Acasă sus Primăria a recuperat clădirea Filarmonicii “Dinu Lipatti”

Primăria a recuperat clădirea Filarmonicii “Dinu Lipatti”

Joi, 23 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă organizată la cabinetul primarului, Dorel Coica a anunțat că Primăria și Consiliul Local Satu Mare au devenit proprietarii de drept a imobilului în care își desfășoară activitatea Filarmonica „Dinu Lipatti”. La întâlnirea cu ziariștii a participat și directorul filarmonicii, dr. Rudolf Fatyol.

Dorel Coica a declarat că astfel a fost îndreptată greșeală făcută atunci când, la cumpărarea Hotelului „Dacia” de către omul de afaceri Vasile Țânțaș, acesta a fost vândut la pachet cu clădirea filarmonicii. Dorel Coica a subliniat faptul că Primăria și Consiliul Local vor finanța în continuare activitatea instituției de cultură chiar dacă în viitor Consiliul Județean (CJ) nu va mai aloca bani pentru funcționarea acesteia.

În ceea ce îl privește pe directorul Rudolf Fatyol, primarul a spus că în momentul de față nu se pune problema schimbării acestuia din funcție „deoarece este un om și un artist deosebit”.

Scandalul legat de clădirea filarmonicii a izbucnit în 2011, în urma unei hotărâri a Consiliului Local prin care erau începute formalitățile de înscriere în cartea funciară a imobilului aferent sălii filarmonicii și care a fost atacată în contencios administrativ de către Instituția Prefectului. Reprezentantul Guvernului în teritoriu de la acea vreme, Radu Giurcă, a invocat dreptul constituțional al proprietarului asupra clădirii, iar hotărârea a fost suspendată de drept. Tribunalul Satu Mare a dat câștig de cauză Prefecturii însă sentința a fost atacată la Curtea de Apel Oradea.
În vara lui 2010 (pe 10 iunie), Curtea de Apel Oradea, printr-o decizie irevocabilă a dat câștig de cauză municipalității, spunând că reglementarea situației juridice a părții de imobil în care funcționează filarmonica este legală. În cursul lunii octombrie a anului trecut, magistrastrații orădeni au respins și contestația în anulare formulată de Țânțaș.

Municipiul Satu Mare și-a recuperat o mică parte din ceea ce a fost vândut, trist este că încă Hotelul “Dacia”, simbolul orașului Satu Mare este lăsat în paragină. Cine și când se va remedia și această problemă nu stie nimeni, primarii vin, pleacă, imaginea centrului municipiului rămâne tot aia.

5 COMENTARII

  1. este cel mai bun lucru care li se putea intampla..si ar fi indicat sa mai recupereze si dacia… ar fi cea mai mare lovitura de cand este primar domnul Coica..

Comments are closed.

- Advertisment -

Cele mai populare

Iubirea și mila – drumuri ce duc spre mântuire

În relația noastră cu ceilalți trebuie să fim cinstiți și sinceri – atât cu vorba, cât și cu fapta.  Suntem datori...

Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului

Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an la 27 ianuarie. Rezoluţia 60/7 din 2005...

Sindicaliștii protestează solicitând eliminarea inechităţilor salariale

Câteva zeci de sindicalişti afiliaţi Federaţiei Publisind participă, miercuri dimineaţa, la un miting în faţa Ministerului Afacerilor Interne, solicitând eliminarea inechităţilor salariale...

Cod portocaliu de ninsori și viscol în Constanța și alte județe din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o avertizare Cod portocaliu de ninsori şi viscol, ce vizează judeţele Constanţa şi Tulcea.

Comentarii recente