deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii”.

Sesizarea va fi transmisă, probabil, marți către CC, după ce va revedea textul și îl va discuta cu colegii săi.

Duminică seara, premierul Victor Ponta a declarat, la România TV, că președintele Traian Băsescu este recidivist la încălcarea Constituției și această încălcare este evidentă, dar judecătorii CC trebuie să decidă, adăugând, la remarca că judecătorii CC trebuie sesizați de cineva, că „probabil o vom face și de data asta”.

Ponta a afirmat că Băsescu a încălcat din nou Constituția după ce au fost prezentate imagini în care șeful statului își exprimă susținerea, de la Palatul Cotroceni, pentru Partidul Mișcarea Populară.

El a apreciat astfel că șeful statului este recidivist în încălcarea Constituției și că această încălcare este evidentă, dar că judecătorii Curții Constituționale (CC) sunt cei care trebuie să decidă în acest sens.

La remarca că judecătorii CC trebuie sesizați de cineva pentru a se pronunța dacă prevederile Constituției au fost sau nu încălcare, Ponta a arătat că au mai fost făcute astfel de sesizări, adăugând: „Probabil că o vom face și de data asta”.

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Palatul Cotroceni, despre fotografiile în care apare îmbrăcat cu tricoul PMP și alături de lideri ai acestui partid, că are dreptul să se îmbrace cum vrea, și că va vota Partidul Mișcarea Populară, pentru că legea nu îi interzice să voteze.

„Vă spun din nou, păcat că sunt cu steagurile în spate, că aș fi venit tot cu acel tricou. Am dreptul să mă îmbrac cum vreau”, a spus Băsescu.

Șeful statului a răspuns și la ideea unui partizanat politic, venit din partea președintelui țării, prin purtarea acelui tricou.

„Voi vota Partidul Mișcarea Populară M-ați întrebat. Dacă nu m-ați fi întrebat, nu v-aș fi răspuns. (..) Eu voi vota Partidul Mișcarea Populară”, a spus Băsescu.

Întrebat dacă nu consideră că încalcă Constituția, prin aceste afirmații, președintele a răspuns: „Nu, prin Constituție, nu mi se interzice să votez”.

Președintele Traian Băsescu, purtând un tricou cu inscripția „Vote for PMP” și cu sigla acestei formațiuni, apare într-o serie de fotografii realizate la malul mării, alături de lideri ai Partidului Mișcarea Populară, imaginile fiind postate pe contul de Facebook al Elenei Udrea.

Elena Udrea a postat vineri după-amiază pe contul său de Facebook o serie de fotografii intitulată „Traian Băsescu cu tinerii și femeile din PMP”. Fotografiile sunt realizate la malul mării, pe plajă.

Astfel, Traian Băsescu apare îmbrăcat în pantaloni albi, pantofi sport și un tricou alb cu sigla PMP și cu mesajul „Vote for PMP”, alături de soția sa, Maria Băsescu, purtând la rândul său un tricou cu sigla PMP și cu inscripția „Made me do it”, precum și de mai mulți lideri și candidați ai partidului, între care Elena Udrea,Cristian Preda, toți având tricouri albe cu sigla PMP.

În unele dintre fotografii, președintele dă mâna cu candidați și lideri ai PMP, între care Elena Udrea, care are și ea un tricou alb cu sigla PMP și inscripția „I’m popular”, și Cristian Preda, îmbrăcat într-un tricou pe care este imprimată o poză cu mere roșii.

Potrivit unor surse din partid, mai mulți lideri locali și naționali ai formațiunii s-au întâlnit vineri cu președintele Traian Băsescu la Neptun. Reprezentanții PMP au avut o discuție cu șeful statului la un local din stațiune, iar apoi au mers pe plajă, după care i-au prezentat colecția de tricouri a partidului și au făcut mai multe fotografii cu șeful statului.

3 COMENTARII

  1. ce se intampla cu cotropirea satmarului de stegurile rosii pesediste???
    chiar nu se sesizeaza nimeni???
    presa tace si comunistii nesimtiti cred ca pacalesc electoratul care are deja GREATA la PSD corupt si sperjur!!!!

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente