vineri, septembrie 29, 2023
AcasăEconomico-socialLocale smPrimarul Dinu Birtoc a scos comuna Călinești-Oaș din insolvența!

Primarul Dinu Birtoc a scos comuna Călinești-Oaș din insolvența!

Primarul Dinu Birtoc a scos comuna Călinești-Oaș din insolvența de aproape 5 ani. Spunem 5 ani, pentru că fostul primar Copil a generat cauzele care au dus la insolvența comunei, chiar în 2015, când conduceau localitatea.  Când Primarul Birtoc a preluat Primăria Călinești-Oaș, susține că s-a trezit în brațe cu o notă de plată de 2,8 milioane euro.

Abia la sfârșitul anului trecut, după o luptă colosală de trei ani și jumătate, Birtoc a reușit eliberarea comunei din ”ghearele” insolvenței, în care o aduseseră fostul primar și ai lui. 

Lupta pentru ieșirea din insolvență, o luptă de trei ani și jumătate

Primarul Birtoc a preluat comuna Călinești-Oaș de la Gheorghe Copil îngenuncheată, în insolvență. Motivul insolvenței – o fraudă din fonduri europene comisă de fostul primar – era vorba de fonduri europene în valoarea de 2,5 milioane euro. Ca urmare a devoalării acestei fraude, Copil a cerut intrarea comunei în insolvență… Birtoc susține că, pe lângă cele 2 milioane jumătate de euro, a mai trebuit să plătească și o factură de 300 mii euro, datorii de campanie puse pe conturile Primăriei Călinești-Oaș. 

Eforturi încununate de succes: Călinești-Oaș nu mai este în insolvență, începând cu luna decembrie a anului trecut! Primarul Birtoc a obținut banii necesari ieșirii din insolvență de la Ministerul Dezvoltării 

Pe tot parcursul anului 2019, Primarul Birtoc a susținut, activ, la nivelul Asociației Comunelor din România (asociație în care Primarul Birtoc este membru), pentru a obține suport, în vederea acordării de sprijin financiar de la Ministerul Dezvoltării, pentru a ieși din insolvență.

Inclusiv acest demers a fost sabotat de consilierii locali și vicele Cardoș, grupați în jurul lui Copil. Birtoc a fost mai convingător decât sabotorii! Eforturile Primarului Birtoc au dat roade, până la urmă – în 6 noiembrie 2019, a avut loc ședința de judecată în care s-a pronunțat ieșirea din insolvență, în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Satu Mare…

Până la sfârșitul lui decembrie, se putea face recurs – se pare că membrii grupării fostului primar din CL Călinești-Oaș nu au mers până într-acolo, încât să conteste și această decizie a unei instanțe de judecată.

În momentul de față, hotărârea e definitivă – Primarul Birtoc a învins în demersul de a scoate comuna din insolvență.

Admirabil este că, pe lângă scoaterea comunei din insolvență, în ciuda sabotajului constant la care a fost supus de gruparea fostului primar, a mai reușit și să ducă la bun sfârșit unele proiecte de dezvoltare a comunității, cum ar fi asfaltarea a 10 km de drumuri, modernizarea școlii, etc.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente