vineri, aprilie 19, 2024
AcasăsusPonta: Impozitarea construcțiilor industriale permite reducerea contribuțiilor de asigurări sociale

Ponta: Impozitarea construcțiilor industriale permite reducerea contribuțiilor de asigurări sociale

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Oradea, că „taxa pe stâlp” pentru persoanele juridice care dețin construcții speciale este menită să adune bani la buget, sugerând că afirmația primarului muncipiului, Ilie Bolojan, conform căreia taxa descurajează investitorii, „este pur electorală”.

„Asta (taxa pe construcțiile speciale – n.r.) ne permite două lucruri. În primul rând, să reducem contribuțiile de asigurări sociale, și cred că pentru orice angajator, și pentru cei de aici (compania Celestica din Oradea – n.r.), care au 2.000 de angajați și care vor să creeze locuri de muncă, este o veste foarte bună, ca și scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Apoi, acolo unde impactul este semnificativ, să adaptăm în Parlament prevederi ale acestei scutiri de taxă”, a declarat Victor Ponta, joi, după ce a vizitat compania Celestica din Oradea.

În acest context, premierul l-a atacat pe primarul liberal al municipiului Oradea, Ilie Bolojan, sugerând că acuzele acestuia, conform cărora „taxa pe stâlp” descurajează investitorii, sunt pur electorale, dat fiind că impozitul pe construcții industriale există de opt luni, de pe vremea când ministru al Finanțelor era liberalul Daniel Chițoiu, însă edilul s-a plâns doar acum, „cu două zile înainte de alegeri”.

„Cei care dezvoltă afaceri în parcurile industriale sunt scutiți de la plata taxelor locale, o decizie a autorităților locale. Dacă primăria (Primăria Oradea – n.r.) nu mai vrea să acorde aceste scutiri, știu că noi tocmai am dat la primărie 40 de hectare pentru un parc industrial, le luăm și le dăm Consiliului Județean, și Consiliul va dezvolta în continuare afaceri”, a declarat Ponta, referindu-se la terenurile pentru un al doilea parc industrial, aflat în pregătiri la Oradea.

Tot joi, cu câteva ore înaintea vizitei premierului Victor Ponta la Oradea, Consiliul Local, reunit în ședință extraordinară, a hotărât aplicarea, începând cu 1 iulie, a unei cote diferențiate de 0,5% pe an din valoarea clădirilor deținute de companiile din Parcul Industrial, la jumătate față de procentul de 1% datorat pentru construcțiile din afara acestui parc.

„Nu facem decât să reacționăm la o situație legislativă. Pe actualele normative, de la 1 iulie, România nu mai are posibilitatea de a scuti companiile din parc de impozitul pe clădiri. Dacă ne-am angajat față de aceste companii la acordarea de facilități, eu spun să ne respectăm angajamentul și să le acordăm o cotă de impozitare diferențiată”, a motivat primarul Ilie Bolojan, inițiatorul Hotărârii de Consiliu.

El a mai spus că nivelul de 0,5% propus este competitiv în raport cu impozitele pe construcții din celelalte orașe și că banii încasați vor fi folosiți pentru a asigura cofinanțarea proiectelor europene de introducere a utilităților în incinta Parcului Industrial.

Potrivit reprezentanților municipalității, în cazul în care schema de ajutor de stat va fi prelungită printr-un ordin al ministrului Liviu Dragnea și după data de 1 iulie, Consiliul Local va fi chemat să hotărească eliminarea acestui impozit de 0,5% pentru clădirile din parcul industrial.

De asemenea, prin adoptarea impozitului diferențiat, Consiliul Local vrea să pună la dispoziția companiilor din Parcul Industrial un instrument util în cazul în care vor decide să conteste „taxa pe stâlp” introdusă de Guvern. Întrucât dubla impozitare a clădirilor, atât cu 1,5% de către bugetul central – prin taxa de stâlp – cât și cu 0,5% de către bugetul local, contravine principiilor fiscale, agenții economici ar trebui să poată opta între cele două impozite, potrivit reprezentanților municipalității.

„Dacă o companie optează pentru ieșirea din parc, datorează un impozit pe clădire de 1%. Dacă rămâne în parc, nu este foarte clar dacă nu trebuie să le plătească pe ambele, adică și 0,5%, și taxa de 1,5% de construcții speciale”, a spus primarul Bolojan.

Luni, cu o zi înainte ca Guvernul să discute aprobarea normelor de aplicare a OG 102/2013, prin care s-a instituit așa-numita „taxă pe stâlp”, primarul din Oradea, Ilie Bolojan, își exprima nemulțumirea că ea „lovește în Parcul Industrial al orașului, deoarece anulează facilitățile acordate de municipalitate companiilor și le discriminează printr-un impozit nou mai mare”.

„O companie din Parcul Industrial a anunțat, de altfel, că a decis deja anularea unei investiții de 15 milioane euro programată la Oradea, și o va face în Polonia. Cu toții am spus că se va datora impozit pe construcții pe așa-numita grupă de construcții speciale. De altfel, în trecut, pe aceste construcții se plătea impozit la bugetul local. Normele noi (de aplicare a ordonanței – n.r.) detaliază însă modul de stabilire a bazei impozabile pentru impozitul pe construcții de 1,5 la sută. În continuare, valoarea impozabilă se determină prin scăderea din grupa mare a unor categorii de construcții, numai că se precizează explicit că din valoarea construcțiilor existente în patrimoniu la 31 decembrie a anului trecut nu se scade valoarea clădirilor prevăzute la articolul 250 din Codul Fiscal, care se referă la scutiri, adică la acele categorii de clădiri pentru care nu se datorează impozit, prin efectul legii, la punctul 9 din articol fiind menționate clădirile din parcurile industriale, științifice și tehnologice”, explica luni primarul Ilie Bolojan, într-o conferință de presă.

În aceste condiții, primarul Bolojan afirma că „taxa pe stâlp” are cel puțin două „efecte perverse”.

„Sunt două probleme majore, că aceasta este o încălcare a unor angajamente ale statului asumate prin Codul Fiscal și prin schemele de ajutor de stat ce garantează scutirea de impozitul pe construcțiile din parcurile industriale, dar și un lucru incorect față de bugetele locale. Dacă aceste norme de aplicare a OG 102/2013 nu vor fi modificate de Guvern, companiile din Parcul Industrial Oradea, care deja au finalizat clădiri de 43 milioane euro, în loc să ne achite nouă impozitul de 1%, de care le-am scutit, adică 430.000 euro pe an, vor achita bugetului de stat 1,5%, adică 643.000 euro pe an. Nu putem fi invidioși pe stat că ia mai mulți bani, dar orice primar este normal să prefere să aibă bani în bugetul local decât să meargă la Guvern, indiferent de culoarea acestuia, și Guvernul să-i împartă te miri cum și pe unde”, spunea Bolojan.

Edilul preciza că a discutat situația cu reprezentanții tuturor companiilor din Parcul Industrial. „Dânșii sunt solidari cu ce întreprinde primăria pentru menținerea facilităților și modificarea normelor, am făcut demersuri la Ministerul Finanțelor și la Secretariatul General al Guvernului pentru a informa cu privire la «efectele perverse» ale OG”, afirma Bolojan.

La sfârșitul lunii aprilie, premierul Ponta declara că Guvernul va obține din impozitarea construcțiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste ținta stabilită în mod precaut de Fondul Monetar Internațional, care reprezintă unul dintre principalele argumente pentru a reduce contribuțiile de asigurări sociale.

Și ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, preciza că numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obține mai mult de 1 miliard lei, față de prognoza inițială de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilită, potrivit premierului, la solicitarea FMI.

La rândul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arăta că numai din ceea ce se află în bilanțul companiilor și nu era impozitat rezultă venituri de 1,8 miliarde lei.

Impozitul pe proprietate pentru construcțiile speciale, de 1,5% din valoarea construcției, a fost introdus la începutul acestui an, iar normele metodologice care clarifică modul de achitare a taxei au fost aprobate marți, prima plată urmând să fie efectuată până luni, 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente