joi, martie 28, 2024
AcasăReligiePostul Crăciunului a început

Postul Crăciunului a început

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către toți credincioșii este ținut cu strictețe de credincioșii în întreagă lume.

Prin intermediul acestui post Dumnezeu ne da putință curățării trupești și sufletești. Acesta închipuie ajunarea timp de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, dar și postul patriarhilor din Vechiul Testament. La fel precum cei de atunci așteptau venirea Mântuitorului pe Pământ cu post și rugăciune, așa se cuvine că toți credincioșii să aștepte și să întâmpine prin ajunare Mielului Dumnezeu născut din Fecioara Maria.

Acest post tine 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și sfârșind la 25 decembrie, lașând sec în seara Sfanțului Filip, pe 14 noiembrie. Totuși, daca aceasta zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie.

În acest post credincioșii ar trebui să consume mâncăruri de post. În acest post se obișnuiește că toți credincioșii să postească de carne, brânză și oua, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consuma mâncare fară ulei  și fară vin. În ziua de Ajun se mănâncă abia seara și doar: grau fiert îndulcit cu miere, turte din faina și poame deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului.

 De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce. Se face dezlegarea la peste pe când Biserica Ortodoxa prăznuiește Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent daca aceasta sărbătoare vă cădea miercurea sau vinerea.  

“A sosit din nou un timp al intensificării rugăciunii, căinței și faptelor bune creștinești izvorâte din iubire fraternă și compasiune față de cei aflați în situații dificile, în lipsuri, în singurătate și boală.

​Duminică, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului care ține șase săptămâni, mai exact până în 24 decembrie, ajunul sărbătorii Nașterii Domnului.

​Biserica lui Hristos ne cheamă, prin slujitorii ei, să ne pregătim creștinește, stând de veghe în rugăciune în aceste vremuri de grea încercare și multă tulburare din cauza molimei (pandemiei) prin care trece umanitatea întreagă.

​Când Mântuitorul nostru Iisus Hristos Se găsea în cele mai grele suferințe pe care și le-a asumat și le-a purtat pentru întreaga umanitate, S-a retras cu ucenicii în Grădina Ghetsimani să Se roage Tatălui să treacă paharul ce urma să-l bea pentru păcatele noastre. Nu S-a rugat și nu a cerut să-l ia de la El, ci să treacă peste acel moment de jertfă iubitoare și suferință izbăvitoare pentru umanitate, cu bine.

​Apostolii, copleșiți de somn, au adormit, în timp ce Hristos Se ruga cu sudori de sânge. Întorcându-Se, le-a reproșat prietenește prin cuvintele: „Aşa, n-aţi putut un ceas să privegheaţi cu Mine! Privegheaţi şi vă rugaţi, ca să nu intraţi în ispită. Căci duhul este osârduitor, dar trupul este neputincios” (Matei 26, 40-41).

Multe au fost perioadele din istoria Bisericii lui Hristos, când aceste cuvinte au revenit ca un memento: „Privegheați și vă rugați…”. Întotdeauna, aducându-și aminte de cuvintele Domnului, slujitorii lui Hristos și poporul lui Dumnezeu au stat de veghe în rugăciune.

​Au trecut peste noi luni grele (martie-octombrie a.c.), cu Paști fără credincioși, fără sărbătoarea Învierii prăznuită cu solemnitate pe măsura măreției evenimentului cutremurător de acum 2000 de ani, care a redat lumii nădejdea și certitudinea Învierii și vieții veșnice.

Iată-ne pregătindu-ne să întâmpinăm celălalt, al doilea cel mai mare praznic al creștinătății – Crăciunul.

Să fim dar în stare de trezvie creștină, rugându-ne, postind, citind cărți de zidire sufletească și sfătuire duhovnicească și să mai facem post și de la a urmări toate știrile înspăimântătoare care ne sunt transmise pe toate canalele media pentru că noi știm că „și dacă trăim, și dacă murim, ai Domnului suntem” (Romani 14, 8).

Pentru ca Dumnezeu să ni-l dăruiască plin de frumusețea colindului nostru străbun și de bucuria de a ne reuni în cete de colindători spre a vesti Nașterea lui Hristos, vă îndemnăm, iubiți părinți slujitori ai Sfintelor Altare și dragi credincioși să ne rugăm împreună, fierbinte, lui Dumnezeu să avem sărbători creștine de iarnă sfinte și adevărate, după tradiția Bisericii noastre Ortodoxe Strămoșești.

Bucurați-vă de fiecare zi pe care o primiți în dar de la Dumnezeu și NU VĂ TEMEȚI! Hristos, Mântuitorul nostru, este viu și este cu noi în toate zilele până la sfârșitul veacurilor. „El, ieri, azi și în veci, este Același” (Evrei 13, 8).

Dumnezeu să ocrotească România și poporul român!

Maica Domnului să acopere cu sfântul ei acoperământ pe toți creștinii din România, „Grădina ei”, și din toată lumea!

Dumnezeul cerului și al pământului să salveze omenirea de forțele întunecate ale iadului, diavolului și slujitorilor lui și să trimită din Cer iarăși pacea pe pământ, precum au adus-o îngerii acum 2000 de ani în Bethleem și să ne facă vrednici a-L primi din nou printre noi pe Fiul Său, Iisus, de Crăciunul anului 2020. Amin!”

-IUSTIN
Episcopul Maramureșului și Sătmarului-

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente