Acasă Economico-social Posibila suspendare a contractelor RCA a declanșat un război al acuzațiilor de...

Posibila suspendare a contractelor RCA a declanșat un război al acuzațiilor de dezinformare între transportatori și asigurători

Proiectul suspendării contractelor RCA , transmis recent Guvernului de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a declanșat un război al acuzațiilor de dezinformare între transportatori și asigurători. Supărați că în scrisoarea către Executiv, ASF prevestește, fără un studiu de impact, creșterea prețurilor RCA, transportatorii au lansat un val de acuzații la adresa autorității și a firmelor de asigurări. De cealaltă parte, asigurătorii spun despre transportatori că nu înțeleg costurile și rezervele tehnice din spatele unei asigurări și avertizează că suspendarea RCA fără predarea plăcuțelor de înmatriculare va afecta grav industria și pe păgubiții RCA.

Afectate semnificativ de interdicțiile de circulație impuse de starea de urgență din cauza pandemiei de COVID-19, firmele de transport au făcut presiuni pentru reducerea costurilor, inclusiv prin suspendarea plății contractelor RCA.

După discuții la care au participat oficiali din ASF, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, precum și reprezentanți ai sindicatelor din transporturi și firmelor de asigurări, ASF a transmis joi, 16 aprilie, proiectul final privind suspendarea contractelor RCA.

Propunerile ASF au nemulțumit firmele de asigurări care au tras un semnal de alarmă către Guvern: suspendarea RCA pentru unii transportatori fără predarea plăcuțelor de înmatriculare va afecta grav atât industria cât și pe păgubiții RCA.

Pentru a reduce costurile , unii transportatori vor cere suspendarea RCA , chiar dacă situaţia lor economică nu o impune și chiar fără a asigura retragerea temporară a vehiculului din trafic. Rezultatul ar putea fi daune de milioane de lei și un risc sistemic .

Scrisoarea ASF a stârnit nemulțumirea transportatorilor reprezentați de Confederația Transportatorilor (COTAR) , care a acuzat ASF de dezinformare.

„Aceasta este dezinformare!” acuză COTAR într-un comunicat din 21 aprilie.

Așa cum bine știți, Poliția Română a transmis oficial, pe 1 aprilie 2020, informarea conform căreia numărul de accidente a scăzut cu 72%, pe perioada restricțiilor de circulație impuse prin declanșarea stării de urgență pe teritoriul României. În concluzie, în această perioadă, rata combinată a RCA nu va putea trece de 20%, ținând cont de faptul că este restriționată deplasarea tuturor persoanelor fizice și chiar a unor persoane juridice, pentru perioada stării de urgență.

În țări cu instituții credibile și serioase de supraveghere financiară, asiguratorii au decis restituirea a peste 800 milioane de dolari asiguraților săi, pe fondul reducerii semnificative a numărului de accidente, iar în România, ASF afirma explicit faptul că prețul poliței RCA poate să crească, fără a prezenta un studiu de impact? Cerem să se clarifice de ce asociația asiguratorilor UNSAR a influențat din nou decizia ASF de a comunica aceste lucruri lipsite de orice noțiune logică elementară. Interesele cui le reprezintă, în realitate, Consiliul ASF?„, a acuzat COTAR.

- Advertisment -

Cele mai populare

Lucruri inedite pe care nu le știai despre cafea

Pentru multe persoane, consumul de cafea este un adevărat ritual zilnic. Românii nu sunt printre marii consumatori de cafea la nivel european...

Joe Biden a schimbat din prima zi deciziile lui Trump

În primele ore după ce a devenit președinte al Statelor Unite, Joe Biden a semnat 17 decrete prezidențiale. Primul a făcut obligatorii purtarea măștii și...

Bucuresti relaxează restricţiile

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunțat miercuri că, dacă rata cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori se va menține sub 3...

Facultatea şi viaţa studentului în 2021

Odată cu începerea semestrului al doilea, majoritatea școlilor se vor redeschide, în timp ce revenirea studenților la cursuri în format fizic este...

Comentarii recente