vineri, martie 29, 2024
AcasăReligiePreasfințitul Părinte Iustin: Pentru a-l vedea pe Dumnezeu, trebuie să urci pe...

Preasfințitul Părinte Iustin: Pentru a-l vedea pe Dumnezeu, trebuie să urci pe un loc înalt

La data de 6 august 2021, creştinii ortodocşi au sărbătorit Schimbarea la Faţă. Această sărbătoare ne aminteşte de minunea ce s-a petrecut pe muntele Tabor, acolo unde Isus Hristos își descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care a asumat-o. Evanghelistul Matei spune „Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 2), în vreme ce evanghelistul Marcu spune că veșmintele Lui s-au făcut albe ca zăpada (Marcu 9,3).

Aceste asemănări, faptul că Evanghelistul Matei spune despre chipul lui Hristos că era „ca soarele”, iar Luca, vorbind despre veșmintele Sale, menționează că „erau ca zăpada”, ne descoperă că firea omenească nu a fost absorbită de cea dumnezeiască în Hristos, căci „zăpada” nu a fost topită de „soarele” din El. În bisericile din Satu Mare, creștinii au sărbătorit în număr mare Schimbarea la Față.

Cuvântul de învățătură rostit de Preasfințitul Episcop Iustin

„Sărbătoarea de astăzi a Schimbării la Faţă a Domnului este aşezată în amintirea celui mai important eveniment pe care l-a descoperit Mântuitorul Sfinţilor Săi Mucenici şi Apostoli. Înainte de Schimbarea la Faţă, Mântuitorul era în Cezareea lui Filip şi îi întreabă pe Apostoli din nou: Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului? Şi Aposatolii Îi răspund: Unii zic că eşti Ilie, alţii zic că eşti Moise, alţii zic că eşti Ioan Botezătorul sau unul dintre prooroci. Dar voi, cine ziceţi că sunt? Şi Petru, care era decan de vârstă și avea întâietate la cuvânt, fiind cel mai bătrân, I-a spus: Tu eşti Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui viu! Deci, au mărturisit pentru ultima dată, înainte de Răstignire şi Pătimire şi Moartea Sa, Dumnezeirea Mântuitorului. Şi întru această mărturisire, zice Mântuitorul, Tu eşti Petru şi pe această piatră, nu pe tine, nu pe Petru, ca persoană, ci pe adevărul pe care l-a spus, că Iisus este Hristos, Fiul Dumnezeului celui viu, pe această piatră, pe acest adevăr, voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.”.

„Mântuitorul era în pelerinaj, mereu, era Marele Pelerin, n-a rămas într-un loc decât puţină vreme, a continuat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Călătorea mereu, căutând să salveze oameni, familii, suflete, să le aducă la Dumnezeu, să le lumineze, să-i înţelepţească şi să-i mântuiască. Să-i determine să voiască să se mântuiască. Trăim o libertate desăvârşită, pentru că ne-a creat Dumnezeu ca persoane umane, cu demnitate şi libertate în dialog cu El. Dumnezeu acceptă aproape un dialog de egalitate cu El, Îi spunem Tu lui Dumnezeu, nu-i spunem Dumnevoastră. Îi spunem lui Dumnezeu Tu, Doamne, ajută-mă! Adică de la egal la egal acceptă Dumnezeu să vorbim cu El şi ca unui tată să-I cerem cele ce avem nevoie. Şi, pentru că urma să se petreacă finalul, în mod tragic, prin Pătimirea, Răstignirea şi Moartea Mântuitorului pe Cruce, înainte de acest moment de răscruce, pentru că Mântuitorul Şi-a vărsat sângele pe Cruce ca să spele păcatele umanităţii, acele de până la El, acele din timpul Lui şi de atunci şi până la sfârşitul veacurilor Mântuitorul spală cu sângele Lui păcatele tuturor oamenilor. Ca să-i întărească pe Apostoli şi să-i înţelepţească, a purces la un lucru pe care nu l-a făcut niciodată”.

„(…) Apostolii Îl vedeau pe Mântuitorul ca om. Era cu Ei în permanenţă. Mâncau aceeaşi mâncare, se odihneau în acelaşi loc, călătoreau cu aceeaşi corabie, era obosit ca şi Ei. A adormit pe corabie. S-a bucurat cu ei. A plâns la mormântul lui Lazăr. S-a comportat întru toate firesc, uman. Nu şi-a arătat puterea decât în relaţie cu suferinţa umană. Nu ca să-şi arate în mod zdrobitor puterea Sa Dumnezeiască în faţa neputinţei umane. Nu. Îşi arăta puterea Dumnezeiască atunci când făcea minuni, din iubire, pentru că dorea să vindece suferinţa omenească şi să-i redea omului integritatea mintală şi fizică. De aceea Îşi arăta puterea, nu în mod publicitar. Apostolii au văzut toate minunile. L-au mărturisit că este Fiul lui Dumnezeu şi au vieţuit cu Hristos ca şi cu un om adevărat, pentru că Hristos a fost Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, dar şi om adevărat, având fire Dumnezeiască şi fire omenească, despre care Sfinţii Părinţi, în mod minunat, au spus că au fost neamestecate şi neîmpreunate, neîmpărţite şi nedespărţite cele două firi ale Mântuitorului, în acelaşi timp împreună, dar a fost în acelaşi timp, Om şi Dumnezeu. Dumnezeu adevărat şi om adevărat”.

„Din această mare şi Dumnezeiască minune, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, trebuie să reţinem că cei trei Apostoli au urcat cu Dumnezeu pe munte, ca să vadă lumina negreată şi să-i facă părtaşi Dumnezeieştii firi. Iar, pentru a vedea pe Dumnezeu, trebuie să urci pe un loc înalt. Dumnezeu l-a chemat pe Moise în munte ca să-i dea Tablele Legii şi să vorbească cu el. Şi pe Ilie la fel, tot pe munte. De aceea i-a dus şi pe cei trei Apostoli în munte înalt, ca să poată să vadă slava Dumnezeirii. Nu toţi putem să ne retragem în munţi şi pustii. Avem noi parte de Dumnezeiasca vedere? Putem avea parte de Lumina Necreată? Da! Toţi suntem făcuţi părtaşi Dumnezeieştii firi. Din momentul în care venim în lumea aceasta văzută şi Dumnezeu ne trimite cu o misiune, Biserica ne primeşte în braţele ei prin botez, botezul în numele Preasfintei Treimi, şi ne dăruieşte lumina darului Duhului Sfânt prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir. Primim Lumină la botez. Această Lumină trebuie sporită într-o viaţă de credinţă. Ce frumoasă este Grădina Maicii Domnului în Maramureş! Iată, câtă frumuseţe! Câtă lumină în veşminte, pe feţele oamenilor! În Maramureş cred că şi de 100 de ori pe zi, nu doar că se roagă dimineaţa şi seara, ci şi de 100 de ori pe zi maramureşeanul zice „Doamne iartă-ne, milueşte-ne, ocroteşte-ne!”. Înalţă fruntea spre cer şi un cuvânt către Dumnezeu! Acesta este maramureşeanul!” a spus în cuvântul său de învățătură de la Mănăstirea Botiza, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente