Acasă Locale Nationale Ministerul Educației vrea în continuare decontarea manualelor pentru elevii de a XI-a...

Ministerul Educației vrea în continuare decontarea manualelor pentru elevii de a XI-a și a XII-a

Stimulent-elevi.studenti

Elevii de clasele a XI-a și a XII-a vor deconta manuale și în anul școlar 2016-2017.

„Pentru manualele de a XI-a și a XII-a știți bine că s-au dat niște sume, care se vor da în continuare. Am încredere că vom merge pe calea aceasta. Anul acesta nu pot schimba chiar totul, chiar dacă vreau. Deocamdată avem soluția pe care o continuăm. Cu siguranță că vom putea, până în toamnă, să luăm eventuale alte decizii atunci când vom pregăti bugetul pentru anul viitor”, a declarat ministrul Educației.

Însă, reprezentanții elevilor atrag atenția că soluția propusă anul acesta a fost una de compromis și că un ajutor real ar însemna dublarea acestei sume.

„Ne-au chemat la Ministerul Educației luna aceasta să discutăm. Noi susținem să se dubleze suma de 55 de lei, care a fost mai mult o soluție de compromis atunci când s-a discutat. Ca dovadă, o mare parte din elevi nici măcar nu au mai decontat manualele școlare”, a spus pentru MEDIAFAX Horia Oniță, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Ministrul Educației a vorbit și despre situația manualelor pentru clasa a III-a și a VI-a, arătând că la clasa a III-a aproape toate manualele au ajuns la elevi.

„Au fost probleme, au fost contestații, dar nu mai sunt atât de multe probleme acum. La clasa a III-a mai este doar o zonă contestată. La clasa a IV-a a fost o extindere a perioadei de depunere, dar nu a fost luate unilateral. Nu aș fi vrut această extindere, dar m-am întâlnit cu toți, cu reprezentanții editurilor, cu părinții, elevii și sindicatele. Împreună am discutat dacă este oportună această extindere și toți au zis că da, pentru că numai așa puteau fi pregătite propunerile foarte bine. Obiectivul nostru este acela de a avea un manual cât mai bun și la timp. Mi-au promis cu toții că extinderea cu o lună a termenului de depunere a ofertelor nu va afecta sub nicio formă capacitatea dânșilor de a produce astfel încât manualele să fie, în toamnă, pe masa elevilor noștri de clasa a IV-a”, a mai spus, în interviul pentru Agenția MEDIAFAX, ministrul Educației Adrian Curaj.

În toamna lui 2015, elevii de clasele a XI-a și a XII-a au putut deconta cel mult trei manuale în baza unui ajutor financiar de 55 de lei dat de către Ministerul Educației.

Însă, suma a fost prea mică pentru a-i ajuta real pe elevii nevoiași, iar cei care își permit să cumpere manuale au ales să nu mai facă decont spunând că era prea complicat să facă demersuri pentru o sumă atât de mică.

De altfel, situația s-a reflectat și în datele Ministerului Educației, care a cheltuit aproape două milioane de lei pe achiziționarea de manuale pentru 63.300 de elevi de clasa a XI-a și a XII-a, adică pentru mai puțin de jumătate din elevii din clasele terminale de liceu.

În ceea ce privește manualele de la clasa a III-a, în momentul de față au ajuns la elevi următoarele titluri: Limba și Literatura Română, Limba Modernă Engleză, Limba Modernă Franceză, Arte Vizuale și Abilități Practice, Muzică și Mișcare și Religie Cultul Ortodox.

- Advertisment -

Cele mai populare

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Atenție!Sancțiuni contraventionale intră in vigoare din acest week-end

Legea care permite autorităților să ridice mașinile parcate ilegal urmează să fie publicată în Monitorul Oficial după ce președintele României, Klaus Iohannis,...

Strategia de vaccinare anti-Covid urmează să fie adoptată

Strategia naţională de vaccinare anti-COVID ar putea fi aprobată în şedinţa de guvern de vineri, urmând ca săptămâna viitoare să fie adoptată...

Comentarii recente