duminică, mai 26, 2024
AcasăReligiePreasfințitul Părinte Iustin s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Batarci

Preasfințitul Părinte Iustin s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Batarci

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, s-a aflat miercuri, 5 aprilie 2023, de la ora 16:00, în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă Batarci, Protopopiatul Oaș, județul Satu Mare, unde a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Credincioșii bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” Batarci numără aproximativ 2000 de suflete, fiind păstoriți de preacucernicul părinte Maxim Radu Gheorghe.

Soborul părinților slujitori a fost alcătuit din Pr. Marcel Malanca, protopopul Oașului, Pr. Radu Gheorghe Maxim, păstorul credincioșilor, Pr. Dr. Cristian Boloș, de la Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, Pr. Viorel Grec din Mesteacăn, Arhid. Teodosie Bud, consilier economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, alături de alți preoți invitați.

De asemenea, la acest eveniment nu au putut lipsi oficialitățile. Amintim pe domnul Romeo Pop, subprefectul județului Satu Mare, domnul Toma Vasile Adrian, primarul comunei Batarci – care a venit și în întâmpinarea Preasfinției Sale alături de copiii și tinerii îmbrăcați în frumoasele straie populare.

Răspunsurile la strană au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului condus de domnul Florian Vois.

La final, părintele paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Iustin pentru prezența în mijlocul credincioșilor și pentru slujire, apoi, în semn de recunoștință și prețuire a oferit ierarhului o icoană cu chipul Mântuitorului nostru Iisus Hristos și un coș cu flori.

Scurt istoric:

Lăcașul sfânt a fost resfințit de Preasfințitul Părinte Iustinian Chira, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, la 8 septembrie 1992. Prezența în Parohia Batarci ierarhului mai este marcată în ziua de 28 octombrie 1993 şi 26 octombrie 1996, săvârșind Sfânta Liturghie. În 15 aprilie 2003 parohia este cercetată de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, care, la data de 23 martie 2005, în timpul Postului Mare, a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite.

Amintim faptul că între anii 2017-2019 s-a zidit capela mortuară, care a fost sfințită de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul în data de 3 noiembrie 2019. Începând cu anul 2021, s-au efectuat următoarele lucrări de modernizare și înfrumusețare: s-a construit o clopotniță nouă, grupuri sanitare noi, căi de acces către biserică (trotuare) și pavarea curții bisericii.

Sursa: Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente