joi, aprilie 25, 2024
AcasăStiri CareiPrimarul din Carei nu cunoaște proveniența fondurilor din care se reabilitează noul...

Primarul din Carei nu cunoaște proveniența fondurilor din care se reabilitează noul sediu al Primăriei?

Aflat la deschiderea lucrărilor  unei sesiuni de arheologie si istoria artei ce se desfășoară în municipiul Carei, primarul Kovacs Eugen  a afirmat  că reabilitarea viitorului sediu al Primăriei Carei  este finanțată din fonduri europene obținute în urma accesării unui proiect deși  lucrările demarate încă din  2010 au fost achitate până în prezent din fonduri locale.

După cum am mai menționat,joi după masă a avut loc deschiderea  unui  Worshop de arheologie și istoria artei pe tema descoperirilor arheologice din Transilvania, în general, și din nord-vestul României, în special.

Alături de cei  40 de studenți de la Departamentul de arheologie și istoria artei, linia maghiară,de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca și de  profesorii însoțitori de la institutiile participante,în sală au fost prezenți directorul Muzeului Judetean,Liviu Marta și directorul Muzeului Municipal Carei,Hago Nandor.

În luarea sa de cuvânt,primarul Kovacs a  făcut o serie de afirmații care ridică niște semne de intrebare legate de cunoștințele dumnealui in ce privește proveniența fondurilor din care se achită lucrările de reabilitare a clădirii ce va adăposti  Primăria.

„Sunt la al treilea mandat de primar și vreau să spun că nu sunt istoric de meserie-sunt inginer- dar, datorită importanței pe care o dăm istoriei locale, vreau să amintesc despre renovarea Hanului cerbul de Aur, ca viitor sediu al primăriei. Mulți au spus că este mai ieftin să construiești un sediu nou, dar noi renovăm această clădire veche printr-un proiect european, alături de alte proiecte europene accesate pentru dezvoltarea  orașului,în care contribuția locală este de 2 %, proiect pe care l-am câștigat și datorită importanței sale istorice. Aici s-au cunoscut Szendrei Julia și Petofi Sandor(…)Eu tot insist să fie scrisă și istoria Hanului Cerbului de Aur. Scrieți-o și vă promit că noi, Primăria Carei vă vom sprijini să o editați.”

 Afirmatie este una cel putin șocantă pentru cei care  sunt la curent cu evoluția lucrărilor la clădirea la care se face referire ,despre care am tot scris din martie 2010 incoace.

La licitația din februarie 2010,de atribuire a lucrărilor de renovare a fostului han Cerbul de Aur, de pe strada 1 Decembrie 1918,termenul  de  finalizare era de  18 luni  iar Primăria trebuia să își indeplinească obligațiile financiare în decurs de  cinci ani după preluare.

Nu știu să se fi schimbat ceva de atunci sau nu ceva atât de  esențial ca …apariția peste noapte a unui Proiect European pentru finanțarea acestor  lucrări!

Reabilitarea clădirii destinate ca viitor sediu pentru Primărie a fost aprobată în urma unei hotărâri a CL din 2009 iar contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat în februarie 2010.

La acea dată,valoarea reabilitării era de 4 330.024 lei plus TVA ,termenul  de executie fiind de 18 luni.In contractul de lucrări semnat de părți,deci și de primarul Kovacs, termenele de plată a lucrărilor erau stabilite printr-un  grafic de eșalonare.

Tot in contractul 1679/09.02.2010  este stipulat că dacă beneficiarul,Primăria Carei nu plătește lucrările conform graficului,penalizările să fie de 0,2%/zi în timp ce penalizările pentru executant în caz de nepredare la termen să fie de doar 0,1%/zi dar  nu mai mult de 10% din valoarea lucrării.

Întrebarea “Cum se pot plăti bani către constructor dacă noi nu  ne-am  mutat nici după 2 ani de la expirarea termenului alocat lucrărilor in conditiile in care suntem cu plățile la zi”?   pusă de consilieri la ședința din 18 iunie 2013  se pare că este una retorică atât timp cât cei din conducerea  orașului nu pot oferi o motivație pentru situația existentă.

Tot la ședinta din 18 iunie 2013,una din propunerile primarului Kovacs era de a vira încă 2,2 milioane lei către constructor (bani din creditul de la BCR având ca destinatie  inițială lucrări de reabilitare și ramforsare drumuri și trotuare în oraș), în conditiile in care acesta nu și-a respectat obligațiile contractuale de a finaliza lucrarea in termen de 18 luni iar calitatea  lucrărilor prestate până la acea data lasă de dorit,fațada trebuind refăcută chiar inainte de a fi recepționată lucrarea.

Eșalonarea plăților către constructor era prevăzuta în contract a se realiza până in 2015,deci nici vorba de fonduri și proiecte europene.

Ce se urmărește cu astfel de induceri in eroare a unor participanți la o întâlnire ce avea cu totul alte teme de dezbatere?

Nici acest eveniment  la care facem referire nu a fost adus la cunoștință   printr-un comunicat de presă,cum se procedează de obicei,poate tocmai pentru a ne feri de un asemenea spectacol… ieftin.  Deși Consiliul Local figurează ca organizator ( pe afiș fiind trecut ca și Consiliul orasului) , consilierii municipali nu au primit nici o înștiințare legată de existența acestui  eveniment.

Îndemnurile referitoare la scrierea istoriei clădirii noului sediu al Primăriei și susținerea promisă sunt binevenite dar am aștepta aceleași îndemnuri insistente și susținere și pentru alte clădiri reprezentative din urbea noastră,unul din  exemple putând fi  impozanta clădire ce găzduiește acum Colegiul Tehnic Iuliul Maniu.Clădirea datează din 1760,construită pentru a adăposti sediul administrativ al Comitetului Sătmar.Între 1842 și 1848 se renovează în urma cutremurelor ce au avut loc intre anii 1829-1835,ajungând la forma actuală.O nouă renovare  are loc în perioada 1905-1907.Până în anul 1926 aici funcționează sediul Prefecturii,Careiul fiind capitala regiunii.

Sala Festivă de la etajul clădirii este de o frumusețe aparte dar din păcate este lăsată de izbeliște de administrația locală care nu găsește pentru  ea nici resursele necesare și nici nu o include intr-un proiect cu fonduri europene ce ar asigura restaurarea ei.Lipsa capacității de mobilizare și de organizare a administrației locale este exclusă  ca motivație,exemplul oferit de reabilitarea în timp record a clădirii fostei Școli Generale nr.4 (ce a adăpostit și Muzeul Orășenesc o perioadă)pentru o grădiniță de limbă maghiară   față de delăsarea privitoare la situația Școlii Vasile Lucaciu unde copii stau în clase cu geamuri bătute în cuie pentru a sta închise,fiind mai mult decât concludent.

BULETIN DE CAREI

2 COMENTARII

  1. Primarul din Carei ar trebui sa se implice mai multe in alte activitati, de natura sociala, decat in reabilitarea unei cladiri pentru un nou sediu al primariei. Avem nevoie de acei bani in alta parte

  2. Poi primaru din carei a dat dovada de multe ori de incultura, deci nu-i nimic nou sub soare. El nu stie nici de unde isi ia salarul, dapoi mite… alti bani

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente