Acasă Locale Nationale „Piețele umede”- sursa coronavirusului ?!

„Piețele umede”- sursa coronavirusului ?!

Majoritatea primelor cazuri de COVID-19 provin de aici, dar ce sunt și ce vând piețele umede?

Până la începutul acestui an, majoritatea oamenilor nu auziseră niciodată termenul de “piață umedă”, dar pandemia de coronavirus l-a adus în centrul atenției. Despre piața umedă din Wuhan, China, Huanan Seafood Wholesale Market, se crede că ar fi sursa de COVID-19.

Oarecum similare cu piețele de fermieri și regăsite în toată lumea, piețele umede sunt de obicei șiruri lungi de standuri în aer liber care vând fructe de mare proaspete , carne , fructe și legume. În unele piețe umede se vând și se sacrifică animale vii pe loc , inclusiv pui , pești și crustacee. În China , acestea sunt de bază în viața de zi cu zi.

Uneori, în piețele umede se vând și animale sălbatice și carne de animale sălbatice. Spre exemplu , piața Huanan avea o secțiune de animale sălbatice unde se sacrificau și se vindeau specii de șerpi , castori , arici și mici crocodili , printre alte animale.

De ce piețe umede? O explicație este legată de lichidele din aceste locuri: peștii vii stropesc din acvarii, gheața care se topește menține carnea rece, sângele și măruntaiele animalelor sacrificate. Un alt aspect este că vând mărfuri perisabile (deci umede) în loc de mărfuri uscate și rezistente .

Interacțiunile strânse cu animalele sălbatice au provocat numeroase epidemii de boli la oameni, inclusiv Ebola și HIV .

Cumpărarea, vânzarea și sacrificarea animalelor sălbatice pentru hrană este o modalitate prin care o boală transmisă de animale poate infecta oamenii. Virusurile se pot răspândi mai ușor dacă animalele din piețe sunt bolnave sau sunt ținute în condiții precare, în spații înghesuite, cum ar fi cuștile. Atunci când animalele sunt private de libertate, agenții patogeni virali se pot amesteca, își pot schimba bucăți din codul genetic și pot suferi modificări în moduri care le fac mai transmisibili între specii. În cazul bolilor respiratorii, cum ar fi COVID-19, virusul se poate transmite de la manipulatorii de alimente sau clienți prin expunerea la lichidele corporale ale unui animal.

- Advertisment -

Cele mai populare

Zece minute să plângi…

Având al doilea cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din lume, Brazilia a impus restricții la înmormântări, iar familiile...

Vânzarea terenurilor agricole afectată de noile restricții.

Vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan se va efectua, începând din data de 13 octombrie 2020, după reguli noi. Printre noutățile aduse...

Povestea celei mai vechi mănăstiri insulare din România.

Daca e week-end gândul ne zboară departe ,pe frumoasa vale a Oltului, în zona stațiunii Călimănești-Căciulata. Căutăm obișnuitul loc de popas...

Bei cafea?!Traiești mai mult.

Iubitori ai cafelei, bucurați-vă. Noile studii sugerează că cei care beau două- trei cești de cafea pe zi...

Comentarii recente