vineri, martie 29, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MarePovestea colecționarului de magnetofoane și casetofoane vechi, de la Carei

Povestea colecționarului de magnetofoane și casetofoane vechi, de la Carei

mircea-magnetofoane

Puțini dintre noi sunt cei care nu au nicio pasiune. Chiar și unele vicii se numesc tot pasiuni. Unii sunt pasionați colecționari de cutii de chibrite, alții de cactuși, iar alții au făcut o pasiune din sport sau matematică.
Pasiunea lui Mircea o reprezintă colecționarea aparatelor vechi de radio, a magnetofoanelor sau a pick- up- urilor. O pasiune mai rar întâlnită în ziua de azi.
Alături de el, la sfârșit de săptămână am scormonit prin memoria plăcutului, a amintirilor din perioada anilor ’60,’70 și ‘80. Am descoperit în colecția lui Mircea tot soiul de aparate vechi, piese de muzeu putem spune, mărci renumite și binecunoscute până acum 25 de ani….Majak, Tesla, Grundig, Kasthan, Philips, Telefunken, Dual…..are chiar și un magnetofon cu lămpi, cu tuburi model Philips Horniphon.

Toate sunt  încă în stare de funcționare. Mândru de ele,  Mircea, ne  provoacă la  mici audiții. .. Pornește  un magnetofon  cu lămpi, cu tuburi model Philips Horniphon, care necesită timp pentru a se încălzi în prealabil.

O muzică  plăcută  inundă camera muzeu….  melodia  celor de la Nazareth ,,Love hurts’’, dar și cântece vechi românești , cântece de nuntă,  melodii de la Cenaclul Flacăra ,,Rugă pentru părinți’’….colinzi…rock…

E o adevărată încântare să asculți muzică la aceste aparate vechi. Sunetul este atât de cald, atât de plin…este altceva….Dialogul se leagă de la sine….

,,…dar sunt frumoase și  după atâta timp să reziste, e mare lucru…Timbrul și aroma acelei vremi apuse mă urmăresc și astăzi astfel că  nu trece o zi fără s-o închei cu o audiție fermecătoare de rockuri… vocile de neuitat ale unor Ray Charles, Fats Domino, Louis Armstrong, Pat Boone, Elvis Presley, Little Richard, Beach Boys, Cliff Richard, Louis Prima sau  Brenda Lee  îmi readuc de fiecare dată zâmbetul pe buze și mă împacă până și cu ziua anostă  care a trecut’’, spune cu emoție în glas  Mircea.

Reporter: Când ați început să deveniți colecționar?

mi-a rămas în amintire magnetofonul din clasa a șaptea, pe care îl avea școala, iar dirigintele meu se ocupa de el…..Mai târziu, acum câțiva ani,  mi-am luat   acest  Grundig Deluxe,  a fost prima achiziție…L-am sunat pe fostul diriginte, mi-a recunoscut vocea, și i-am zis: am și eu un magnetofon mai vechi,  nu puteți să mă sfătuiți cum să pun o curea?…și ,,m-a întrebat,  ce te-a apucat?’’ I-am zis ,,m-am apucat de magnetofoane…

Mamă, a început să plângă și mi-a zis ,,…de atâta vreme…și n-ai uitat de ele?…”

Reporter: De unde această pasiune?

,,M-a fascinat tot ce e vechi și de calitate, și nu știu, nostalgia aia a timpurilor   de mai demult…mi se par că acele timpuri  au fost mult mai reușite,  dar și lucrurile care s-au făcut. Lucrurile  de atunci  durează  până azi și o să dureze încă  o sută de ani. Lucrurile făcute astăzi nu au nicio valoare, sunt făcute așa,la repezeală….Uitați minunea aceea a anilor ’60 care s-a numit magnetofonul Tesla! Nu erau mulți cei ce-și puteau permite să dea vreo două-trei salarii lunare pe un magnetofon. Dar școala avea.”

De Crăciun ascultă colinzile la pick-up

,,Eu de Crăciun ascult colinzi la pick-up sau la magnetofon pentru că se aude mai bine decât toate mp3-urile….și magnetofoanele au un altfel de sunet, mai cald…intervine evident  și nostalgia tinereții… Am și stick-uri, mp3-uri de acestea moderne, dar nu sună așa ca la magnetofon…Sunetul la magnetofon este mai plin, mai cald, mai altfel…Ascult și muzică modernă ce ascultați voi tineri, dar nu manele și de astea, pentru mine aia nu e muzică, n-are nimic de a face cu muzica’’, ne spune   hotărât   Mircea.

Un iubitor al muzicii de calitate

,,Cânt  la acordeon, cânt  la orgă, îmi place mult muzica, eu sunt dascăl de meserie și pe vremea mea aveam  probă eliminatorie la examen  muzica , altfel nu ai putut să fii dascăl, nu puteai să fi afon ca învățător. Aveam vreo șase ani când tata, care a cântat la mai multe instrumente,  mi-a cumpărat un acordeon micuț, îl țin la țară și acum …am învățat și la Liceul Pedagogic unde am făcut muzică  instrumentală și muzică vocală.

Achiziționează obiectele ,,vintage’’ de pe internet

,,Le iau pe toate, magnetofoane, mașini de scris de pe internet și le primesc acasă prin curier, nu trebuie să te deplasezi să le cumperi.

Când le achiziționez de obicei iau cu benzi originale înregistrate și e o plăcere să le asculți…au fiecare un alt sunet. Am cumpărat benzi și separat, sunt colecționari de benzi și mai colaborez cu ei, le cumpăr și înregistrez, da aproape toate, 80% dintre ele înregistrează și acum, deci merg și fac înregistrare la ele, deci au cablul lui.Dar nu toate au cabluri, dar îmi fac eu’’.

Pasionatul colecționar are o masă de lucru unde, ca  să-l cităm… ,,mai piscălește’’ la ele, le recondiționează, le mai curăță, le mai pornește din când în când.

,,Ar trebui să mă opresc, că tot timpul vrei mai mult, alt magnetofon, că dacă navighezi pe internet, mai vezi că mai pune un anunț unul și altul și cauți…’’

 ,,E o boală,recunosc…una incurabilă’’

,,E și asta o boală! O boală incurabilă, dar mai bine decât să am alte boli, e mai preferabil asta…n-am dat banii pe alte prostii și am dat pe astea…pentru mine sunt lucruri care cu fiecare minut care trece le  crește valoarea  sentimentală și altfel…iar asta se va dovedi în timp  poate…băieții mei dacă vor avea minte le-or mai ține’’

Face eforturi pentru a ține în viață farmecul muzicii înregistrate pe vinil

Mircea mai are colecții întregi de pick-up-uri  cu stetoscop cehesc și din când în când ascultă muzică  la radio cu pick-up,  acel aparat de care cei născuți înainte de anii ‘70 își amintesc cu drag și cu nostalgie. Își instalează un disc de vinil din numeroasa colecție și ascultă albumele formațiilor preferate.

Nu se mai găsesc persoane în oraș de la care să procure doze și ace

,,Merge foarte bine aparatul dar  problema e că nu găsești doză și ac pentru pick-up-uri de acestea vechi. Am avut o cunoștință aici în Carei, un domn în vârstă care avea ace, dar a murit….Și trebuie să găsești curele pentru tipul respectiv de aparat…. 

La despărțire, Mircea zâmbea săgalnic, bucuros că a reușit să ne  împărtășească din  pasiunile lui. Muzica anilor ’60-’70 a  reînviat preț de câteva ore atmosfera ceaiurilor de altădată.

mircea-primul-mag mircea-magnetofon-horniphon mircea-magnetofon-2 mircea-magnetofoane11

2 COMENTARII

  1. Felicitari pentru colectie si pentru ceea ce faceti pentru aceste „vechituri”. Sunt in totalitate de acord cu dvs. ca muzica suna altfel pe astfel de aparate. Sunt pasionat de analogic si sufar si eu la randul meu de aceeasi „boala” ca si dvs.. In rest numai bine.

  2. Felicitari pentru pasiune si pentru ceea ce faceti. Sunt intr-u totul de acord cu dvs. ca muzica suna altfel pe astfel de aparate. Sunt pasionat de analogic si sufar si eu de aceeasi „boala” ca si dvs.

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente